Marokkanske kjøttboller i tomatsaus

Høsten har inntatt Oslo, mørket faller og temperaturen synker. Da er det godt å kose seg med en middag som er lett å lage, fargerik og har litt futt!

Dobler du oppskirften  har du til to middager etter hverandre (ja, vi spiser samme middag to dager på rad…) og kan fryse to middager til den dagen du ikke har tid/ork til å lage middag.

Du trenger (8 porsjoner)
ingredienser
Til kjøttbollene
  • 800g kjøttdeig, gjerne økologisk
  • 1 løk finraspet (bruk gjerne en microplane)
  • 3 hvitløksfedd finhakket
  • 50g griljermel
  • 1 håndfull fersk koriander, hakket
  • 1 egg
  • 1ts gurkemeie
  • 1/4ts chillipulver
  • 1/2ts kanel
  • 1/2ts revet muskatnøtt
  • 1/2ts ingefær
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts pepper
Til tomatsausen
  • 2 løk, skjært i skiver
  • 5 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 kanelstang
  • 4 gulrøtter i skiver
  • 5dl biffkraft eller buljong
  • 5dl hakkede tomater på boks
  • en håndfull rosiner
  • en pose spinat
  • fersk koriander til pynt
fremgangsmåte

Lag farsen til kjøttbollene. Ha alle ingrediensene i en stor bolle og bland godt med hendene. Stek opp et lite stykke og smak. Tåler du mer krydder så tilsetter du det nå. Sett til side.

Lag sausen. Bruk en stor tykkbunnet gryte. Stek løk i litt olivenolje til myk, ca. 10 minutter. Tilsett hvitløk og stek 2 minutter til. Strø gurkemeie over løken og stek videre. Legg opp i kanelstangen og gulrøttene. Tilsett kraft og tomatene. Rør inn rosinene. La sausen småkoke.

Rull kjøttboller av farsen med hendene, ca. 2cm store. Legg de forsiktig inn i sausen. Flytt de forsiktig til side når det beynner å bli trangt om plassen. Legg på lokk når alle kjøttbollene er lagt i sausen og la det småkoke i 30 minutter. Smak til med salt og pepper. Ha spinaten opp i sausen og rør det forsiktig inn. La det småkoke 5 minutter til. Strø grovhakket korainder over like før servering.

Server med couscous.

Kommentarer

  • Reply Ulla 19. mars 2013

    Beklager!
    Jeg stjal bildet ditt, lenket til deg og innrømmet mine skylder.
    Håper det går bra.. Om ikke så fjerner jeg det!

  • Reply Mat på Bordet 24. oktober 2012

    @Magne – takk for linken!

    @Veronica – ja du kan godt steke kjøttbollene først om du vil. Stker du de godt (slik at de får god brun skorpe) så vil det tilføre noe til smaken. Husk også å få me de alle de gode saftene/bitene fra stekepannen når du er ferdig. Det å ikke steke de først forenkler det hele.. og blir like godt etter min mening. Lam har jeg ikke brukt i denne oppskriften, men det ville også smake godt. Vil du lage ordentlig gode lammekjøttboller foreslår jeg denne oppskriften : http://www.matpaabordet.com/2010/10/lam-kjttboller-pa-indisk-vis.html
    Griljermel er finmalte brødsmuler.

    @anonym – for all del tilsett chili !! 🙂

    @Camilla – så hyggelig å høre at det ble en suksess!

  • Reply elisabeth 23. oktober 2012

    nam nam, og så greit og enkelt, takk

  • Reply Kakemilla 22. oktober 2012

    Hei! Tusen takk for fantastisk oppskrift! Lagde den til middag i dag og det var stor suksess blant store og små. Mannen min mumlet noe om gourmetmat…..;) Veldig hyggelig. Jeg serverte den med stekte poteter for det var det som var på ønskelista her i gården, kuttet ut rosinene og erstattet 2 dl av vannet med rødvin:) Nydelig! Jeg poster oppskriften på min egen blogg etterhvert men vil da selvsagt linke til deg. Hilsen Camilla (Kakemilla)

  • Reply Anonymous 21. oktober 2012

    Det så digg ut! Må lages idag eller imorgen, jeg synes det bare kunne manglet en ting, chili =)

  • Reply Veronica Moe 20. oktober 2012

    Dette så jo veldig godt ut, og blir mitt prosjekt for neste kosekveld! Vi er veldig glade i smaker fra Midtøsten og Nord-Afrika her i huset 🙂

    Men, jeg lurte på om kjøttbollene kan stekes først. Blir de ikke litt fastere og litt mer smaksrike da?

    Tenker kanskje også å prøve med lammekjøtdeig.. har du noen erfaring med det i denne retten?

    Vennlig hilsen
    Veronica

    P.S. Griljermel er vel brødsmuler stekt i litt smør/olje, eller hva?

  • Reply Paradox Knows 20. oktober 2012

    Hørtes veldig godt ut.

  • Reply Magne D. Antonsen 19. oktober 2012

    Bra blogg!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

    Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [æ] vg.no

  • Reply Mat på Bordet 19. oktober 2012

    @anonym – stemmer, kjøttbollen skal ikke stekes, bare legges direkte opp i den varme sausen. Enkelt ikke sant? 🙂

    @Bjørg – hyggelig å bli savnet 🙂

    @ Beate, ja, kjemepedeilig høstmat! God helg til deg også!

  • Reply Strandodden 19. oktober 2012

    Oj, så deilig høstmat!
    Ønsker deg en herlig helg!
    -Beate-

  • Reply Anonymous 17. oktober 2012

    Endelig tilbake- har jo savnet dine daglige innlegg!
    Bjørg

  • Reply Anonymous 17. oktober 2012

    Hei,
    Er det sånn at kjøttbollene ikke skal stekes før de går oppi sausen? bare lage boller og legge de rett opp i gryta?

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »