Pepperkakesirup

Når jeg var i New York i høst, var det like før Thanksgiving og kaffebutikkene tilbød varianter av «Thanksgiving coffee» – dvs kaffe med sirup tilsatt smaker av thanksgiving. Nå som julen er rett rundt hjørnet tilbys det kaffe med smaker av jul. Lager du din egen pepperkakesyrup kan du lage en «Julelatte» du også – en god varm kopp kaffe med pepperkakekrydder. Smaker godt i te også! Vi har til gode å lage en kopp varm pepperkakekakao. Kan ikke tenke meg annet enn at det også vil være godt 🙂

du trenger

  • 120g syrup
  • 120g brun sukker
  • 250ml vann
  • 2cm fersk ingefær i tynne skiver (bruke gjerne ostehøvel)
  • 10-15 hel nellik
  • 10cm kanelstang, i stykker
  • 10-15 pepperkorn
  • 1/4ts allehånde
  • 1/4ts revet muskatnøtt

Ha alt i en tykkbunnet gryte, rør mens du koker det opp. Sett på lokk og la det småkoke ca. 30 minutter. Ta av lokket og kok det hardt 5 minutter. Ta blandingen av varmen og la det avkjøle helt. Det kan gjerne stå over natten.

Sil av syrupen og hell det over i en flaske, gjerne med tut. Bruk det til kaffe, te eller kakao. Hell det over is, lag en egen pepperkakeis eller komponer en ny juledrink. Kun fantasien som setter grenser her!

 

Kommentarer

  1. Reply Lars 17. desember 2016

    Hei igjen! Den ble veldig bra Men jeg lurer på om den må stå kaldt eller kan den stå på kjøkkenbenken?

  2. Reply Lars 9. desember 2016

    Blir ikke oppskriften på mere enn 3dl? Kan kryddrene brukes om igjen? Vis man skal dobble oppskriften hvilken krydder hadde du tatt mindre av?

    • Reply Mat På Bordet 10. desember 2016

      Hei Lars

      Nå er det en stund siden jeg publiserte den oppskriften, men siden jeg skrev at det ble 3 dl så må jeg nesten tro på meg selv 🙂
      Krydderne, de hele, ville jeg såklart ha brukt igjen om jeg skulle lage mere av det samme, kanskje tilføre noen ‘nye’ i tillegg.
      Skulle jeg ha doblet oppskriften hadde jeg kanskje vært litt forsiktig med kanelen.
      Og så et tips til – om du ikke skulle få nok pepperkakesmak på sirupen etter endt koketid kan du alltids jukse litt og røre inn krydder i malt form til slutt og gi det en oppkok til. Husk da å notere hva du gjorde, så vet du det neste gang du skal lage det.

  3. Reply Unni Waksin 29. september 2015

    Denne sirupen ser spennende ut! Jeg lurer bare på hvor mye gir denne oppskriften, og hvis jeg dobler den, skal jeg da doble alt? Krydder og det hele? Hvordan oppbevares den?

    • Reply Mat På Bordet 29. september 2015

      Hei Unni
      For å være ærlig så husker jeg ikke hvor mye dette lagde, men ut i fra ingredienslisten vil jeg tippe at det lager litt i overkant av 300ml.
      Du kan gjerne doble oppskriften, det er nok ikke nødvendig å doble all krydder. La det stå og trekke med krydder til du har smaken du er ute etter. Oppbevares i tett flaske, gjerne i kjøleskapet.

  4. Reply Mat på Bordet 21. november 2013

    Så hyggelig @Wenche – takk for kommentar! 🙂

  5. Reply Mat på Bordet 21. november 2013

    Lys lønnesirup har vesentlig mer smak en vanlig lys sirup, men vil sikkert smake godt det også 🙂

  6. Reply wenche 21. november 2013

    Kan jeg bruke lys lønnesirup? Eller er det en spesiell sirup som bør brukes??

  7. Reply Wenche 21. november 2013

    Dette skal jeg lage denne uken! Tusen takk for en fantastisk blogg! 🙂 Alt du lager frister! Jeg blir rett og slett veldig inspirert!

  8. Reply Wenche 21. november 2013

    Dette skal jeg lage denne uken! Tusen takk for en fantastisk blogg! 🙂 Alt du lager ser fristende ut!

  9. Reply Mat på Bordet 20. november 2013

    Det er en superfin venninnegave @Beate! Jeg fikk også tips på Facebook at det også smakte godt blandet med champagne/cava/ prosecco… en pepperkakedring altså 🙂

    @Marte – ja, superfin julegavetips:)

    @anonym og flittig leser av bloggen – mener at jeg kjkøpte den på Åhlens den gangen… Du kan sikkert få kjøpt det på søstrene grene, jernia, clas ohlson og lignende butikker.

  10. Reply Anonymous 20. november 2013

    Perfekt! Dette skal jeg lage. Hvor har du kjøpt helletuten?

    God jul!

    Hilsen flittig bruker av bloggen din!

  11. Reply Marte 20. november 2013

    Det så nydelig ut! Kjenner julestemninga siger på 🙂
    Dette er jo et flott julegavetips – til den som har alt og er glad i det gode 🙂

  12. Reply Beate Kristin Hansen 20. november 2013

    Jeg drikker ikke kaffe selv, men må jo være en vidunderlig venninnegave! Takk for oppskrift:)

  13. Reply Mat på Bordet 2. januar 2012

    Lys sirup 🙂

  14. Reply padoodie 25. desember 2011

    Ang. «syrup» er det lys syrup eller en sukker/vann blanding? Gledelig jul!

  15. Reply Mat på Bordet 23. desember 2011

    Startet dagen med en pepperkakelatte – mmmmm :))
    God jul!

  16. Reply padoodie 22. desember 2011

    You are FABULOUS! I miss me some gingerbread lattes…

  17. Reply Marianne 22. desember 2011

    Vidunderlig!
    Kommer i julestemning bare av å lese om det! 🙂
    Ønsker deg en riktig god jul!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »