Brioche

Jeg har en gang vært brioche’s største fan. Den gang jobbet jeg som prosjektleder i Sveits. Et hotel skulle innredes og hver morgen over en 3 måneders periode startet jeg dagen med å sitte på en cafe vis-à-vis byggeplassen med en kopp varm kakao og en brioche. Dette var ikke en fancy cafe, men briochen, ja, den var bare ubeskrivelig god. Prosjektet tok selvsagt slutt og jeg brukte noen uker for å sørge over min deilige frokost (det var tilbake til grovtbrød og kaffe…) men besøkte cafeen innimellom bare for briochens skyld.
Så hadde det seg at jeg flyttet til London hvor jeg var så heldig å kunne gå på kokkeskole. Og der, blant alle de klassiske oppskriftene vi skulle gjennom og mestre dukket briochen opp igjen. Dette fantastiske brødet som jeg hittil bare hadde kjøpt, skulle jeg nå også lære å lage. For hånd. Det ble en arbeidsintensiv, klissete og til dels frustrende prosess som endte opp i vidunderlige brioche – nesten like gode som jeg husket de som (det manglet bare varm kakao…)
Vekk fra skolebenken er det selvsagt mulig å bruke kjøkkenmaskin og da er det virkelig ingen sak å lage brioche. Det er sjokkerende mye egg og smør som brukes til å lage dette brødet, men husk på det når du spiser de, så begrenser inntaket seg naturlig. Ta de med på skitur – med varm kakao selvsagt – og spis de helst dagen du har laget de. Har du til overs neste dag, kan du skjære de i skiver og lage verdens beste french toast.  La ingen brioche gå til spille!!
du trenger (lager 12 brioche)
1/2 pakke tørrgjær (eller 15g fersk)
1 1/2ts salt
500g hvetemel
1ss sukker (eller mer om du vil)
85ml lunken melk
6 egg, romtemperatur
350g myk smør*
eggeplomme og melk til pensling
ovn temp. 220C
Hvis du vil lage en mindre lukseriøs variant brioche kan du kuttet ned smøret til 200g.
Oppskriften er hentet fra Leith’s Cookery Bible – min lærebok 🙂
Bland gjær, salt og hvetemel. Bland egg og melk sammen. Ha melblandingen i bollen på en kjøkkenmaskin og tilsett egg og melkblandingen. La kjøkkenmaskinen kjøre en 10 minutters tid til deigen er glatt og elastisk. Tilsett smøret litt om litt mens kjøkkenmaskinen går. Pass på at smøret inkorpereres helt før du tilsetter mer smør. Denne prosessen vil ta litt tid, men er viktig! Deigen blir til slutt glatt, elastisk og blank.
Ta deigen ut av bollen og legg den i en ny bolle. Dekk den med plast og la den heve på et lunt sted et par timers tid. Slå ned deigen, dekk den til og la den overnatte i kjøleskapet.
Smør en muffinsform med smør. Del deigen i 12 like emner. Del disse 12 i tre og rull de ut til små kuler. Legg 3 kuler tett inntil hverandre i muffinsformen. Dekk til muffinsbrettet og la det stå lunt 20 minutter til de har fått hevet seg litt.
Du kan selvfølgelig forme briochen på den klassiske måten (en stor kule med en liten kule øverst) men denne måten synes jeg er raskere og lettere.
Pisk en eggeplomme sammen med en ss melk og pensle briochene med dette. Sett formen i forvarmet ovn og stek briochen 15-20 minutter.
La de avkjøle på rist. Smaker aller best lunkne! Hent frem noe godt syltetøy og kos deg!
Og husk kakaoen. 🙂

Kommentarer

 • Reply Kine 19. november 2014

  Formet hamburgerbrød av disse og fylte dem med burger laget av høyrygg og ytrefilet som jeg nettopp kvernet. NAM!!!!( og cheddar og sennep samt litt pickels da 😉 )

  • Reply Ina Johnsen 20. november 2014

   Å du er en luring Kine – brioche hamburgerbrød er jo bare så digg!!!! Og den burgeren din hørtes jo helt himmelsk ut!!

 • Reply Anonymous 30. april 2013

  Nå står det en deig i kjøleskapet, gleder meg voldsomt til frokost imorgen!

  Takk for en super blogg, vel inspirerende!

  Veronika

 • Reply Mat på Bordet 5. november 2012

  Hei Hanne
  Det er et stykke papir som jeg kjøpte på Norway Designs. Kjøpte den for en stund siden, er derfor usikker på om de fortsatt har den…

 • Reply Hanne 5. november 2012

  Hei! Briochene ser helt nyydelig ut, men jeg forelsket meg også i mønsteret bak!! Er det et brett? tapet? fliser? Hadde blitt så glad for svar! Tusen takk for en super blogg forresten, jeg er en ivrig leser. Lagde «one pot wonder» i kveld, og den var heelt fortreffelig:)

 • Reply Mat på Bordet 19. mars 2012

  Å det høres godt ut!!!!

 • Reply Marianne 18. mars 2012

  Disse var nydelige! Tusen takk for enkel og veldig god oppskrift. Spiste dem med jordbærsyltetøy og pasjonsfruktcurd – nam!

 • Reply Mat på Bordet 4. mars 2012

  Helt enig Gry!

 • Reply GryNoKa 28. februar 2012

  Mm de så supergode ut, ingenting er som fersk bakst. : )

 • Reply Mat på Bordet 28. februar 2012

  @Janne – ja, det er farlig godt. Må spises med andakt 🙂

 • Reply Mat på Bordet 28. februar 2012

  Å, det høres bare kjemepdeilig ut! En datter som er konditor, og som bruker hele dagen på å lage ordentlig brioche…..herlig!

 • Reply Quiltefia 28. februar 2012

  Hei!! Datteren min som er konditor laget briocher på fastelaven!! Det tok hele dagen……Men var verd ventingen!! Det er noe annet en hveteboller!!:-) AnneK

 • Reply Janne 27. februar 2012

  Å det så farlig godt ut. Dette må jeg prøve en gang. Takk for at du deler.

 • Reply Mat på Bordet 27. februar 2012

  @Siri – ja det er helt riktig – brioche skal egentlig heller defineres som kake, så lite ‘helsekost’er det. Men som kake er det bare kjempegodt og noe man kan unne seg innimellom 🙂

  @ Synnøve – lykke til!

  @Maria – kanskje det finnes en lavkarbo variant? 🙂

  @ina – ja, det er bare å sette i gang 🙂

 • Reply [kjøkkentjeneste] 27. februar 2012

  Så lekkert ut! Fikk umiddelbart lyst til å prøve. 🙂

 • Reply Maria 27. februar 2012

  Ja stakkars lavkarbofolk, de aner ikke hva de går glipp av! 😀
  Brioche er bare helt nydelig 🙂

 • Reply Synnøve. 27. februar 2012

  Må pröves og skal pröves :))
  Så eg «stjäl» oppskriften eg 🙂

 • Reply Siri 27. februar 2012

  Dette er farlig godt, men ikke akkurat helsekost 🙂
  Veldig gode som tilbehør til salat eller middag og, litt søtt og salt sammen synes jeg er godt. Veldig greit å imponere med hvis du skal ha besøk en kveld etter jobb. For deigen lages kvelden før og står i kjøleskapet til du kommer hjem og vips kan du imponere med det deiligste bakverk 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »