Ostekake ja, man kunne egentlig skrive en blogg bare om ostekaker. Ostekake-bloggen liksom, om ostekaker i alle dens herlige variasjoner. Ja, du skjønner, jeg elsker ostekaker. Det finnes dessverre tørre, kjørre ostekaker og har du spist en av de og liker derfor ikke ostekaker så må du bare prøve igjen. Og gjerne denne. Denne er blitt testet av 12 venninner – de elsket den alle sammen. Kanskje ikke rart – dette er ikke noe slankekake. Men fordelen med ostekake er at du blir så mett av det ene stykket at det blir nærmest umulig å spise et stykke til. Og da er kanskje ikke skaden så stor. Ta deg en skitur dagen etter, så er du kvitt den 🙂
Vær obs på at kaken må stå kjølig i min 8 timer (gjerne over natten) før servering.
Begynn med bunnen. Ha shortbread cookies, sukker og pistasjnøtter i en food processor og kjør til du har en jevn fin blanding. Skjær det kalde smøret i mindre biter og kjør det sammen med resten til det klumper seg litt (sorry, det var litt udelikat beskrevet, men sånn er det).
Klipp bakepapir til slik at det dekker bunnen av springformen din. Ha bakepapiret opp i springformen og hell massen opp i. Trykk det ned slik at det er nogenlunde jevnt. Jeg liker å bruke en noe mindre springform bunn for å trykke deigen jevnt ned med.
Sett i forvarmet ovn og stek i 15minutter til den begynner å få litt farge. Ta den ut av ovnen og la den avkjøle helt (ikke ta den ut av formen).
Lag midten. Bland kremost, kardemomme og sukker i en stor bolle. Rør til den er helt jevn – dette gjør du fint for hånd. Ha i egg, et om gangen. Rør godt. Tilsett seterrømme, eplejus, mel og vaniljeekstrakt og rør til du har en jevn fin masse igjen.
Hell det over den stekte kakebunnen. Jeg har forresten pakket springformen min i folie. Det er ganske sannsynlig at det vil lekke litt fra formen og da er det fint at det ikke brenner seg fast i ovnen. Sett kaken i forvarmet ovn og stek i ca. 1 time. Den vil fortsatt være litt myk i midten når du tar den ut av ovnen – rister du den lett vil den bevege seg noe.
Ta kaken ut av ovnen og la den avkjøle på rist (igjen, ikke ta kaken ut av formen). Lag toppen. Smelt hvit sjokolade i vannbad.
Tilsett crème fraîche
og rør til du har en glatt glasur.
Hell den over den fortsatt varme kaken
og la den avkjøle helt på kjøkkenbenken. Når den er helt avkjølt settes den i kjøleskapet (ikke dekk den til) min. 8 timer, gjerne natten over.
Bruk en kniv for å skjære kaken løs fra springformen. Kaken er i grunnen klar for servering. Synes du, som jeg, at den ikke er lekker nok enda, hakker du en håndfull pistasjnøtter. Hold kaken i den ene hånden (bunnen av springformen er der enda….) fyll den andre hånden med pistasjnøtter. Press pistasjnøttene lett inn i siden mens du roterer kaken. Nå blir det lekkert!
Server gjerne kaken litt kjølig – små stykker holder, den er mektig men åååå så god!
Kunne du laget et innlegg om ostekaker en gang? De forskjellige typene (kalde, stekte, amerikansk, ostetyper, kremtyper/rømme osv.) Hadde vært flott med en «oversikt,» for finnes så mange oppskrifter der ute. Hva slags oppskrifter gir hva slags kaker? Vet f.eks. at pisket krem i ostekaken gir en nesten «mousseaktig» kake, men der stopper også kunnskapen min. Hadde vært flott om du kunne gjort noe sånt altså! 😀
Så spennende da! Jeg synes ikke det trengs noe til kaken, den er god som den er! Spent på hvordan det smaker med gjende kjeks! Shortbread kjeks kjøpte jeg på ICA men har også funner de på Joker (mye billigere…)
Fra en kokk til en annen; Når jeg lager kaker og annet smått, men godt, i springformer så klipper jeg aldrig til bakepapiret. Jeg bare river av ett passe stort stykke, klemmer fast det hele mellom formen og bunnen. Vips, så har du en tett form, samt at du slipper å brette det sammen for å så enten rive eller klippe en perfekt running. Eller som på barneskolen da man skulle tegne en running og så klippe runt etter den! =) Men nå ser jeg at andre har også tipset deg om dette, men som sagt; Det funker! Skal prøve din ostekake så snart det går, og at den er kostbar gjør jo ingenting, det er jo ikke en hverdagskake dette!! NAMMIS!
Åh, je, dette er nok ikke en akkurat prisgunstig kake å bake dessverre 🙁 Ikke bare er kjeksene dyre, men pistasjnøtter er også kostbare. Legg til et beger seter rømme,crème fraîche og kremost så er du godt over 100 lappen i bare ingredienser.. Cookies kan du forsåvidt lage selv – serinakaker er det som kommer nærmest. Men som sagt, du har fortsatt dyre ingredienser å handle. Hva med å prøve denne ostekaken http://www.matpaabordet.com/2011/08/ostekake-med-marinerte-jordbr.html du kunne bruke hva som helst av frosne bær eller srevere uten… Lykke til!
Denne kaken så veldig god ut. Jeg tenkte å lage denne til et lite middagsselskap. Var idag på meny,Walkers shortbread cookies kostet 51kr. Har du noe tips eller råd til hva en student med et litt stramt budsjett kan bruke istedet?
Oi, denne så fantastisk god ut…. God ide å blogge om ostekaker!! Du klarte jo 50 brødoppskrifter!! SjoKoladekjeksene i siste innlegg så også fantastiske ut! Synd man ikke kan spise så mange kalorier man vil!! Men det er bra å ha noen spennende oppskrifter når det er en god grunn til å bake noe godt!! AnneK:-)
@Siri – ja, det stemmer, det er også en måte å gjøre det på 🙂
@Lise – denne kaken er aller best fersk! 🙂 1-2 dager i kjøleskapet er greit, 3 synes jeg blir litt mye. Jeg har ikke prøvd å fryse den, men hvis jeg skulle hadde jeg lagt siste lag ( altså hvitsjokolade ‘glasuren’) etter at den var tint.
@Monica – jeg kjøpte Walkers shortbread cookies åp ICA – Lise som kommenterer etter deg har lagt inn link og kjøpt de på Meny
Jeg kjøpte noen som heter Walkers Shortbread på Meny (se: http://www.walkersshortbread.com/. Håper det er rett sort 🙂 Kaka står i ovnen nå så det vil vise seg …
I stedet for å klippe bakepapir i samme størrelse som bunnen på forma legger du et som er større en bunnen over bunnen. Sett ringen på og press den forsiktig på bunnen (pass på så det ikke går hull i papiret). Dette blir da som en pakning mellom bunnen/ringen og formen lekker ikke. Dette gjør jeg alltid når jeg lager kaker og har aldrig opplevd at en kake har lekket ut av formen. Kaka så kjempegod ut og skal prøves ved første annledning.
Ja, det er bare å sette i gang og lage ostekaken! Marie – opprinnelig oppskrift bruker pærenektar. Det hadde jeg ikke, så jeg brukte eplejus istedet. Alternativet var vann, men det ville ikke bidra noe særlig til smak. Smaker kanskje lit friskere, men har fortsatt den typiske ostekake smaken 🙂
Hærlig oppskrift – flotte bilder!Jeg elsker ostekake bagt i ovn! Denne skal definetivt prøves. Stussa litt på eplejuice i kaka men det gjør den kanskje frisk og god?
Ja, det er absolut verdt et innlegg!
Skal legge det på listen!:)
Jeg la til denne på «Vi som elsker Ostekake» på face. Kaloribombesmilefjes!
Kunne du laget et innlegg om ostekaker en gang? De forskjellige typene (kalde, stekte, amerikansk, ostetyper, kremtyper/rømme osv.) Hadde vært flott med en «oversikt,» for finnes så mange oppskrifter der ute. Hva slags oppskrifter gir hva slags kaker? Vet f.eks. at pisket krem i ostekaken gir en nesten «mousseaktig» kake, men der stopper også kunnskapen min. Hadde vært flott om du kunne gjort noe sånt altså! 😀
Godt å vite – takk for kommentar!
Det gikk veldig fint med Gjende kjeks – det ga en hint av kokos smak..
Knallgod kake 🙂
Så spennende da! Jeg synes ikke det trengs noe til kaken, den er god som den er!
Spent på hvordan det smaker med gjende kjeks! Shortbread kjeks kjøpte jeg på ICA men har også funner de på Joker (mye billigere…)
Hei – jeg bakte denne i går for å ta med på jente-hyttetur, veldig spent på hvordan den smaker (alltid litt nervepirrende med nye oppskrifter..)!
Jeg fikk ikke kjøpt shortbread cookies, så jeg brukte rett og slett Gjende kjeks, håper det går bra.
Lurer forresten på om det blir litt for «plain» å bare spise den som den er – og uten bær eller annet søtt til..?
YAY!!!
Veldig gøy å høre at den fallt i smak!!
kaka MÅTTE testes:-) Og den var nydelig!! Foreldre samt besteforeldre hadde ikke smakt bedre ostekake 🙂
Hei!
Ja, det stemmer det funker det også! ;))
Ikke helt den billigste kaken nei, men absolut vel verdt å prøve!!
Fra en kokk til en annen; Når jeg lager kaker og annet smått, men godt, i springformer så klipper jeg aldrig til bakepapiret. Jeg bare river av ett passe stort stykke, klemmer fast det hele mellom formen og bunnen. Vips, så har du en tett form, samt at du slipper å brette det sammen for å så enten rive eller klippe en perfekt running. Eller som på barneskolen da man skulle tegne en running og så klippe runt etter den! =) Men nå ser jeg at andre har også tipset deg om dette, men som sagt; Det funker! Skal prøve din ostekake så snart det går, og at den er kostbar gjør jo ingenting, det er jo ikke en hverdagskake dette!! NAMMIS!
Herlig!
Takk for tilbakemelding! 🙂
Jeg bakte kaken i helgen, og den var nydelig! Tusen takk for en fin blogg. -Marianne
@Anne K – hah – ja, kanskje det blir 50 ostekaker snart på bloggen ! :))
Åh, je, dette er nok ikke en akkurat prisgunstig kake å bake dessverre 🙁 Ikke bare er kjeksene dyre, men pistasjnøtter er også kostbare. Legg til et beger seter rømme,crème fraîche og kremost så er du godt over 100 lappen i bare ingredienser..
Cookies kan du forsåvidt lage selv – serinakaker er det som kommer nærmest. Men som sagt, du har fortsatt dyre ingredienser å handle. Hva med å prøve denne ostekaken http://www.matpaabordet.com/2011/08/ostekake-med-marinerte-jordbr.html
du kunne bruke hva som helst av frosne bær eller srevere uten…
Lykke til!
Denne kaken så veldig god ut. Jeg tenkte å lage denne til et lite middagsselskap. Var idag på meny,Walkers shortbread cookies kostet 51kr. Har du noe tips eller råd til hva en student med et litt stramt budsjett kan bruke istedet?
Takk for en inspirerende og motiverende blogg! 🙂
Oi, denne så fantastisk god ut…. God ide å blogge om ostekaker!! Du klarte jo 50 brødoppskrifter!! SjoKoladekjeksene i siste innlegg så også fantastiske ut! Synd man ikke kan spise så mange kalorier man vil!! Men det er bra å ha noen spennende oppskrifter når det er en god grunn til å bake noe godt!! AnneK:-)
@Siri – ja, det stemmer, det er også en måte å gjøre det på 🙂
@Lise – denne kaken er aller best fersk! 🙂 1-2 dager i kjøleskapet er greit, 3 synes jeg blir litt mye. Jeg har ikke prøvd å fryse den, men hvis jeg skulle hadde jeg lagt siste lag ( altså hvitsjokolade ‘glasuren’) etter at den var tint.
@Monica – jeg kjøpte Walkers shortbread cookies åp ICA – Lise som kommenterer etter deg har lagt inn link og kjøpt de på Meny
@Lise – spennende! 🙂
Jeg kjøpte noen som heter Walkers Shortbread på Meny (se: http://www.walkersshortbread.com/. Håper det er rett sort 🙂 Kaka står i ovnen nå så det vil vise seg …
namms! men hva er «shortbread cookies» ? får man kjøpt det i vanlig norsk dagligvarehandel? 🙂
Hei, jeg lurer på om kaken holder seg 3 dager i kjøleskapet eller om den kan fryses?
I stedet for å klippe bakepapir i samme størrelse som bunnen på forma legger du et som er større en bunnen over bunnen. Sett ringen på og press den forsiktig på bunnen (pass på så det ikke går hull i papiret). Dette blir da som en pakning mellom bunnen/ringen og formen lekker ikke. Dette gjør jeg alltid når jeg lager kaker og har aldrig opplevd at en kake har lekket ut av formen. Kaka så kjempegod ut og skal prøves ved første annledning.
Ja, det er bare å sette i gang og lage ostekaken!
Marie – opprinnelig oppskrift bruker pærenektar. Det hadde jeg ikke, så jeg brukte eplejus istedet. Alternativet var vann, men det ville ikke bidra noe særlig til smak. Smaker kanskje lit friskere, men har fortsatt den typiske ostekake smaken 🙂
*printer*
Denne skal testes, ostekake er favoritten. 🙂
Wow, dette ser godt ut…
Jeg er en av dem som ikke er så begeistret for ostekake, men denne MÅ jeg smake :o)
Hærlig oppskrift – flotte bilder!Jeg elsker ostekake bagt i ovn! Denne skal definetivt prøves. Stussa litt på eplejuice i kaka men det gjør den kanskje frisk og god?