Kalkun – men mest om stuffing!

Vi feriet alltid Thanksgiving når jeg var barn. Vi bodde den gang i USA og tradisjonen ble med oss også etter at vi flyttet derfra. Nå er det stort sett min søster som er flink til å holde på tradisjonen og er vi heldige så blir vi også invitert. Heldigvis finnes det flere anledninger for kalkun, og har man ikke spist det for Thanksgiving så hører den absolut til på jule- eller nyttårsbordet!

For meg er ikke en kalkun komplett uten stuffing. Og det er alltid denne oppskriften jeg vender tilbake til. Full av smak egner den seg ypperlig til en heller nøytral kalkunsmak og er så godt at den kan igrunnen spises for seg selv. Det  krever at du lager cornbread dagen før, men det er virkelig ingen sak og gjort unna på 10 minutter. Absolut vel verdt innsatsen!

Opprinnelig oppskrift er hentet fra et blad for lenge, lenge siden og modifisert med årene. Håper du pgså vil like den!

du trenger

til cornbread

 • 150g hvetemel
 • 110g gul polenta
 • 3ts bakepulver
 • 1/2ts salt
 • 225ml melk
 • 1 egg
 • 50g sukker
 • 25g smeltet smør
 • 1 ss grovhakket salvie

 

til stuffing

 • 1 dagsgammel cornbread
 • 3ss grovhakket soltørkede tomater i olje
 • 400 – 500g bratwurst*
 • 2 løk, finhakket
 • 4 stenger selleri, finhakket
 • 2 hvitløksfedd, finhakket
 • 50g pinjekjerner, brunet
 • 1 ss grovhakket salvie
 • 250ml kyllingkraft
 • 50g smør
 • salt & pepper

 

*velg gjerne en bratwurst med mye smak, jeg brukte engelsk frokostpølse.

Lag cornbread dagen før du skal lage stuffing. Bland hvetemel, polenta, salt og salvie i en skål. Smelt smøret og bland med melk, egg og sukker. Rør det våte inn i det tørre, du får en ganske løs deig. Hell deigen over i en rund eller firkantet form dekket med bakepapir og sett i forvarmet ovn, 220C. Stek i ca. 20 minutter til den er gyllen på toppen.

La brødet avkjøle helt og la det stå ute til du trenger den neste dag.

Skjær brødet i terninger og ha i en stor bakeform. Rist brødet i ovnen ved ca. 180C. Det tar ca. 20 minutter. Rist litt på bakeformen innimelleom slik at de blir brune på alle sider.

Skjær bratwursten i skiver og stek de i litt smør. De kan gjerne få litt farge. Legg de over på en tallerken når de er ferdige. La stekefettet være igjen i pannen.

Ha løk opp i pannen og stek på middelssvak varme noen minutter før du tilsetter selleri. Stek til begge er myke, tilsett hvitløk og stek videre noen minutter. Legg det hele over på samme tallerken med pølsene.

Hell kraft og resten av smøret i stekepannen og rør godt slik at du får med deg alle restene fra stekepannen. Brødet bør være ferdig ristet til nå.

Ta bakepannen ut av ovnen. Tilsett løk og pølseblandingen, soltørkede tomater, pinjekjerner, og salvie. Bland alt sammen.

Tilsett kraft  og smør or bland igjen – brødet vil suge til seg væsken. Smak til med salt og nykvernet pepper. La det hele avkjøle før du fyller kalkunen med stuffing.

Jeg fyller kalkunen halveis med stuffing. Resten av stuffing legger jeg i en ildfast form og steker for seg selv i ca. 20 minutter før servering. Ha kalkunen på en rist i en bakeform, hell på med vann slik at bunnen er godt dekket. Pass på å etterfyll vannet mens kalkunen steker! Ha to gulrøtter, 1 løk og 1 selleristang i bakepannen og la det steke sammen med kalkunen. Jeg liker å løsne huden fra kalkunen og legg litt smør direkte på kjøttet, men dette er en smaksak. Du kan også ha smør direkte på huden. Ha salt og pepper over kalkunen. Sett i forvarmet ovn, 180C og stek en halvtime pr. kilo. Hell gjerne litt av kraften som samler seg underveis i pannen over kalkunen mens den steker. La kalkunen gjerne hvile en 20-30 minutters tid under alufolie mens du tilbereder resten av middagen.

Lykke til og kos dere med kalkunmiddagen!

Kommentarer

 • Reply Nina Merete Næss 27. desember 2014

  Prøvde denne oppskriften på tilbereding av kalkun første gang i jula 2013.Den traff blink hos min familie og meg. Dette året blir det nyttårskalkun med samme fremgangsmåte som i fjor. Vi gleder oss til et himmelsk måltid. Takk

  • Reply Ina Johnsen 28. desember 2014

   Så hyggelig å høre Nina!
   I år kjørte vi faktisk kalkun uten stuffing, men skal jeg lage med stuffing er det så absolut denne som gjelder!
   Fortsatt god jul!!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »