Salt karamellis

Er du skeptisk til salt karamellis så legg det bort med en gang. Det er bare dødsgodt for å si det på en litt barnslig men måte. Akkurat nå er jeg litt tom for superlativer.
Motivasjonen for å lage denne isen var at jeg ønsket meg noe som jeg kunne klemme mellom to brownie cookies, les om de her. Epicurious er kilden til denne opskriften som jeg måtte bare prøve etter å ha lest de glødende kommentarene. Noen små endringer er gjort fra min side som vanlig.
(lager akkurat altfor lite is…..)
ingredienser
Til karamellen
 • 225g sukker
 • 300ml kremfløte
 • 1/2ts havsalt*
 • 1/2ts vaniljeekstrakt
Til isen
 • 50g sukker
 • 3 store egg
 • 300ml melk
 • 200ml kremfløte
fremgangsmåte

*jeg brukte en generøs 1/2ts Maldon havsalt

Lag karamellen. Ha sukker i en relativ stor og gjerne høy tykkbunnet kjele sammen med noen spiseskjeer vann. La sukkeret smelte over passe varme  – altså ikke full gass men ikke så langt fra det heller – og hold øye med det hele tiden! Ikke forlat åstedet! Sukker tar plutselig farge og det går kjapt fra karamell til brent sukker som ikke er noe godt…
Når sukkeret har fått en dyp brun farge tar du den av varmen og heller i fløten. Det er her det er lurt å ha valgt en høy gryte da det kan boble ganske voldsomt. Rør i blandingen til sukkeret har smeltet igjen (det kan hende du må trekke gryta litt over varmen igjen). Tilsett salt og vaniljeekstrakt og hell karamellen i en stor skål slik at den kan avkjøle noe.
Lag isen. Pisk egg sammen med sukker i en skål. Ha melk og kremfløte i en gryte og varm det opp til like under kokepunktet. Hell omtrent halvparten av den varme melkeblandingen over eggeblandingen i en tynn stråle mens du rører hele tiden. Dette krever litt koordinasjon eller en hjelpende hånd.. Hell så eggeblandingen tilbake i gryta og varm opp til det tykkner. Ikke la det koke! Rør inn karamellen. Hell alt over i en ren bolle gjennom en fin sil (da fanger du opp evt. egg- og karamellrester) og sett kjølig over natten.
Bruk en ismaskin (her må du følge de instruksene som føler med din ismaskin) til å lage is av blandingen. Sett isen i frysen noen timer (gjerne mange da isen er ganske myk) før du serverer.
Ikke spis opp alt sammen selv – du må dele!

 

Kommentarer

 • Reply lena 24. februar 2015

  Det synes jeg du skal Ina! Jeg venter i spenning på flere deilige iskremoppskrifter

  • Reply Ina Johnsen 24. februar 2015

   Ok Lena – challenge accepted 🙂

 • Reply lena 23. februar 2015

  Heisann! Er det mulig å lage den salte karamellisen som krokanisen som ikke skal røres i eller stå over natta?

  • Reply Ina Johnsen 24. februar 2015

   Hei Lena
   Ja, det burde ikke være noe problem.
   Nå som vinteren slipper litt tak, går jeg og grubler på nye iskremoppskrifter. Kanskje jeg burde bare begynne på de og ikke vente til sommeren…:)

 • Reply Åse 29. april 2013

  Hallo! Jeg har et spørsmål til denne oppskriften..jeg fant nemlig ut at denne karamellen var himmelsk god alene også når jeg laget den. Spørsmålet mitt da er – går det an å gjøre den tykkere (som fudge) på noe vis????

 • Reply Mat på Bordet 23. april 2013

  @Anonym
  Hei, dette ble et veldig sent svar, beklager!
  Ja, isen kan lages uten ismaskin, Etter å ha avkjølt blandingen kan helle det i en kontainer som tåler frysing. Ta isen ut hver halvtime og rør godt rundt med gaffel, eller enda bedre en stavmikser. Fortsett å gjøre dette til isen er så stiv at det vanskelig lar seg røre. Jo oftere du klarer dette, jo bedre blir isen.

 • Reply Mat på Bordet 23. april 2013

  Hei Anneli
  Det hørtes interessant ut – takk for tipset!

 • Reply Anonymous 2. oktober 2012

  Kan denne lages uten maskin? Som parfait eller noe sånt?

 • Reply Mat på Bordet 28. juli 2012

  Guarakjernemel kjenner jeg ikke til (har googlet det nå, har aldri brukt det selv) Egg brukes i is for å gi den en mer fyldig smak og en bedre konsistens. Vanligvis bruker jeg også bare plommene i is, men denne oppskriften brukte hele. Isen ble kjempegod – og jeg hadde ikke endrt på oppskriften. Mengde salt er sevsagt en smak sak. Men de om du fortsatt synes det etter at isen er feridglaget. Du kunne alltids strø isen med litt salt flak før servering 🙂

 • Reply Anonymous 19. juli 2012

  Da står røren min i kjøleskapet – gleder meg til i morgen! Karamellen smakte kjempegodt, men neste gang tror jeg at jeg skal være ennå rausere med saltet.

  Det jeg lurte på var om det egentlig er noe grunn til at du bruker hele egg i denne oppskriften i motsetning til kun eggeplomma? Litt usikker på eggets funksjon i islagingen. Jeg bruker guarkjernemel for å bedre konsistensen, kan jeg da bruke mindre egg?

  Elli

 • Reply Mat på Bordet 14. juli 2012

  Mine damer, det er bare å sette i gang! Denne isen her er bare helt vidunderlig godt!!

  Og takk Mia, det skal være 300 ml ikke 3000 – oppskriften er nå rettet 🙂

  Stavekontroll er noe herk altså…. 🙂

 • Reply Elisabeth 14. juli 2012

  Pokkers stavekontroll… Da skal jeg kjøpe isbolle! 🙂

 • Reply Elisabeth 14. juli 2012

  Denne høres så god ut at jeg sikler på iPaden her jeg sitter. Straks nytt hus med ordentlig fryseboks, og da skal jeg kjøpe isolert til KAen!

 • Reply Mia 14. juli 2012

  Ah, jeg skal prøve meg på denne!
  Men skal det være 3000 eller 300 mL melk? Ble bare litt usikker 🙂

 • Reply Maria 13. juli 2012

  Høres helt fantastisk ut!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »