Eltefritt speltbrød med honning og valnøtter

Eltefritt speltbrød me honning og valnøtter

På tide med nok en no knead brød her på bloggen – det har vært en liten stund siden sist (husker du ølbrødet?). Denne gangen er det snakk om speltbrød bakt med valnøtter og bittelitt honning. Et kjempegodt brød til ost!

Har du ikke laget no knead brød før, anbefaler jeg at du tar en titt på denne filmen jeg har laget, se den her.

du trenger

  • 250g hvetemel
  • 250g sammalt spelt
  • 1 1/2ts salt
  • 1/2ts tørrgjær
  • 400ml vann
  • 1 god ss honning
  • 100g valnøtter, grovhakket

Bland mel, spelt, salt, gjær og valnøtter i en stor bolle. Rør ut honning i vannet. Hell vannet i melblandingen og rør med sleiv til du har en våt deig. Dekk til deigen og la den hvile i 12-18 timer.

Legg et stykke bakepapir på kjøkkenbenken, strø den godt med mel. Hell deigen over på papiret og brett den noen ganger. Legg den med brettsiden ned, dekk den til og la den hvile i ytterlig 2 timer.

Sett en ildfastform med lokk i en kald ovn når 90 minutter av andre hviletid er gått. Sett ovnen på 250C og la formen og ovnen varme opp en halvtimes tid. Ta formen ut av ovnen, hell deigen opp i, sett på lokk og sett det hele tilbake i ovnen. Stek en halvtime ved 250C, skru så varmen ned til 220C, ta av lokket videre og stek videre i 15 minutter.

Ta brødet ut av formen og la den avkjøle helt på rist.

Kommentarer

  • Reply Hege 17. mai 2014

    Hei! Da har jeg prøvd både bøttebrød med bare speltmel … blei ok, og kjelebrød med honning og valnøtter. Den siste deigen ble veldig klissete. Er det lurt å spare på melet? Synes ikke det hevet særlig etter at jeg tok av lokket i ovnen. Skal smakes med deilig oster i kveld:) God 17 mai:)

    • Reply Ina Johnsen 20. mai 2014

      Valnøttbrødet er en noe tettere brød og hever ikke mye etter at man først har tatt av lokket nei. Og ja, det er bedre å bruke for lite mel enn for mye. Konsistensen på deigen varierer fra gang til gang synes jeg – det kan skyldes litt slurving under måling men også med temperatur på kjøkkenet, fuktighet, osv.
      Jeg synes at det også er en sammenheng mellom mitt humør og resultatet på brødbaksten også 🙂
      Håper du hadde en fin 17.mai!

  • Reply Mat på Bordet 7. april 2012

    Jøss Vanja, jeg er superimponert!
    Skal si du gir alt for å servere ferskt brød til frokosten! :))

  • Reply Vanja 5. april 2012

    I går ettermiddag klokka halv fire rørte jeg sammen deigen, i natt var jeg oppe klokka kvart på fem for å brette deigen, så igjen kl. halv sju for å sette på ovnen. Klokka sju satte jeg brødene til steking, kvart på åtte var de ferdge, og en time senere satt vi til bords og nøt tidenes beste hjemmebakte. Du verden!, for et fantastisk brød! Da jeg skrev handlelappen, skrev jeg bare speltmel, så jeg endte opp med å bruke finmalt spelt i stedet for sammalt. I tillegg finhakket jeg 50 gram tørkede aprikoser og hadde oppi melblandingen sammen med nøttene. Det smakte VIDUNDERLIG! Gulost med fikenmarmelade passet fantastisk som pålegg, det samme med honning. NYdelig! Jeg lagde to når jeg først var i gang, og så ga jeg bort det ene som vertinnegave til noen vi dro på påskebesøk til i dag. Suksess!

  • Reply Mat på Bordet 31. mars 2012

    Helt enig – hjemmebakt brød er best, ingen tvil!

  • Reply JENNYS MATBLOGG 28. mars 2012

    Det ser jättegott ut. 🙂
    Hembakat bröd är alltid godast

    / Jenny

  • Reply Mat på Bordet 27. mars 2012

    @Elisabeth – takk, smaker godt gjør det også!

    @Kjetil – deilig med oppmerksomme lesere – oppskriften er rettet, takk, takk 🙂

  • Reply Kjetil 27. mars 2012

    Det så veldig godt ut!

    Liten detalj; jeg regner med at nøttene skal oppi sammen med melet 🙂

  • Reply Elisabeth Borgund 27. mars 2012

    Det såg kjempedeilig ut 🙂

  • Reply Elisabeth Borgund 27. mars 2012

    Det såg kjempedeilig ut 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »