Weihnachtsstollen – klassisk tysk julekake gjort enkelt

Jeg har glemt å fortelle – jeg har vært på julemarked i Düsseldorf! Turen gikk dit for en uke siden sammen med en venninne for å besøke en felles venninne som nå bor der. Målet var å besøke julemarkedene, komme i julestemning og kjøpe litt tyske julespesialiteter – blant annet Dominosteine, noe jeg bare må ha til jul!

Det er selvsagt mange tyske juletradisjoner og med tysk mor var stollen alltid en del av vår julebakst. Min mor jobbet iherdig med å lage stollen allerede i november slik at den kunne modnes lenge nok før vi begynte å skjære skiver av den hver adventssøndag. Nå har jeg også fulgt denne tradisjonen og bakt egen stollen etter å ha funnet en enkel oppskrift i en kokebok jeg kjøpte i Düsseldorf – Heimwehküche Backen.

I motsetning til de fleste stollen oppskrifter er denne bakt med bakepulver – dvs. ingen elting eller heving. Vil du gjøre din ekstra god kan du la rosinene ligge i litt rom eller konjakk (ca. 100ml) natten over før du begynner på deigen.

du trenger

 • 500g hvetemel
 • 200g malte mandler
 • 3ts bakepulver
 • 100g sukker
 • 1ts vaniljesukker
 • 1 knivspiss revet muskattnøtt
 • 1 knivspiss malt nellik
 • 1/4ts kanel
 • 1/4ts kardemomme
 • 2 mellomstore egg
 • 200g myk smør
 • 150g kesam
 • 100g sukat
 • 250g rosiner
 • 200g korinter

 
glasur

 • 100g smeltet smør
 • melis

 

ovn temp 200C

Bland hvetemel, malte mandler, bakepulver, sukker og krydder i en bolle. Mål ut kesam og knekk eggene. Mål ut rosiner, korinter og sukat og ha de i en bolle.

Tilsett egg og kesam og rør det hele sammen (gjerne med kjøkkenmaskin).

Hell rosiner og sukat på arbeidsbenken og ha deigen over.

Arbeid frukten inn i deigen.

Rull ut deigen til en firkant, ca. 30x30cm

Bruk kjevlen til å presse deigen nesten flat i midten.

Brett den ene halvdelen over den andre og form deigen videre med hendene – den ene siden skal være litt høyere enn den andre. Sett kaken i forvarmet ovn på nederste rille og stek i 60 minutter – den skal da ha fått en fin gyllen farge.

Ta kaken ut av ovnen, sett den på en rist og pensle den med halvparten av det smeltede smøret mens den fortsatt er varm. Strø melis over. La kaken avkjøle helt. Pensle den igjen med resten av smøret og strø med melis igjen.

Kaken kan nå oppbevares i opp til 4 uker tettpakket i alumiumsfolie. Jeg anbefaler at den får ligget iallfall en uke før du begynner å smake på den. Strø gjerne litt mer melis på toppen når du pakker den ut.

Kommentarer

 • Reply Mat på Bordet 21. desember 2011

  Hei alle – ligger litt bakpå med hele dette julestyret og det har derfor drøyet litt med svar….

  Jeg har heller ikke bakt stollen på lenge, men denne oppskriften var så enkel at jeg måtte bare…

  Har ikke bakt med marzipan oppi Bjørg – det gjorde heller aldri min mor, men kanskje til neste år…:)

 • Reply allesistgut 20. desember 2011

  Selv om jeg er tysk har jeg ikke bakket stollen til nå. Men jeg synes oppskriften er jo veldig enkelt og jeg kunne prøve denne! Tusen takk!

 • Reply Anonymous 20. desember 2011

  Jeg er veldig glad i marzipanstollem,har du en enkel oppskrift på det også? Mvh Bjørg

 • Reply betty 19. desember 2011

  it looks so good! I love that it has tons of raisins

 • Reply Tone 19. desember 2011

  Jeg gleder meg til å teste ut stollenoppskrifta di!

 • Reply Sylke 19. desember 2011

  Det er kjempegodt med stollen! Nå er det noen år siden jeg har bakt en – her er det bare jeg som spiser den… 😉

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »