Eltefritt julebrød

Eltefritt julebrød

I mitt forsøk på å lage all mulige typer brød etter no knead metoden, så kommer også turen til julebrød – eller julekake som det også heter. Her har jeg bakt den i vanlig brødform, men ønsker du den klassiske runde formen så er det bare å steke den som vanlig i en rund ildfastform med lokk. Og da jeg ikke har noe smør, så blir dette en litt mindre luksuriøs variant. Kanskje det blir tid (eller heller anledning) til en luksus julebrød (med smør) før jul, vi får se!

Har du ikke laget no knead brød før anbefaler jeg at du tar en titt på denne videoen.
du trenger

 • 500g hvetemel
 • 100g sukker
 • 1ts salt
 • 1/2ts kardemomme
 • 1/2ts tørrgjær
 • 100g rosiner
 • 4.5dl melk

 

ovn temp 220C

Rør mel, sukker, salt, kardemomme, tørrgjær og rosiner sammen i en bolle. Tilsett melk (kald) og rør til du har en klissete deig. Dekk til deigen og la den hvile på kjøkkenbenken 12-18 timer.

Strø mel på et stykke bakepapir og hell deigen over på den. Brett deigen noen ganger. Følg gjerne brette anvisningene i denne oppskriften. Løft deigen opp ved hjelp av bakepapiret og sett det hele opp i brødformen. Dekk den til og la den hvile 1-2 timer til.

Bruk en skarp kniv eller barberblad for å lage et snitt langs hele toppen av deigen. Sett brødet i forvarmet ovn og stek i ca. 40 minutter. Dekk brødet til med et stykke bakepapir hvis den begynner å få for mye farge på toppen under stekingen.

Eltefritt julebrød
Ta brødet ut av formen og la den avkjøle på rist.
Eltefritt julebrød

Julebrødet egner seg ypperlig som en gave. Pakk den inn med litt matpapir og pent snor. Til og fra lapp er heller ikke dumt!

Kommentarer

 • Reply Thorunn 6. desember 2014

  Tusen takk! Da blir det nystekt julebrød m brunost på senere i dag 😀

 • Reply Thorunn 5. desember 2014

  Hei:-)
  Tusen takk for supre oppskrifter – her i huset går det nå i eltefrie brød.
  Lurer på en ting, dersom jeg skal bake julebrød i gryta, hvor lang steketid vil du tro jeg trenger? Som når jeg steker vanlige brød??? Fant en annen nettside m eltefritt julebrød stekt i gryte, og da var det kun 35 min totalt i ovnen. (Som uerfaren baker synes jeg det hørtes litt lite ut…)

  • Reply Ina Johnsen 5. desember 2014

   hei Thorunn
   35 min høres litt lite ut ja, men kanskje det var et mindre brød? Følger du oppskriften min skal den ha totalt 45 minutter – 30 minutter med lokk, 15 minutter uten. Om du ikke ønsker en altfor mørk skorpe anbefaler jeg at du dekker toppen med bakepapir etter at du har tatt av lokket. Lykke til!

 • Reply Mat på Bordet 14. desember 2011

  @Linn – jeg har ikke laget no knead brød med fersk gjær med det har Khymos se http://blog.khymos.org/2010/12/22/no-knead-bread/
  Foreslår at du bruker 3g fersk gjær hvis du skal følge min oppskrift ellers. Lykke til!

  @Elin – så heldig du er! Her står hele julebaksten på vent – helt umulig å få tak i smør her i området… Luksusvarianten kommer så snart smør er i hus :))

 • Reply Elin 14. desember 2011

  Gleder meg til å se oppskrift på luksusvarianten, siden jeg er så heldig å ha smør i hus!

 • Reply Linn 13. desember 2011

  Kan man bruke vanlig fersk gjær? eventuelt hvor mye?:)

 • Reply Mat på Bordet 11. desember 2011

  @sverreproject – luksus varianten skal rekkes før jul om jeg må lage smøret selv…:)

  @AnneKari – enig, vørterbrødet synes jeg også var fantastisk godt! Julebrødet er også godt men tenker den blir enda bedre med smør 🙂

  @kjøkkentjeneste – vil ha bilde! 🙂

  @padoodie – sukat er godt! Tenker at luksusvarianten vil ha litt sukat i seg også! 🙂

 • Reply padoodie 10. desember 2011

  Dette skal jeg lage i dag! Men jeg vil ha i litt sukkat. 🙂

 • Reply [kjøkkentjeneste] 9. desember 2011

  Lekre bilder og fristende oppskrift! Jeg har nettopp satt en deig selv, men med smør og vann. Elsker kardemomme, så jeg har øket den mengden også litt. Tenkte jeg skulle steke den i leirgryte, kommer rapport dersom det blir bra. 🙂

 • Reply Quiltefia 8. desember 2011

  Hei!! Denne må jeg også prøve! Nå har jeg bakt flere ganger og liker det kjempegodt!! Vørtebrødet er foreløpig favoritt!! AnneKari:-)

 • Reply sverreproject 8. desember 2011

  Dette må prøves, og passet perfekt! Setter en deig med en gang. 🙂 Er så glad hver gang du kommer med nye no-knead oppskrifter! 🙂 Og rosin-kanel-varianten er favoritten her i huset og… selv om jeg kanskje heller like mye mot sjokoladevarianten selv. 😉

  Supert med smørfri variant i disse dager, men spent på å se om du rekker en luksus variant (for det må jo smake ekstra godt…) 😉 Ønsker deg en god kveld.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »