Kjøttboller i brunsaus

Kjøttboller i brun saus har jeg skrevet om tidligere, men det var en annen oppskrift og helt andre bilder, bare se her. I all beskjedenhet så synes jeg at jeg er blitt noe flinkere til å ta bilder 🙂
Om kjøttbollene er bedre er en smaksak, jeg liker i grunnen begge variantene. Denne er kanskje noe mer interessant og saftigere i smaken, og det å tilsette litt rømme i sausen til slutt, gjør den litt mer luksuriøs. Men det kunne du forsåvidt gjøre med den andre oppskriften også…
Du trenger, (lager 16-20 porsjoner, kjekt å fryse!):
ingredienser
  • 250g griljermel
  • 250ml kraft av storfe eller kylling
  • 1 stor løk, finhakket eller revet
  • 800g karbonadedeig
  • 800g kjøttdeig av svin
  • 4 egg
  • 2ts salt
  • 1 1/2ts malt pepper
  • 1ts allehånde
  • 1/4ts malt nellik
Til sausen
  • 2l kraft av storfe eller kylling
  • maizena jævner
fremgangsmåte
Bland griljermel med kraft og la det stå. Bland løk, karbonadedeig, kjøttdeig av svin, egg og krydder i en stor bolle. Tilsett griljermel og bland godt.
Stek en liten bit av kjøttbolledeigen i en stekepanne og smak. Tilsett mer krydder om ønskelig.
Ha kraften i en stor gryte og varm den opp. Rull kjøttbolledeigen til mellomstore kuler og stek de brune i en stekepanne med litt smør og olje. Når de har fått nok farge (de trenger ikke å være gjennomstekte) løfter du de forsiktig over inn i kjelen med kraft. Fortsett til alle kjøttbollene er stekte.
La kjøttbollene trekke i kraften ca. 10 minutter. Smak til sausen med salt og pepper. Tilsett jævner til du har ønsket konsistens på sausen.
Tilsett noen skjeer rømme eller crème fraîche like før servering og bland.
Server med kokte poteter, gjerne noen erter og tranebærgelé. Vintermiddag!
Kjøttboller i brun saus egner seg ypperlig til frysing. Ha en stor nok middagsporsjon for familien i en container som egner seg for frysing, eller pose. Marker hva det er og dato på containeren og legg i frysen. Ta det frem den dagen (eller de dagene) du ikke har ork eller anledning til å gjøre noe annet enn å koke poteter 🙂

Kommentarer

  • Reply Bjørn P 17. februar 2017

    Hei. Stemmer det med 2 liter kraft?

  • Reply Mat på Bordet 27. februar 2012

    Tusen takk Nina!

  • Reply ninabakke 27. februar 2012

    Lekkert bilde 🙂

  • Reply Mat på Bordet 26. februar 2012

    Thank you Jessica!

  • Reply Anonymous 25. februar 2012

    luv all ur gorgeous photos & of coz ur recipes as well.

    Jessica 🙂

  • Reply Mat på Bordet 24. februar 2012

    @Mari – 1000takk – nok langt igjen til å være fotograf kvalitet, men jer er veldig fornøyd med at det gjøres fremskritt..:) Mest fornøyd med at du og forhåpentligvis flere blit inspirert!!

    @Magne – takk igjen! Jeg skal kose meg med trafikken 🙂

  • Reply Magne D. Antonsen 24. februar 2012

    Bra blogg!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  • Reply Mari Mushom 23. februar 2012

    Du er ikke bare blitt litt flinkere til å ta bilder, du virker som en fotograf synes jeg 🙂

    Blir utrolig inspirert av bloggen din! Alt ser så ryddig og elegant ut .

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »