Ostekake med pistasj og hvit sjokolade

Ostekake ja, man kunne egentlig skrive en blogg bare om ostekaker. Ostekake-bloggen liksom, om ostekaker i alle dens herlige variasjoner.  Ja, du skjønner, jeg elsker ostekaker.  Det finnes dessverre tørre, kjørre ostekaker og har du spist en av de og liker derfor ikke ostekaker så må du bare prøve igjen. Og gjerne denne. Denne er blitt testet av 12 venninner – de elsket den alle sammen. Kanskje ikke rart – dette er ikke noe slankekake. Men fordelen med ostekake er at du blir så mett av det ene stykket at det blir nærmest umulig å spise et stykke til. Og da er kanskje ikke skaden så stor. Ta deg en skitur dagen etter, så er du kvitt den 🙂
Oppskriften er basert på en funnet i kokeboken bon appétit Desserts
ingredienser
Til bunnen
 • 150g shortbread cookies
 • 100g sukker
 • 80g usaltet pistasjnøtter
 • 50g smør
Til midten
 • 200g kremost (jeg brukte philadelphia)
 • 250g sukker
 • 1ts kardemomme
 • 4 store egg, romtemperatur
 • 1 boks seterrømme
 • 125ml eplejus
 • 2ss hvetemel
 • 2ts vaniljeekstrakt
Til toppen
 • 1 beger crème fraîche
 • 150g hvit sjokolade
Til pynt (valgfritt)
 • ca. 50g pistasjnøtter, hakket
fremgangsmåte
ovn temp. 180C
22cm rund springform
Vær obs på at kaken må stå kjølig i min 8 timer (gjerne over natten)  før servering.
Begynn med bunnen. Ha shortbread cookies, sukker og pistasjnøtter i en food processor og kjør til du har en jevn fin blanding. Skjær det kalde smøret i mindre biter og kjør det sammen med resten til det klumper seg litt (sorry, det var litt udelikat beskrevet, men sånn er det).
Klipp bakepapir til slik at det dekker bunnen av springformen din. Ha bakepapiret opp i springformen og hell massen opp i. Trykk det ned slik at det er nogenlunde jevnt. Jeg liker å bruke en noe mindre springform bunn for å trykke deigen jevnt ned med.
Sett i forvarmet ovn og stek i 15minutter til den begynner å få litt farge. Ta den ut av ovnen og la den avkjøle helt (ikke ta den ut av formen).
Lag midten. Bland kremost, kardemomme og sukker i en stor bolle. Rør til den er helt jevn – dette gjør du fint for hånd. Ha i egg, et om gangen. Rør godt. Tilsett seterrømme, eplejus, mel og vaniljeekstrakt og rør til du har en jevn fin masse igjen.
Hell det over den stekte kakebunnen. Jeg har forresten pakket springformen min i folie. Det er ganske sannsynlig at det vil lekke litt fra formen og da er det fint at det ikke brenner seg fast i ovnen. Sett kaken i forvarmet ovn og stek i ca. 1 time. Den vil fortsatt være litt myk i midten når du tar den ut av ovnen – rister du den lett vil den bevege seg noe.
Ta kaken ut av ovnen og la den avkjøle på rist (igjen, ikke ta kaken ut av formen). Lag toppen. Smelt hvit sjokolade i vannbad.

Tilsett crème fraîche

og rør til du har en glatt glasur.

Hell den over den fortsatt varme kaken

og la den avkjøle helt på kjøkkenbenken. Når den er helt avkjølt settes den i kjøleskapet (ikke dekk den til) min. 8 timer, gjerne natten over.
Bruk en kniv for å skjære kaken løs fra springformen. Kaken er i grunnen klar for servering. Synes du, som jeg, at den ikke er lekker nok enda, hakker du en håndfull pistasjnøtter. Hold kaken i den ene hånden (bunnen av springformen er der enda….) fyll den andre hånden med pistasjnøtter. Press pistasjnøttene lett inn i siden mens du roterer kaken. Nå blir det lekkert!
Server gjerne kaken litt kjølig – små stykker holder, den er mektig men åååå så god!

Kommentarer

 • Reply Mat på Bordet 22. mai 2012

  Ja, det er absolut verdt et innlegg!
  Skal legge det på listen!:)

 • Reply Vi Som Elsker Ostekake 21. mai 2012

  Jeg la til denne på «Vi som elsker Ostekake» på face. Kaloribombesmilefjes!

 • Reply LM 21. mai 2012

  Kunne du laget et innlegg om ostekaker en gang? De forskjellige typene (kalde, stekte, amerikansk, ostetyper, kremtyper/rømme osv.) Hadde vært flott med en «oversikt,» for finnes så mange oppskrifter der ute. Hva slags oppskrifter gir hva slags kaker? Vet f.eks. at pisket krem i ostekaken gir en nesten «mousseaktig» kake, men der stopper også kunnskapen min. Hadde vært flott om du kunne gjort noe sånt altså! 😀

 • Reply Mat på Bordet 14. mai 2012

  Godt å vite – takk for kommentar!

 • Reply @Mona 9. mai 2012

  Det gikk veldig fint med Gjende kjeks – det ga en hint av kokos smak..

  Knallgod kake 🙂

 • Reply Mat på Bordet 4. mai 2012

  Så spennende da! Jeg synes ikke det trengs noe til kaken, den er god som den er!
  Spent på hvordan det smaker med gjende kjeks! Shortbread kjeks kjøpte jeg på ICA men har også funner de på Joker (mye billigere…)

 • Reply @Mona 4. mai 2012

  Hei – jeg bakte denne i går for å ta med på jente-hyttetur, veldig spent på hvordan den smaker (alltid litt nervepirrende med nye oppskrifter..)!

  Jeg fikk ikke kjøpt shortbread cookies, så jeg brukte rett og slett Gjende kjeks, håper det går bra.

  Lurer forresten på om det blir litt for «plain» å bare spise den som den er – og uten bær eller annet søtt til..?

 • Reply Mat på Bordet 14. februar 2012

  YAY!!!
  Veldig gøy å høre at den fallt i smak!!

 • Reply Anonymous 13. februar 2012

  kaka MÅTTE testes:-) Og den var nydelig!! Foreldre samt besteforeldre hadde ikke smakt bedre ostekake 🙂

 • Reply Mat på Bordet 30. januar 2012

  Hei!
  Ja, det stemmer det funker det også! ;))
  Ikke helt den billigste kaken nei, men absolut vel verdt å prøve!!

 • Reply Zelda liker papegøyen sin 26. januar 2012

  Fra en kokk til en annen; Når jeg lager kaker og annet smått, men godt, i springformer så klipper jeg aldrig til bakepapiret. Jeg bare river av ett passe stort stykke, klemmer fast det hele mellom formen og bunnen. Vips, så har du en tett form, samt at du slipper å brette det sammen for å så enten rive eller klippe en perfekt running. Eller som på barneskolen da man skulle tegne en running og så klippe runt etter den! =) Men nå ser jeg at andre har også tipset deg om dette, men som sagt; Det funker! Skal prøve din ostekake så snart det går, og at den er kostbar gjør jo ingenting, det er jo ikke en hverdagskake dette!! NAMMIS!

 • Reply Mat på Bordet 24. januar 2012

  Herlig!
  Takk for tilbakemelding! 🙂

 • Reply Anonymous 23. januar 2012

  Jeg bakte kaken i helgen, og den var nydelig! Tusen takk for en fin blogg. -Marianne

 • Reply Mat på Bordet 20. januar 2012

  @Anne K – hah – ja, kanskje det blir 50 ostekaker snart på bloggen ! :))

 • Reply Mat på Bordet 20. januar 2012

  Åh, je, dette er nok ikke en akkurat prisgunstig kake å bake dessverre 🙁 Ikke bare er kjeksene dyre, men pistasjnøtter er også kostbare. Legg til et beger seter rømme,crème fraîche og kremost så er du godt over 100 lappen i bare ingredienser..
  Cookies kan du forsåvidt lage selv – serinakaker er det som kommer nærmest. Men som sagt, du har fortsatt dyre ingredienser å handle. Hva med å prøve denne ostekaken http://www.matpaabordet.com/2011/08/ostekake-med-marinerte-jordbr.html
  du kunne bruke hva som helst av frosne bær eller srevere uten…
  Lykke til!

 • Reply Sansa 20. januar 2012

  Denne kaken så veldig god ut. Jeg tenkte å lage denne til et lite middagsselskap. Var idag på meny,Walkers shortbread cookies kostet 51kr. Har du noe tips eller råd til hva en student med et litt stramt budsjett kan bruke istedet?

  Takk for en inspirerende og motiverende blogg! 🙂

 • Reply Quiltefia 18. januar 2012

  Oi, denne så fantastisk god ut…. God ide å blogge om ostekaker!! Du klarte jo 50 brødoppskrifter!! SjoKoladekjeksene i siste innlegg så også fantastiske ut! Synd man ikke kan spise så mange kalorier man vil!! Men det er bra å ha noen spennende oppskrifter når det er en god grunn til å bake noe godt!! AnneK:-)

 • Reply Mat på Bordet 17. januar 2012

  @Siri – ja, det stemmer, det er også en måte å gjøre det på 🙂

  @Lise – denne kaken er aller best fersk! 🙂 1-2 dager i kjøleskapet er greit, 3 synes jeg blir litt mye. Jeg har ikke prøvd å fryse den, men hvis jeg skulle hadde jeg lagt siste lag ( altså hvitsjokolade ‘glasuren’) etter at den var tint.

  @Monica – jeg kjøpte Walkers shortbread cookies åp ICA – Lise som kommenterer etter deg har lagt inn link og kjøpt de på Meny

  @Lise – spennende! 🙂

 • Reply Lise 17. januar 2012

  Jeg kjøpte noen som heter Walkers Shortbread på Meny (se: http://www.walkersshortbread.com/. Håper det er rett sort 🙂 Kaka står i ovnen nå så det vil vise seg …

 • Reply Monica 17. januar 2012

  namms! men hva er «shortbread cookies» ? får man kjøpt det i vanlig norsk dagligvarehandel? 🙂

 • Reply Lise 17. januar 2012

  Hei, jeg lurer på om kaken holder seg 3 dager i kjøleskapet eller om den kan fryses?

 • Reply Siri 17. januar 2012

  I stedet for å klippe bakepapir i samme størrelse som bunnen på forma legger du et som er større en bunnen over bunnen. Sett ringen på og press den forsiktig på bunnen (pass på så det ikke går hull i papiret). Dette blir da som en pakning mellom bunnen/ringen og formen lekker ikke. Dette gjør jeg alltid når jeg lager kaker og har aldrig opplevd at en kake har lekket ut av formen. Kaka så kjempegod ut og skal prøves ved første annledning.

 • Reply Mat på Bordet 16. januar 2012

  Ja, det er bare å sette i gang og lage ostekaken!
  Marie – opprinnelig oppskrift bruker pærenektar. Det hadde jeg ikke, så jeg brukte eplejus istedet. Alternativet var vann, men det ville ikke bidra noe særlig til smak. Smaker kanskje lit friskere, men har fortsatt den typiske ostekake smaken 🙂

 • Reply smakebiten.com 16. januar 2012

  *printer*
  Denne skal testes, ostekake er favoritten. 🙂

 • Reply Mari 16. januar 2012

  Wow, dette ser godt ut…
  Jeg er en av dem som ikke er så begeistret for ostekake, men denne MÅ jeg smake :o)

 • Reply Marie 16. januar 2012

  Hærlig oppskrift – flotte bilder!Jeg elsker ostekake bagt i ovn! Denne skal definetivt prøves. Stussa litt på eplejuice i kaka men det gjør den kanskje frisk og god?

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »