Høsten har inntatt Oslo, mørket faller og temperaturen synker. Da er det godt å kose seg med en middag som er lett å lage, fargerik og har litt futt!
Dobler du oppskirften har du til to middager etter hverandre (ja, vi spiser samme middag to dager på rad…) og kan fryse to middager til den dagen du ikke har tid/ork til å lage middag.
Du trenger (8 porsjoner)
ingredienser
Til kjøttbollene
800g kjøttdeig, gjerne økologisk
1 løk finraspet (bruk gjerne en microplane)
3 hvitløksfedd finhakket
50g griljermel
1 håndfull fersk koriander, hakket
1 egg
1ts gurkemeie
1/4ts chillipulver
1/2ts kanel
1/2ts revet muskatnøtt
1/2ts ingefær
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
Til tomatsausen
2 løk, skjært i skiver
5 hvitløksfedd, finhakket
1 ts gurkemeie
1 kanelstang
4 gulrøtter i skiver
5dl biffkraft eller buljong
5dl hakkede tomater på boks
en håndfull rosiner
en pose spinat
fersk koriander til pynt
fremgangsmåte
Lag farsen til kjøttbollene. Ha alle ingrediensene i en stor bolle og bland godt med hendene. Stek opp et lite stykke og smak. Tåler du mer krydder så tilsetter du det nå. Sett til side.
Lag sausen. Bruk en stor tykkbunnet gryte. Stek løk i litt olivenolje til myk, ca. 10 minutter. Tilsett hvitløk og stek 2 minutter til. Strø gurkemeie over løken og stek videre. Legg opp i kanelstangen og gulrøttene. Tilsett kraft og tomatene. Rør inn rosinene. La sausen småkoke.
Rull kjøttboller av farsen med hendene, ca. 2cm store. Legg de forsiktig inn i sausen. Flytt de forsiktig til side når det beynner å bli trangt om plassen. Legg på lokk når alle kjøttbollene er lagt i sausen og la det småkoke i 30 minutter. Smak til med salt og pepper. Ha spinaten opp i sausen og rør det forsiktig inn. La det småkoke 5 minutter til. Strø grovhakket korainder over like før servering.
@Veronica – ja du kan godt steke kjøttbollene først om du vil. Stker du de godt (slik at de får god brun skorpe) så vil det tilføre noe til smaken. Husk også å få me de alle de gode saftene/bitene fra stekepannen når du er ferdig. Det å ikke steke de først forenkler det hele.. og blir like godt etter min mening. Lam har jeg ikke brukt i denne oppskriften, men det ville også smake godt. Vil du lage ordentlig gode lammekjøttboller foreslår jeg denne oppskriften : http://www.matpaabordet.com/2010/10/lam-kjttboller-pa-indisk-vis.html Griljermel er finmalte brødsmuler.
@anonym – for all del tilsett chili !! 🙂
@Camilla – så hyggelig å høre at det ble en suksess!
Hei! Tusen takk for fantastisk oppskrift! Lagde den til middag i dag og det var stor suksess blant store og små. Mannen min mumlet noe om gourmetmat…..;) Veldig hyggelig. Jeg serverte den med stekte poteter for det var det som var på ønskelista her i gården, kuttet ut rosinene og erstattet 2 dl av vannet med rødvin:) Nydelig! Jeg poster oppskriften på min egen blogg etterhvert men vil da selvsagt linke til deg. Hilsen Camilla (Kakemilla)
Beklager!
Jeg stjal bildet ditt, lenket til deg og innrømmet mine skylder.
Håper det går bra.. Om ikke så fjerner jeg det!
@Magne – takk for linken!
@Veronica – ja du kan godt steke kjøttbollene først om du vil. Stker du de godt (slik at de får god brun skorpe) så vil det tilføre noe til smaken. Husk også å få me de alle de gode saftene/bitene fra stekepannen når du er ferdig. Det å ikke steke de først forenkler det hele.. og blir like godt etter min mening. Lam har jeg ikke brukt i denne oppskriften, men det ville også smake godt. Vil du lage ordentlig gode lammekjøttboller foreslår jeg denne oppskriften : http://www.matpaabordet.com/2010/10/lam-kjttboller-pa-indisk-vis.html
Griljermel er finmalte brødsmuler.
@anonym – for all del tilsett chili !! 🙂
@Camilla – så hyggelig å høre at det ble en suksess!
nam nam, og så greit og enkelt, takk
Hei! Tusen takk for fantastisk oppskrift! Lagde den til middag i dag og det var stor suksess blant store og små. Mannen min mumlet noe om gourmetmat…..;) Veldig hyggelig. Jeg serverte den med stekte poteter for det var det som var på ønskelista her i gården, kuttet ut rosinene og erstattet 2 dl av vannet med rødvin:) Nydelig! Jeg poster oppskriften på min egen blogg etterhvert men vil da selvsagt linke til deg. Hilsen Camilla (Kakemilla)
Det så digg ut! Må lages idag eller imorgen, jeg synes det bare kunne manglet en ting, chili =)
Dette så jo veldig godt ut, og blir mitt prosjekt for neste kosekveld! Vi er veldig glade i smaker fra Midtøsten og Nord-Afrika her i huset 🙂
Men, jeg lurte på om kjøttbollene kan stekes først. Blir de ikke litt fastere og litt mer smaksrike da?
Tenker kanskje også å prøve med lammekjøtdeig.. har du noen erfaring med det i denne retten?
Vennlig hilsen
Veronica
P.S. Griljermel er vel brødsmuler stekt i litt smør/olje, eller hva?
Hørtes veldig godt ut.
Bra blogg!
Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no
Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [æ] vg.no
@anonym – stemmer, kjøttbollen skal ikke stekes, bare legges direkte opp i den varme sausen. Enkelt ikke sant? 🙂
@Bjørg – hyggelig å bli savnet 🙂
@ Beate, ja, kjemepedeilig høstmat! God helg til deg også!
Oj, så deilig høstmat!
Ønsker deg en herlig helg!
-Beate-
Endelig tilbake- har jo savnet dine daglige innlegg!
Bjørg
Hei,
Er det sånn at kjøttbollene ikke skal stekes før de går oppi sausen? bare lage boller og legge de rett opp i gryta?