Sjokoladeostekake

Denne kaken kommer med en advarsel – den er mektig! Lag den kun når du venter 30-40 gjester eller halver oppskriften for den er, ja, mektig. Og for å være helt klar så mener jeg ikke mektig på noen negativ måte, tvert imot så synes jeg det er deilig å bare kunne spise et lite stykke kake og ikke føle et umiddelbart behov for å ta et stykke til 🙂
Kaken blir bare så god som ingrediensene du bruker og her vil jeg så absolut anbefale at du bruker en god sjokolade. Gjerne en med 70% kakao innhold, men ikke mer. Som de fleste ostekaker har denne også en bunn av kjeks. Bunnen skal helst være like brun og sjokoladete som resten av kaken og jeg endte derfor opp med å bruke kakao bokstavkjeks. Det funket utmerket, men om du har et bedre forslag hører jeg gjerne fra deg!
Du trenger, (og jeg tuller ikke, kaken holder for 30-40pers):
ingredienser
Til bunnen
 • 250g kakao bokstavkjeks
 • 80g smør
Til midten
 • 400g mørk sjokolade maks 70% kakaoinnhold
 • 800g kremost (nevnte jeg at kaken var mektig?:)
 • 300g sukker
 • 50g kakao
 • 6 store egg
til toppen (som om ikke midten var nok...)
 • 250ml kremfløte
 • 200g mørk sjokolade (gjerne den samme som du brukte til midten)
 • sukker
fremgangsmåte
Ovn temp. 180C
Springform diam. 26cm
Dekk bunnen av springformen med bakepapir og smør sidene.
Lag bunnen. Knus kjeksene for hånd (ha de i en pose og bank de med en rullepinne) eller bruk en food processor. Smelt smøret og bland sammen med de finmalte kjeksene. Strø blandingen i springformen og press de jevnt og godt ned. Jeg bruker gjerne bunnen av en litt mindre springform til å presse det ned med. Sett i forvarmet ovn og stek i 8-10 minutter. La den avkjøle.
Lag midten. Smelt sjokoladen over vannbad. Rør sjokoladen mens den smelter og ta den av varmen så snart all sjokolade har smeltet og du har en jevn glatt blanding. La det avkjøle noe. Ha kremost, sukker og kakao i en bolle. Bland til du har en glatt, jevn deig. Tilsett egg, ett om gangen og rør godt inn etter hvert egg. Tilsett den fortsatt litt lunkne sjokoladen og rør. Hell sjokoladeblandingen (den vil være noe stiv)over bunnen og fordel det jevnt utover med sleiv eller kniv. Sett i forvarmet ovn og stek ca. en time. Toppen skal se tørr ut og midten skal være stiv. La den avkjøle på benken en 5 minutters tid. Bruk en kniv til å løsne kaken fra kanten og sett den varme kaken, uten å dekke den til  i kjøleskapet over natten.
Lag toppen. Ha kremfløte, sjokolade og 2ss sukker i en tykkbunnet gryte og sett over svak varme. Rør til sjokoladen er smeltet. Smak til med evt. mer sukker og rør til sukkeret er smeltet. La glasuren avkjøle til den har tyknet noe og hell over kaken. Kaken kan forsatt være i formen når du heller over glasuren. Sett kaken kjølig til glasuren har stivnet, ca. 1 time. Bruk en kniv til å løsne kaken fra formen og sett på et fat. La kaken komme til romtemperatur før den serveres.
Server gjerne med litt crème fraîche og/eller bær. Server små stykker for den er som sagt mektig….:

Kommentarer

 • Reply Lisa 21. september 2017

  Den så veldig god ut! Hvis man vil halvere oppskriften, hvordan vil du da steke den? Og hvis jeg vil lage i firkantet form, hvordan blir det med denne kaken?

  -Lisa

  • Reply Mat På Bordet 3. oktober 2017

   Hei Lisa
   Da må du bruke mindre form – 15 eller 20 cm for eksempel. Steketiden må også tilpasses, du vil antageligvis trenge litt mindre steketid, men dette må du nesten bare holde øye med.
   Lykke til!

 • Reply Nathalie 15. desember 2012

  Kaken er i kjøleskapet og skal nytes på familieselskap i morgen! Tror det blir en stor suksess! Takk for oppskriften 😀

 • Reply Mat på Bordet 19. august 2012

  Helt riktig det Ingrid – man ikke være alene i huset med den kaken! Fort, inviter noen gjester….:))

 • Reply Ingrid 18. august 2012

  Hei!

  Jeg laget kaken her om dagen til en bursdagsfeiring, og den var SINNSSYKT GOD! Fy flate. Jeg tør ikke å være alene i huset med den i kjøleskapet. Da blir den borte.

 • Reply Mat på Bordet 10. juli 2012

  @Siri – du har helt rett – mektig og overdådig er den! 🙂

  @ Marja – takk, takk 🙂

 • Reply Marja - Baka Sockerfritt 10. juli 2012

  Vacker kaka, ser riktigt god ut!

 • Reply Siri 10. juli 2012

  Gosj!
  Dette så mektig ut, ja. Og overdådig. Jeg digger begge deler 😀
  Må prøve en liten variant av denne.

 • Reply Mat på Bordet 10. juli 2012

  He,he, det var det også!

 • Reply Kort og Søm 9. juli 2012

  Dette så veldig godt ut!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »