Eltefritt rugbrød

Eltefritt rugbrød

Jeg tar for meg rugbrød som no knead variant. Og en enkel variant, uten surdeig. Prinsippet er det samme og brødet blir herlig – grovt men litt søt brød. Et brød jeg hadde skjært i tynne skiver og  servert til sild eller annen fisk men som passer helt fint som matpakke brød også!

du trenger

 • 300g fint rugmel
 • 200g hvetemel
 • 1 1/2ts salt
 • 1/4ts tørrgjær
 • 0.5dl mørksirup
 • 2.5dl lettmelk
 • 1dl vann

 

ovn temp 220

Har du aldri laget no knead brød, anbefaler jeg at du tar en titt på denne videoen.

Bland hvetemel, rugmel, salt og tørrgjær i en bolle. Ha melk, sirup og vann i et målebeger og rør med gaffel til sirupen har løst seg opp. Hell det våte i det tørre og rør til du har en klissete deig. Dekk deigen til og la den hvile på kjøkkenbenken 12-18 timer.

Den vil ha hevet seg, men vil være en ganske tett deig.

Hell deigen over på et stykke bakepapir som du har strødd med mel. Brett den noen ganger og løft den over i en brødform.

Alternativt kan du bruke en hevekurv, slik jeg har brukt her.

Dekk til deigen og la den hvile i ytterlig 2 timer. Brøk en skarp kniv eller barberblad for å lage en langsgående snitt på toppen av brødet. Sett i forvarmet ovn og stek i 40 minutter.

Avkjøl på rist. Brødet kan gjerne fryses (enten hel eller i skiver) frem til jul hvis du ønsker å spare den til juelmaten.

Kommentarer

 • Reply Suzanne Rye 11. mai 2015

  Jeg lagde dette brødet i helgen. Smaker helt utrolig godt! <3
  Eneste er at jeg synes ikke at brødet hevet seg så mye – det ser ut som at du har flere luftbobler i brødet enn jeg har i mitt. Det hevet i 13 timer på kjøkkenbenken først, også 2 timer i brødformen (på kjøkkenbenken her også) etter litt bretting 😉 Skal den kanskje heve på et varmere sted andre/begge gangene?
  Håper på svar og forslag til hvordan jeg kan få det til å heve seg litt mer 😉 Ha en fortsatt fin dag videre! 🙂

 • Reply Mat på Bordet 4. desember 2013

  Jeg har dessverre heller ikke mestret den teknikken. Jeg har også en slik kurv, men ga opp etter ett forsøk. Nå skal jeg jammen ta den frem igjen og prøve en (eller flere) gang til. Jeg tenker at trikset er å mele kurven godt slik at deigen ikke blir hengende igjen 🙂

 • Reply Marte 3. desember 2013

  Hei!
  Takk for en fantastisk inspirerende blogg :-)Jeg har bakt mange av dine no-kneadbread og er helt frelst på metoden 🙂
  Kjøpte ei hevekurv (på Jernia)etter jeg så dette innlegget, men tror ikke jeg helt har skjønt hvordan den skal brukes… Jeg satte brødet til heving i kurven, men mønsteret ble ødelagt da jeg bikket brødet over i gryta… Hva gjør jeg galt?

 • Reply Mat på Bordet 2. juli 2012

  Bare hyggelig!

 • Reply Anonymous 29. juni 2012

  Hurra, takk for tips!

 • Reply Mat på Bordet 29. juni 2012

  Takk for link John Asle – skal poste linken på FB – det er kanskje andre som er interessert i å kjøpe den!

 • Reply John Asle Eivind Hansen 28. juni 2012

  Eg har funnet de på nette:)
  Kom i posten i dag, gleder meg.

 • Reply Mat på Bordet 25. mars 2012

  Jeg kjøpte den faktisk i Danmark – har heller ikke sett den i Oslo dessverre 🙁

 • Reply Anonymous 22. mars 2012

  Hei!

  Hvor fikk du tak i hevekurv? Jeg bor i Oslo og har lett i mange butikker, men finner det ingen steder! Skulle gjerne hatt en slik for å få litt mer «autentisk» stil på brødet 🙂

 • Reply Mat på Bordet 15. januar 2012

  Hei Marianne!
  Håper lunsjgjestene også likte brødet ditt! 🙂 God idé å tilsette valnøtter, den ble sikkert enda bedre 🙂
  Lykke til videre med brødbaking og velkommen til MPB! 🙂

 • Reply Anonymous 14. januar 2012

  Har i dag laget No knead bread for første gang og det ble veldig vellykket! Laget denne varianten med rugmel ( var eventyrlysten og tok også i hakkede valnøtter). fantastisk godt! Lagde også den «vanlige» varianten som du viste på videoen. Ble også bra, men må si smaken på rugbrødet overgikk dette mange ganger! Håper lunsjgjestene mine i morgen liker det like godt som meg! Hilsen Marianne ( som nettopp har oppdaget bloggen din, men som nå blir oppfordret av mannen min til å fortsette å eksprimentere med No knead bread.)

 • Reply Mat på Bordet 14. januar 2012

  Absolut! Stek 30 minutter med lokk 250C, 15 minutter uten 220C…

 • Reply Anonymous 13. januar 2012

  Hei! Kan dette også lages i gryte med lokk lik som varianten på videoen?

 • Reply Mat på Bordet 15. desember 2011

  Takk, takk 🙂

 • Reply allesistgut 13. desember 2011

  Hei igjen.
  Du er rett, søt og salt passer godt sammen. F. ek. er jeg glad i «Smash». 🙂 Men jeg liker det ikke i brødet. Har smaket på søt brødt. Men det faller ikke hos smaken min. :))
  Jeg er fra Tyskland hvor vi kjenner ikke søt brød. Kanskje det er grunnen jeg liker det ikke.

  Forresten, kaken fra idag ser utrolig flott ut. Og jeg vedder den smaker fantastisk. 😀

 • Reply Mat på Bordet 13. desember 2011

  Det er faktisk veldig godt med litt søtt i brødet – smaker veldig godt til salt og ekstra godt til brunost synes jeg da 🙂

 • Reply allesistgut 12. desember 2011

  Jeg baket noen ganger rugbrød allerede. Men jeg blander 400 g rugmel med 100 g hvitemel. Men jeg utelater sirupen, fordi jeg liker ikke søt brød. Men jeg vil prøve oppskriften en gang. Med melk i høres det veldig fint ut.
  Ha en fin fin mandag! 🙂

 • Reply Mat på Bordet 11. desember 2011

  Jeg kan skrive under på at den er ordentlig god – hadde akkruat en skive med brunost – herlig!

 • Reply Jane H. Johansen 9. desember 2011

  Fristende! Dette må være noe for meg, jeg elsker grovt rugbrød 😀

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »