Eltefrittbrød med quinoa

Jeg tar visst ikke ting helt i riktig rekkefølge her på bloggen. Dette brødet ble til fordi jeg kokte ekstra quinoa i forbindelse med en quinoasalat jeg har laget men ikke skrevet om enda. Bilder og oppskrift ligger klart, det mangler bare å sette seg ned og skrive et innlegg.

Men så har jeg bakt brødet i mellomtiden. Og nå må jeg bare skrive om den først. For de som følger meg på Facebook så så dere kanskje bildet av deigen jeg la ut i går. Den ser ut som en vanlig no knead brøddeig – stor, luftig, våt og med flekker av quinoa. Nå som den er bakt ser det fortsatt ut som et vanlig no knead brød bortsett fra disse små udefinerbare korn. Det er quinoa som i skalken har fått en fin nøttebrun farge men som nesten ikke er synlig ellers. En mild litt nøttete smak preger brødet, noe som kommer enda mer frem hvis du toaster skivene lett. Nå er jeg på tredje skive og prøver å definere med ord smaken og lukten av brødet litt mer nøyaktig. Jeg gir opp, du får bare prøve, det er godt! Ubeskrivelig godt.

du trenger

 • 150g kokt og avkjølt quinoa
 • 400g hvetemel
 • 1ts tørrgjær
 • 1 1/2ts salt
 • 3dl vann

Har du ikke laget eltefrittbrød før vil jeg anbefale at du tar en titt på denne videoen jeg har laget.

Ha quinoa, mel, gjær og salt i en stor bolle og rør sammen med gaffel. Tilsett vann og rør sammen til du har en sammenhengende deig. Dekk til deigen og la den heve på kjøkkenbenken 12-18 timer (jeg lot min heve 18timer)

Hell deigen over på et godt melet stykke bakepapir og brett deigen noen ganger. Legg deigen med brettsiden ned, dekk den til og la den hvile i ytterlig to timer.

Etter 90minutter setter du en idlfastform (diam ca. 24cm) med lokk i ovnen og setter den på 250C. Etter 30 minutter tar du ut formen, heller deigen opp i, setter på lokk og setter alt tilbake i ovnen. Stek 30 minutter ved 250C med lokk, så 15min ved 220C uten lokk. La brødet avkjøle på rist.

Fortell meg gjerne hva du synes om brødet!

Kommentarer

 • Reply Elin 30. juni 2014

  Hei . Hvor får en kjøpt Quinoa ? Aldri sett det før og aldri hørt om det så hadde vært artig å prøvd 😉

  • Reply Ina Johnsen 30. juni 2014

   Hei Elin!
   Quinoa får du kjøpte i alle større matvareforretninger – du finner det sammen med ris og/eller pasta. Hvis du ikke finner det i din butikk kan du finne det i helsekostbutikken. Veldig godt i brød men også godt i salater, kan gjerne ersatte ris i en middagsrett og i yoghurt om morgenen. Bruk quinoa i søkefeltet på bloggen så bør alle quinoa oppskrifter dukke opp 🙂

 • Reply Mat på Bordet 20. januar 2013

  Hei Rannveig!
  Ja, du skal bruke kaldt vann. Regnte med at siden jeg ikke skrev noe om temperaturen på vannet at det ville være gitt at det skulle være kaldt. Skal presisere neste gang! 🙂

 • Reply Anonymous 12. januar 2013

  Hei, eg har satt denne deigen i dag. Men ble usikker om jeg skulle bruke kaldt eller lunket vann. Jeg tok lunken vann, men siden det skulle være langtids heving så skulle det kanskje vært kaldt?
  Mvh Rannveig.

 • Reply Mat på Bordet 3. september 2012

  Hei Kaya
  Så gøy at du har forsøkt deg på ditt første no knead brød. En ting jeg kan si – øvelse gjør mester 🙂
  Grovbrød blir aldri så luftig som når du bare bruker hvetemel – den vil alltid gi en noe tyngre struktur.
  Når det gjelder vannmengden, så hadde jeg ikke gjort noe med den. Prøv heller å tilsette litt mer mel mens du bretter, men ikke for mye heller. I og med at du ikke elter deigen må den bygge en struktur for seg selv og da hjelper det å ha en våt deig. Det er bare å prøve seg litt frem…

 • Reply Kaya 30. august 2012

  Hei Ina, tusen takk for flott video og mange gøye brødoppskrifter. Jeg prøvde meg på den litt grovere varianten igår (mitt første no knead brød), og deigen ble veldig fuktig og skled helt ut under 2. heving. Brødet ble forsåvidt godt, men det fikk ikke like store bobler som ditt brød. Skal jeg prøve å redusere vannmengden litt, eller prøve andre ting?

 • Reply Mat på Bordet 17. august 2012

  Så flott Åse – høres kjempegodt ut!

 • Reply Åse 16. august 2012

  Hei igjen! Jeg forsøkte speltvarianten med quinoa i, og det ble fantastisk saftig og godt. Takk for tipset, jeg har funnet en ny favoritt 😀

 • Reply Åse 7. august 2012

  ah…jeg var i bryllup i helgen og spiste en aldeles fantastisk qinoasalat jeg tenkte å kopiere (qinoa, stangselleri, fersk koriander, vårløk, valnøtter og tranebær)..tror jammen jeg skal sette en deig av dette også i samme slengen. Tror du det vil fungere like fint med speltvarianten?

 • Reply Mat på Bordet 27. juli 2012

  @Maria – Jeg deler din begeistring for quinoa – elsker det rett og slett! God sommer du også!!

  @Irene – Quinoamel er glutenfri og du vil derfor ikke kunne bare erstatte hvetemel med quinoamel. Jeg for ingen erfaring med glutenfri baking, foreslår at du søker litt på nett. Lykke til!

 • Reply Irene 26. juli 2012

  Hei! Takk for tipset! Vet du om man kan erstatte hvetemelet med quinoamel?

 • Reply Maria 26. juli 2012

  Jeg er stor fan av quinoa, god idé 🙂
  Fortsatt god sommer til deg og dine, Ina!
  Maria

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »