Eltefritt brød uten gryte

Eltefritt brød uten gryte

Jeg har kun fått en klage på no knead brødet her hjemme ( i tillegg til at jeg ikke baker rosin/kanel varianten ofte nok….) og det gikk på formen. Barna synes det var vanskelig å håndtere et stort rundt brød og ba stort sett om hjelp hver gang de skulle skjære seg en skive. Jeg har ikke funnet et avlangt støpejernsform med lokk (og jeg har virkelig tittet de fleste steder : loppemarked, på nettet, i butikker…) så dermed måtte det eksperimenteres litt. Mine vanlige brødformer ble hentet frem og bortsett fra at jeg ble minnet på at noen brødformer trenger bakepapir, så var resultatet strålende. Brødet ble like god i smak, noe mykere i skorpen og etter at barna skjærte et stykk selv fikk den en 10´er her i huset.

Har du ikke laget no knead brød før, vil jeg anbefale at du tar en titt på denne videoen som jeg har laget.

Du kan bruke hvilken som helst av no knead brød oppskriftene som du finner her på bloggen. Jeg har brukt den originale oppskriften og den grove varianten her.

Følg oppskriften og la deigen heve 12 -18 timer. Hell deigen over på et stykke bakepapir som du har strødd godt med mel. Brett deigen noen ganger til du får en deig som du føler at du kan håndtere – dvs ikke altfor klissete.

Legg deigen med brettsiden ned og trykk den litt flat i en rektangulær form. Helst ikke lengre enn brødformen din.

Brett 1/3 av deigen inn mot midten,

brett den andre tredjedelen inn mot midten

og knip deigen sammen i skjøten.

Brett den så over seg selv og knip den sammen igjen.

Legg deigen med sømsiden ned i en brødform. Jeg anbefaler å bruke bakepapir (som jeg ikke har gjort her, men angret på i ettertid…).

Legg et rent håndkle over deigene og la de hvile på kjøkkenbenken i ytterlig 2 timer. Fordelen med denne måten å bake brød på er at du kan bake flere samtidig.

Strø litt mel på toppen og gni det lett inn med fingrene. Med en skarp kniv, lag et langsgående snitt i brødet, ca. 1 cm dyp. Sett brødet i forvarmet oven (220C) og stek i 30 minutter. Brødet vil ha fått en gyllen farge og banker du den på undersiden skal den høres hul ut. La brødet avkjøle helt før du skjærer i den.

Eltefritt brød uten gryte

Kommentarer

 • Reply Terje Havnegjerde 21. desember 2020

  Her er en brødform i støpejern. Jeg vet ikke om du tillater linker, den heter Holm Brødform m/lokk 25x11cm støpejern til 450kr.
  https://bakerenogkokken.no/bakeutstyr/brodbaking/holm-brodform-mlokk-25x11cm-stopejern/

 • Reply Torveig Stranger-Johannessen 9. september 2018

  Hei
  Takk for supre oppskrifter på bloggen din. Bruker disse masse. Kunne ønske du kunne skrive på hvilke innstillinger du steker på i ovnen i oppskriftene dine da jeg ofte lurer på det.

  • Reply Mat På Bordet 10. september 2018

   Hei Torveig!
   Det kan jeg begynne å gjøre 🙂
   Takk for tilbakemeldingen.
   ina

   • Reply Elisabeth Lampe Madsen 6. august 2020

    Hei! Støpejerns former finner på nettbutikken til Bakeren og kokken.

 • Reply johanne 14. mars 2018

  Hei! Fantastisk oppskrift — den har fått meg som ikke liker å lage mat, til å bake! Eneste problem er at brødet alltid blir klissete inni, selv om jeg har prøvd å steke brødet i opptil en time! Hva skyldes dette/hva kan jeg gjøre?

  Er det forresten en idé å bruke metallfolie over brødformen, i stedet for lokk, for bedre fuktighet? Noen som har prøvd?
  🙂

  • Reply Mat På Bordet 1. april 2018

   Hei Johanne
   Det har jeg aldri opplevd.
   Har du sjekket at ovnen din holder riktig temperatur?
   ina

 • Reply Brødhuet 24. februar 2018

  Har lenge lurt på å prøve eltefritt brød, men ikke kommet så langt. Ble til slutt så lei de tørre brødene fra butikken at jeg hev meg rundt og googlet, og kom til denne siden, har ikke gryter eller noe til å lage i ovnen med, men formen min fungerte kjempefint. Ble helt rått brød, ikke bokstavelig talt da haha, alle i huset fallt pladadsk og nekter mer butikkbrød. Sprø hard skorpe og myk og god inni, var forresten veldig deilig å spise det varmt med smør til, vi klarte ikke å vente til det ble avkjølt.

 • Reply Gin 1. august 2017

  Hei,

  I love your blog and have tried a few of your recipes! It’s wonderful and I can’t wait to try this no knead bread on brødform tomorrow. Is there any trick to get the natural crack on top of the bread like your first photo?

  Gin

  • Reply Mat På Bordet 7. august 2017

   Hi Gin
   Just before you put the bread in the oven for baking you can slash the top with a sharp knife. Thats the trick 😉 Good luck!

 • Reply Karina 5. januar 2016

  Hei! Etter at jeg begynte å bake eltefritt brød i brødform har brødet blitt enda mer populært her hjemme 🙂 men barna vil helst ha myk skorpe, har du noen tips om hvordan man får den mykere?

  • Reply Mat På Bordet 5. januar 2016

   Hei Karina

   Pakker du den inn i en plastpose får du myk skorpe.
   Alternativt kan du prøve å pensle brødet med melk før du steker den.
   Gøy å høre at brødet slår an 🙂

 • Reply Toril Apalvik 8. september 2015

  Baker no knead bread flere ganger i uka, og varierer oppskrifter og former.
  «Bretter» alltid deigen i bakebollen før andre heving, og det fungerer supert!

  • Reply Mat På Bordet 9. september 2015

   Hei Torill
   Ja, så lurt!

 • Reply Einar 9. august 2015

  Ser det diskuteres avlange lukkede brødformer over her. Har selv et par slike som funker perfekt til formålet:
  http://bakerybits.co.uk/bakery-equipment/baking-stones-and-domes/oblong-covered-baker.html

  Bakerybits.co.uk er forøvrig en genial butikk for bakeutstyr. For eksempel er denne som skapt til å blande sammen no-knead-deig:
  http://bakerybits.co.uk/bakery-equipment/utensils-and-mixing-bowls/dough-whisk-dark-handled.html (har begge størrelser, anbefaler den store varianten)

  • Reply Mat På Bordet 9. august 2015

   Hei Einar
   Takk for tips! Superfin nettbutikk jeg ikke har vært bort i før – mye fristende der!!

 • Reply Martine 8. august 2015

  Jeg bakte kanel/rosinbrødet i går, og hadde det bare i ei oval ildfast form med lokk. Det funket fett. (hadde i bakepapir)

  • Reply Mat På Bordet 9. august 2015

   Herlig Martine!

 • Reply Suzanne 11. mai 2015

  Hvor lenge vil du se er max etterhevingstid? Kan rundt 4 timer gå? Og bør jeg da ha kortere forheving? 🙂

  • Reply Ina Johnsen 14. mai 2015

   Hei Suzanne
   Jeg hadde ikke kortet ned på forheving, men heller satt deigen et kaldere sted for etterheving om du vil la det stå lengre. Pass på at deigen kommer til romtemperatur igjen før du steker den.

 • Reply Solfrid 27. september 2014

  Vil bare si at jeg elsker bloggen din, og har prøvd meg på feovt eltefritt brød mange ganger, men deigen blir alltid våtere enn jeg føler den bør være. Prøvd med mer mel og mindre vann, men ingenting fungerer. Forstår ikke hva jeg gjør galt. Har du noen tips?

  • Reply Ina Johnsen 30. september 2014

   Hei Solfrid
   Nei, det er vanskelig å forstå hva du gjør galt når du allerede har forsøkt å bruke mer mel og/eller mindre vann. En av de to tiltakene bør være nok til at deigen blir mindre våt. Kanskje deigen din står for varmt når du setter den til langheveing – prøv ett litt kjøligere sted.

 • Reply Mat på Bordet 25. november 2013

  Så kult Morten – Knuspertopf ser ikke så veldig annerledes ut enn en Römertopf. Og fin form på den ja!

 • Reply surplus 22. november 2013

  Stor fan av dine no-knead brød, som elskes også av ungdommene i huset. Må innrømme at jeg ofte har i litt sirup og olje for å få de enda saftigere.

  Jeg steker de i en knuspertopf, som jeg hadde stående i skapet. Fungerer kjempefint og får «brød-fasong» på brødene.

  http://imageshack.us/photo/my-images/252/dscn1916.jpg/

  Takk for mange gode oppskrifter og ideer.

  Morten

 • Reply Mat på Bordet 6. november 2013

  Ja, vet du, jeg så den på Mathallen hos i Sousvide butikken, hvis det er det den heter. Synes den var litt for liten men ellers topp! Er på leting etter firkantet form, finner du en større en så for all del fortell meg.
  Vil gjerne også høre hvordan det gikk å bake brød i den!

 • Reply Helene 28. oktober 2013

  http://www.glassoginterior.no/produkter/interior-artikler/lava/lava-mini-jernkasserolle-m-lokk-o-10cm-0-35l-svart-9.html

  Ikke sikkert du er interessert, men jeg jublet da jeg fant denne i dag. Den skal bestilles 🙂

  Takk for mange supergode oppskrifter!

 • Reply Mat på Bordet 19. april 2013

  Hei Astrid
  Når jeg lager flere brød om gangen, lager jeg alltid seperate deiger. Det kan hende at du har hatt for mye deig opp i en brødform og at de dermed ikke har fått steke lenge nok og er blitt deigete.
  Har stor forståelse for at guttene vil ha firkantet brød så jeg foreslår at du bare prøver deg frem ang. mangde deig i dine brødformer. Lykke til!

  @Anita
  Håper det funket bedre andre gangen! 🙂

 • Reply Anonymous 1. april 2013

  Hei! Testa i dag, satte deigen i går. Ble litt klissete inni, men smaken var bra! Allerede satt ny deig for å prøve igjen:)

  Tusen takk for oppskriftene her!!
  Anita

 • Reply Anonymous 28. januar 2013

  Hei, jeg prøvde meg på avlang no knead brød og doblet oppskriften. Brødet ble veldig deigete…hva gjør du når du skal lage mer enn et brød? Guttene mine ville ha brødskiver som passer i matboksene, og det gjør de ikke når brødet blir rund. Hilsen Astrid

 • Reply Mat på Bordet 17. oktober 2012

  Wow! Dine barn er riktig så bortskemte og godt er det 🙂
  For tiden steker jeg rundstykker hver morgen. Lager deigen dagen før (ettermiddag/kveld) legger deigen skje-vis direkte i en muffinsform, setter direkte i kald ovn, setter temp. på 200C og steker i ca. 30 minutter. Varme ferske rundstykker til frokost! Her er barna også bortskjemte 🙂

 • Reply Imse 13. oktober 2012

  Jeg har bakt no-knead brød i vanlige nonstick former siden februar nå. Rører sammen 3 liter mel, 1ts tørrgjær, 3ts salt og 1.5liter vann. Dette gjøres før middagen lages og får stå til ungene er dratt med skolebussen dagen etter. Da slår jeg sammen deigen og heller den rett i former, ingen bretting og styr med melklin. Brødene hever til de er hevet nok( ser aldri på klokka), og stekes. Brødene blir alltid vellykkede og ungene klager om vi er på ferie og må kjøpe kjøpebrød, for de er så tørre. Noe av det beste de vet er loff av slikt brød, så en og annen fredag ettermiddag setter jeg deig med bare hvetemel. Og lykken er da overtruffen når de neste dag kan spise nybakt loff med rørte bær.

 • Reply Anonymous 19. september 2012

  Jeg steker i römertopf, da blir det supre, avlange brød! 🙂
  -Mari

 • Reply Mat på Bordet 23. april 2012

  Ha,ha der ser du!
  Intet er nytt under solen 🙂

 • Reply Anonymous 22. april 2012

  Har lurt på hva dette No knead bread har vært en stund og ser at dette «nye» har jeg gjort i de siste tyve årene pga dårlige armer og fingre.. ! Artig ;))

 • Reply Mat på Bordet 9. februar 2012

  Min brødform er ca.32cm lang. Og nei jeg har dessevrre ikke noe formel på hvordan man reduserer en deig i forhold til brødformen. Jeg tar det stort sett på øyemål 🙂 Har du to mindre brødformer kan du selvsagt dele deigen mellom de to.
  Lykke til!

 • Reply Anonymous 5. februar 2012

  Hvilken størrelse er det på formene du bruker. Mine brødformer er 1,3 liter, mistenker at dine er litt større 🙂 Sikkert et vanskelig spørsmål, men har lurt på det lenge: Finnes det noen «formel» for hvordan redusere en oppskrift etter størrelsen på brødforma? Takk for svar!

  Bakte Ingers Rugbrød i dag, men angrer på at jeg ikke søkte litt på nettet og fikk øye på bloggen din litt tidligere, dette ser fantastisk ut 😀

 • Reply Mat på Bordet 30. januar 2012

  Hei Line!
  Så hyggelig at du har begitt deg ut på brødbaking!
  Det høres ut som om ikke brødet ditt er helt feridgstekt. Jeg ser at du steker den i 40 minutter – 10 minutter mer enn det jeg baker den. Prøv med 45 minutter, evt. 50…..
  Lykke til!

 • Reply Anonymous 29. januar 2012

  Hei igjen.

  Jeg som ikke er flink med å bake brød synes dette er helt topp, meen jeg synes ikke jeg får det helt perfekt og ønsker tips.
  Jeg baker den grove med mel og kli. Lar den være i ovnen i 40 min i vanlig brød form. Lar den avkjøle helt før jeg skjærer opp hele brødet. Jeg synes at brødet virker litt uferdig inni. Det blir LITT klissette inni.
  Jeg lurer på om disse brødene bare er sånn, eller om keg gjør noe feil, evt hva kan det være?
  Har tenkt å prøve varianten med rug, men den blir vel enda mere klissette…
  Jeg følger oppskrifta helt, gjæret er litt vanskelig å måle akkurat da..

  Line

 • Reply Mat på Bordet 24. januar 2012

  Hei Line
  Er deigen din veldig klisset så er det bare å strø på mer mel under brettingen.
  Når det gjelder oppbevaring så lar jeg alltid brødet avkjøle helt på rist. Jeg lager nå flere brød om gangen, så det som ikke blir spist i løpet av dagen skjæres i skiver, legges i poser og så i frysen. Dermed kan vi plukke frem så mange skiver vi trenger og toaste de lett.
  For oppbevare over natten, pakker jeg brødet godt inn i et kjøkkenhåndkle. Du kan også legge de i en brødboks – jeg synes de i terracotta funker bra. Papirposer er også en god ting å oppbevar brød i.
  Baconbrødet gikk unna på et døgn så det var ikke nødvendig å oppbevare den på noen spesiell måte. Baconet er stekt, så det blir ikke dårlig med det samme.

 • Reply Anonymous 24. januar 2012

  Har prøvd vanli pose men da ble det fuktig, inatt hadde jeg brødet inni en håndkle, det ble litt hard ytterst.
  Den ultimate oppbevaring?? Bilde? Merke på håndkleet?

  Line

 • Reply Anonymous 23. januar 2012

  Takk for svar 🙂
  Men jeg har flere spørsmål til eksperten.
  Jeg bakte den mellomgrove igjen. Den blir veldig kliss og vanskelig å brette synes jeg men kanskje litt mere mel er tingen!
  Men brødet blir veldig mykt, så mykt at kniven min sliter med å skjære den!! Skal det være sånn?? Jeg la et håndkle over brødet etter steking, var DET feilen?
  Oppbevarer du brødet i pose?
  Neste brød ut er bacon brødet, oppbevarer du den i kjøleskap, med tanke på baconet?

  Line

 • Reply Mat på Bordet 22. januar 2012

  Hei Line

  Ja, enig det er ofte like greit og godt å lage brødet uten gryte også 🙂
  Bretting nr. 2 er viktig for å få riktig struktur på brødet, men når det er sagt så kan du også hoppe over den. Jeg er nå veldig glad i å jobbe litt med deigen – er den veldig klissete så er det bare å bruke litt ekstra mel på 🙂
  Steker du 2 brød samtidig trenger du ikke å endre steketiden. Dobler du deigen og har alt i en form derimot, da må du øke steketiden.
  Og når det gjelder glutenfri brød så kan du ta en titt her http://glutenogmelkefri.blogspot.com/2011/02/glutenfritt-no-knead-bread.html
  Lykke til!

 • Reply Anonymous 21. januar 2012

  Hei.
  Har bakt brødet i gryte, men dette ble en slager! Jeg brukte den grove varianten. Det jeg lurer på er om det er så farlig med den brettinga? Er det viktig? Jeg prøvde, men det var altfor klissete og jeg klarte ikke å brette. Formet deigen litt og heiv oppi brødformen med bakepapiret under. Ble kjempe godt.
  Det andre jeg lurer på er om jeg steker 2 brød, skal jeg ha de lengre i ovnen da? evt hvor lenge?

  Jeg skal prøve med glutenfritt mel imorra, da magen min ikke er så glad i hvetemel, trur du det blir like bra?
  Line

  • Reply Arnfinn Løfaldli 11. oktober 2015

   Det funker kjempegodt uten bretting.

   • Reply Mat På Bordet 15. oktober 2015

    Du får en litt annen struktut på brødet, men ja Arnfinn, det funker fint det og 🙂

 • Reply Mat på Bordet 8. desember 2011

  Dette er et veldig godt alternativ!
  Å steke i jerngryte gir en bedre skorpe og i teori blir brødet luftigere når den stekes i gryte med lokk. Lokket holder på dampen, som gjør at skorpen holder seg myk og brødet kan bevege seg fritt oppover.
  Men jeg synes at brød stekt i brødform ble luftig nok den også. Lykke til!

 • Reply Anonymous 8. desember 2011

  Så det er faktisk mulig å lage dette brødet uten jerngryta? Hva blir egentlig forskjellen, forutenom formen? Ser bare for meg at det blir litt bedre når det er rundt (jeg elsker runde brød), men har ikke jerngryte selv, så kanskje jeg må prøve denne varianten i første omgang 🙂

  Julia

 • Reply Mat på Bordet 27. november 2011

  @Ann C – Jeg gjør akkurat det samme som du gjør – skjærer den i to, legger den med snittflaten ned og skjærer skiver. Jeg pleier alltid å bake flere om gangen, skjærer de i to og legger i frysen. Går veldig bra!

  Men firkantet brød er mer populært her hjemme som matpakke brød, og det er det det går mest av. Skal jeg lage brød til fest/anledninger så blir det frem med jerngryta! 🙂

 • Reply Mat på Bordet 27. november 2011

  @Benedicte – så hyggelig å høre at brødbaksten var vellykket! Veldig glad for at du lot deg overtale å prøve etter å ha sett videoen – du får spre det gode brød budskapet :))

 • Reply Ann C. 26. november 2011

  Jeg har kun bakt brødet i min tradisjonelle svarte jerngryte, men nå fikk jeg lyst til å prøve brødformene.

  Jeg skjærer det runde brødet i to først, snur brødhalvdelen med snittflaten ned og skjærer så skiver så lett som bare det!
  Brødet oppbevares også fint med snittflaten ned og med et kjøkkenhåndkle over.

  Hvordan går det å fryse dette brødet forresten?

 • Reply Anonymous 23. november 2011

  Hei Ina
  Jeg har bakt mitt først no knead brød! Fantastisk godt, brødet forsvant på et øyeblikk, og jeg har lovet familien nytt brød i morgen! Da blir det hjemmelaget suppe og brød til middag! Gleder meg til å prøve ut de mange varianter! Nå må jeg ut på kjøkkenet å blande en ny deig.Tusen takk for oppskrift og fin video!!
  Benedicte

 • Reply Mat på Bordet 23. november 2011

  @Maria – så lurt da! Jeg har egentlig kommet frem til at jeg liker å bevege litt (brette) på deigen før jeg legger den til andre heving. Synes det blir bedre struktur på brødet. Nå har jeg også brukt bakepapir – og da bruker jeg det samme papiret som jeg har brettet på. Jeg kan bare løfte hele papiret med deigen (og evt. mel søl) rett i formen 🙂

  @Bjørg – takk for tipset. Ikea har også jerngryte (rund) til en rimelig penge.

  @Tina – 🙂

  @allesistgut – Herlig! Mange gode varianter du kan boltre deg på her på bloggen – skal eksperimentere med noen julevarianter også. Kommer på bloggen hvis det blir vellykket 🙂

  @Sølvi – så gøy at du fant frem til Mat på Bordet! Lykke til med oppskriftene!

 • Reply En støvel og en sko 23. november 2011

  Hei! Dette er mitt første besøk på en matblogg. Jeg googlet ‘Bursdagsmat’ og denne bloggen kom frem og fristet meg. Nå har jeg kopiert noen oppskrifter, laget handleliste, og setter meg straks i bilen til handlesenteret. Og så har jeg lagt meg til som følger 🙂
  Klem, Sølvi

 • Reply allesistgut 22. november 2011

  Hei,
  jeg elsker no-knead-brødet også. Jeg baker det alltid i en normal stålgryte med lokk. Og det fungerer veldig godt.
  Du har mange fine variasjoner å lage no-knead-brødet. Jeg vil prøve noen derfra.
  Ha en fin dag.

 • Reply TinaGustafsson.com 22. november 2011

  Mums så gott! 🙂

 • Reply Bjørg 22. november 2011

  Jernia har en rimeligere variant av oval jerngryte..
  http://www.jernia.no/k/ki.aspx?sku=646120
  Den har jeg på ønskelista.. 🙂

 • Reply Maria 21. november 2011

  Jeg fant raskt ut at det ikke var fullt så praktisk med å steke i gryte. Jeg pleier å lage deig til tre brød og fordele de i bakepapirkledd brødform med en gang. Glatter de litt til på toppen, lar stå og steker dagen etterpå. De blir kjempegode uansett, uten bretting og melsøl! 🙂

 • Reply Mat på Bordet 21. november 2011

  @kokebokprosjektet – ja, det blir sikkert en kjempefin form på brødet, men fortsatt litt uhåndterbart for små hender 🙂

  @ReDoir – bruker vanligvis min LeCreuset, men som sagt ville ha et avlangt form på brødet 🙂 Er super fornøyd med gryta – håper du får en til jul!

  @Synnøve – ja, ikke sant. Forresten så har jeg et barnebilde av meg selv som ligner veldig på ditt 🙂

  @Thorunn – glassform funker bra det også!!

 • Reply Thorunn 21. november 2011

  Jeg bruker en ildfast glassform med lokk til å steke «no knead brød» – fungerer kjempefint 😀 (selv om den ikke er så fin som ei Le Creuset gryte 😉 )

 • Reply Synnøve. 21. november 2011

  Må pröve det der.
  Ser så godt ut.
  Bakte i min jerngryte og det blev bra. Men som dine barn sier, det er litt vanskelig å hantere ett runt bröd.

 • Reply ReDoir 21. november 2011

  Hei
  Ser at noen kom meg i forkjøpet, ville anbefale le Creusets ovnsgryter, Tror de koster rundt 900.
  Ønsker meg en selv til jul.
  De har både runde og ovale, og i flere størrelser
  Inspirerende og flott blogg!
  hege

 • Reply kokebokprosjektet 21. november 2011

  Jeg har en oval Le Creuset, mon tro om den ville fungere bedre enn en rund?

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »