Fiskegrateng – en hverdagsmiddag

Fiskegrateng er ikke vanskelig å lage. Steke litt purre,trekke litt fisk, lage bechamelsaus, sette det hele sammen, et voilá, fiskegratengen er klar. Det som i tillegg er så kjekt er at du kan velge akkurat hva slags fisk du vil bruke. Torsk er en grei fisk å bruke i utgangspunktet men kombiner gjerne med noe som har litt mer smak – røkt kolje for eksempel. Litt krepsehaler og noen reker og du har en grateng full av næringsrik fisk som du kan servere med potetmos eller ris og en grønn salat for eksempel.
Gratengen kan lages i porsjoner eller i en stor gratengform for en mer ‘familystyle’ servering. Men, hvorfor ikke lage begge to når du først holder på? Lag dobbelporsjon og server halvparten i en stor form, andre halvparten fordeler du i små porsjonsformer (jeg kjøpte noen kjekke på Ikea, alt. kan du finne aluminiumsformer på Nille for eksempel). Legg disse i frysen og du har middag ‘on the go’ på en travel hverdag!
Prinsippet er det samme som for fiskegratengen jeg har skrevet om tidligere, bare uten potetstappen på toppen denne gangen..
du trenger – for 6 personer
800ml helmelk
et par laurbærblader
700g torsk, filet gjerne med skinn
300g røkt kolje
1 purre
200g reker i lake (vekt uten lake)
100g krepsehaler i lake (vekt uten lake)
4 hardkokte egg
litt smør og oliveniolje til steking
til bechamelsaus
100g smør
70g hvetemel
melken som du har brukt til å trekke fisken i
50g grovhakket persille
salt & pepper
topping
100g strøkavring
50g finrevet parmesan
salt & pepper
50g smeltet smør
Ha melken i en stor gryte, tilsett laurbærblad og varm opp til like under kokepunktet. Ha fisken opp i. Sett ned varmen slik at melken holder temperaturen, men pass på at den ikke koker. La fisken trekke i 5-10 minutter – den er ferdig når den begynner å falle fra hverandre. Løft den forsiktig ut av melken og legg på en tallerken slik at den kan avkjøle noe. Fisk laurbærbladene ut av melken.
Stek purre i litt olje og smør til myk. Bryt fisken i større biter når den er avkjølt nok til å kunne håndtere. Fjern skinn og ben. Fordel fisken forsiktig i gratengformen(e). Fordel purre over fisken. Fordel så krepsehaler og reker over dette igjen. Og tilslutt fordeler du eggene – skjær de i tykke skiver først.
Lag bechamelsaus. Ha smør i en stor tykkbunnet gryte. Når smøret er smeltet har du opp i melet. Rør godt med pisk til du har en jevn tykk masse 8ingen klumper takk). La det koke litt (dette fjerner melsmaken). Hell gjerne melken som du har brukt til å trekke fisken i over i et beger. Hell melkblandingen over melblandingen mens du rører godt med pisken. Ikke ha i mer melk om gangen enn det du klarer å røre inn i sausen. Fortsett til all melk er blandet i og du har en jevn fin saus. Tilsett persille og smak til med salt og pepper. Fordel sausen over gratengformen(e).
Lag topping. Dette er igrunnen valgfritt – du kan sette formen(e) i ovnen nå eller toppe med de potetmos. Eller lage denne toppingen. Ha strøkavring og parmesan i en skål. Kvern over litt salt og pepper. Tilsett smeltet smør og rør det hele lett sammen med en gaffel. Fordel topping over gratengformen(e).
 Formen settes i forvarmet ovn, 200C, i 20-30 minutter til toppingen begynner å få litt farge og sausen bobler rundt kantene. Alternativt kan du la fiskegratengen avkjøle, pakke godt i folie og fryse til du engang trenger en rask enkel middag.
Jeg synes det er lurt å legge på en liten lapp og skrive hva som er opp i og når det ble laget. Lett å glemme vet du ……:))

Kommentarer

 • Reply Mat på Bordet 12. januar 2012

  @Maria – ja, her gikk det rett ned hos den ene og ikke rørt av den andre – ikke lett å finne noe som faller i smak hos alle. Smug spis i vei sier jeg bare 🙂

  @Benedicte – håper det smakte!

  @ Yasi – jeg må innrømme at jeg ikke er fullt så begeistret for fisk, men fiskegrateng, ja det kan man ha!

 • Reply Yasi 10. januar 2012

  Mmm.. Så helt herlig ut! Fisk <3

 • Reply Anonymous 10. januar 2012

  Takk for dagens fristelse! Her blir det fiskegrateng til alles glede!
  Ha en fin dag, hilsen Benedicte

 • Reply Maria 10. januar 2012

  Fiskegrateng er skikkelig comfort food for meg..elsker det helt enkelt. Men siden jeg ikke får guttene mine til å spise det så blir det dessverre laget altfor sjelden. Faktisk er de så sære at mannen og jeg noen ganger spiser middag etter de har lagt seg.. :-/ Håper at de «vokser det av seg» 😉
  Ha en super dag 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »