Christmas cake – klassisk engelsk fruktkake

For å kunne skrive om en klassisk engelsk christmas cake må man ta utgangspunkt i en oppskrift fra den formidable Delia Smith – kvinnen som lærte engelskmenn og kvinner veien tilbake til kjøkkenet med sin «step by step approach» og forenkling av klassiske engelske oppskrifter.

Hennes oppskrift på christmas cake har vært på trykk i 21 år. Den har blitt laget av tusenvis av engelskmenn og nå også av meg, med små variasjoner. Kaken er tett med frukt som har ligget i litt konjakk i et døgn, gjerne mer. Så kommer en deig bestående av masse smør og egg og litt smakstilsetninger, en lang steketid på relativ svak varme og så litt mating av kaken med enda mer konjakk når den er avkjølt. Pakker du den godt inn og legger den kjølig vil kaken modne. Ta den frem når du trenger den, dryss den med melis og du har en himmelsk fruktkake til å servere under julen.

du trenger

 • 900g blandet tørket frukt etter smakjeg har brukt forskjellige variasjoner ettersom hva jeg har i skapet og hva jeg føler for. Start gjerne med rosiner (korinter, gule- og svarte rosiner) og legg til tørkede kirsebær, tørket aprikos, dadler, tørkede fikner, tørkede tranebær, kirsebær i sirup, sukat, apsikat, osv.
 • 3 ss konjakk eller brandy

 

Ha all frukt i en stor skål, ha i konjakk og rør. La det stå et døgn – rør av og til.

 • 250g hvetemel
 • 1/4 ts revet muskat
 • 1/2ts malt allehånde
 • 1/4 ts nellik
 • 1/4ts malt ingefær
 • 250g myk smør
 • 250g brun sukker
 • 4 store egg
 • 1ss mørk sirup
 • 50g hakkede nøtter (mandler eller hasselnøtter)
 • finrevet skall av en sitron
 • finrevet skall av en appelsin

 

ovn temp 120C

Sikt mel og krydder og bland sammen. Rør smør og sukker til det er lyst og luftig. Dette tar vanligvis minst 10 minutter med min kjøkkenmaskin. Skrap ned siden av bollen innimellom slik at alt blir godt blandet. Ha egg opp i et beger og pisk lett sammen med gaffel. Tilset sirupen og rør det lett inn med gaffel. Sett på kjøkkenmaskin og tilsett egg i små doser til alt egget er blandet inn i smør blandingen. Så må du begynne å røre for hånd.

Hell melblandingen i deigen og brett det forsiktig inn med stor skje. Som du sikkert har lagt merke til er det ingen hevemiddel i denne oppskriften. Luften som du har pisket inn i egg/smørblandinger vil du derfor ta vare på.

Ha nøtter og revet skall opp i fruktblandingen og rør sammen.

Hell deigen over fruktblandingen og brett det hele sammen forsiktig med stor skje.

Jeg har valgt å fordele deigen i mindre former for å gi bort, men kaken kan også stekes hel (bruk en rund kakeform med diam. på ca. 20 cm. Bruk bakepapir) Sett kakene i forvarmet ovn og la de steke lenge….. Mine små kaker tok ca. 2.5 timer. Tar du på de vil de føles gjennomstekt ut (dvs yte motstand og ikke være for myke), de vil ha fått litt farge og hevet litt. For en stor kake skriver Delia at ovns temperaturen skal være 140C og steketiden  ca. 4 1/2 timer. I begge tilfeller bør du følge med slik at du kan dekke til toppen av kaken(e) med bakepapir i tilfelle det får for mye farge.

Når kakene er helt avkjølt kan du mate de med mer konjakk/brandy. Hell over en ts konjakk og la det trekke inn. Pakk kakene godt inn i papir og oppbevar kjølig. Det er ingenting i veien for å mate kakene med mer konjakk – la det gå noen dager mellom hver gang. Det blir en smakssak hvor mye du vil mate kaken din…

Før servering kan du gjerne drysse kaken med melis.

Kommentarer

 • Reply Michaela Spandow 29. november 2014

  I gamle dager pleide jeg å bake denne kaken hver jul. Iår er jeg bortreist i julen,
  Men baker i skrivende stund denne deilige kaken, i små porsjoner,
  Slik at familen, på hver sin kant, skal «huske mammas kake»…
  Takk for denne oppskriften.

  • Reply Ina Johnsen 3. desember 2014

   Hei Michaela
   Så hyggelig! Vi reiser også bort i julen men jeg lager disse også i mindre format for å kunne gi bort 🙂
   God jul!

 • Reply Truls 3. oktober 2014

  De er jo sykt gode etter en runde med dynking med portvin og overnatting i kjøleskap…..
  Er redd jeg ,å fryse dem ned. Hvis ikke må det bakes flere innen jul.
  Kanskje gode kollegaer kan nyte godt av dem?
  Uansett, takk for fin blogg:-)

  • Reply Ina Johnsen 6. oktober 2014

   Det er alltid hyggelig å få godsaker fra kollegaen Truls, så jeg tror jeg hadde satset på det.
   Og laget flere nærmere jul 🙂

 • Reply Truls 3. oktober 2014

  Lagde to slike kaker i brødformer. Lukter fantastisk.
  Kan de ligge i papir i kjøleskap frem til jul? Eller bør de fryses ned?

  • Reply Ina Johnsen 3. oktober 2014

   Hei Truls
   Oi, skal si du er tidlig ute! Jeg pleier å lage de 2-3 uker før jul, pakke de inn i papir, så i folie for så å legge de i en tett kakeboks. Jeg ville tro at du skulle kunne forlenge ‘livet’ ved i tilegg å holde de kjølig ( i kjøleskapet) men om de holder 3 måneder vet jeg ikke. Å fryse de er absolut et alternativ. Og så kunne du også spise de nå og lage nye nærmere jul 🙂

 • Reply Mat på Bordet 1. desember 2011

  @Bjørg – jeg kjøper direkte fra leverandør i Frankrike (var der i sommer) se http://www.panibois.fr

  @Kristin – jeg var akkurat og smugspiste fra en som har ligget i kjøleskapet en ukes tid…..den blir bare bedre og bedre 🙂

 • Reply Kristin 29. november 2011

  Mmm! Dette ser skikkelig godt ut! Mon tro om det ikke skal testes ut 🙂

 • Reply Bjørg 28. november 2011

  Hei 🙂
  Hvor får man kjøpt de små formene og papirinnleggene? Så du hadde dem til brownies også.. Veldig søte 🙂

  Hilsen Bjørg 🙂

  • Reply Andreas 3. desember 2017

   Treformene kan kjøpes her: https://www.bakerybits.co.uk
   Det er forøvrig de samme formene som Åpent Bakeri i Oslo bruker til pepperkakedeigen de selger.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »