Mango chutney, spicy eller søt

Vi kan ikke ha indisk uke uten mango chutney! Og tenk, det er kjempeenkelt å lage. I prinsipp har du alt i en gryte, koker til det har rikitg konsistens (tykk, seig og klissete) og smaker til med krydder om du liker det spicy. Jeg liker min mango chutney med litt futt og derfor er det også en chilli med. Den kan du sløyfe om du har lyst på en søt chutney.
Husk også at mango chutney ikke bare kan spises til indiske retter men smaker også godt til en grillet kotelett eller hva med å smøre det på blingsen med masse annet godt!
du trenger (til ca. 1L chutney)
3 mellomstore epler, skrelt, grovhakket
2 store mango, skrelt, grovhallet
2 mellomstore løk, finhakket
50 g fersk ingefær, finhakket
1 rød chilli, finhakket (kan sløyfes)
300 g  sukker
125 ml hvitvinseddik (eller cidereddik)
ca. 2 ts mild karripulver
1/4 ts revet muskat
1/2 ts kanel
1/2 ts salt
Ha epler, mango, løk, ingefær, chilli, sukker og eddik i en stor tykkbunnet gryte. La det hele koke opp, sett ned temperaturen og la det småkoke en halvtimes tid. Rør av og til og oftere når det begynner å tykne. Når frukten er mør og chutneyen har kokt inn til en tykk og seig blanding tar du den av varmen. Rør inn krydder, smak og tilsett mer krydder om du ønsker. Ønsker du at den skal være litt spicy kan du tilsette litt cayennepepper.
Ha chutneyen over i rene, varme glass, sett på lokk og la de kjøle av på kjøkkenbenken. Oppbevar i kjøleskapet, De holder seg godt i noen uker, men det spørs om ikke de er spist opp innen da…

Kommentarer

  • Reply Inger 20. juli 2015

    Takk for en fantastisk oppskrift, og ikke minst en fantastisk blogg!!

    • Reply Mat På Bordet 20. juli 2015

      Å takk Inger!

  • Reply Sylwia 2. april 2014

    Da er det vel tredje eller fjerde gangen jeg lager den nå. Måtte doble porsjonen, den forsvinner ganske fort! 🙂 Er ikke mye til husmor vanligvis, men det er en av de få tingene jeg gidder å lage.

    • Reply Ina Johnsen 3. april 2014

      Halleluja! 🙂

  • Reply Mat på Bordet 31. august 2013

    @Bøstudenten – ikke så dum idé ! Liker spesielt godt at du brukte stavmikser. Har du søt nok mango så ser jeg heller ikke noe grunn til å tilsette mer sukker. Føler at jeg må eksperimentere litt selv her….

    @Anonym – he, he, mango chutney rules! 🙂

  • Reply Anonymous 21. august 2013

    Tusen takk for en kjempebra oppskrift! Lagde den for andre gang i dag. For å si det sånn: den klarte seg i kjøleskapet i kun 3 uker før den ble spist opp. 🙂

  • Reply Anonymous 14. mai 2013

    Hei

    Takk for bra oppskrift. Smakte fortreffelig.

    Jeg fikk ett lite Norgesglass fullt på følgende måte:

    1 spisemoden mango
    1 ingefærknoll på størrelse med et telys
    1/2 rødt eple
    1 skive gul, rå løk
    1 lite fedd hvitløk
    1 liten, rød chilli
    Saften fra en 1/2 sitron
    1/2 teskje karri
    1/4 teskje kanel

    Droppet koking (holdbarheten blir riktignok ikke så god som ved koking)
    Droppet salt
    Droppet sukker
    Droppet muskat

    Alt ble kjørt i stavmikseren. Blir jo ingen syltetøykonsistens, men smaken var knall.

    Hvorfor ikke koke?
    Lagde chutneyen på 1-2-3, selv om det var første forsøk på mango chutney, næringsstoffene bevares, usunt sukker og salt ble erstattet av samvittigheten – selv etter en ekstra porsjon 🙂

    Hilsen
    Bøstudenten

  • Reply Mat på Bordet 25. februar 2013

    Jeg brukte en som var spisemoden og en som ikke var det. Jeg tenker at det er greit å bruke både moden eller umodne. Modne mangoer vil gi en noe søtere chutney.

  • Reply Anna 18. februar 2013

    Har lagd mangochutney noen ganger med mer eller mindre hell, men jeg ser ned en gang at denne oppskriften har potensiale til å bli vellykket. 😉 Bruker du spisemoden mango eller de litt mer umodne?

  • Reply Mat på Bordet 11. februar 2013

    Veldig morsomt å lage det selv og så kan du få det akkurat så spicy som du vil 🙂

  • Reply elisabeth 9. februar 2013

    nam nam, aldri laget dette selv, bare må prøves 😉 takk

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »