En kanelbolle er ikke bare en kanelbolle…

Jeg har vært i København (se bilder fra turen her) hvor jeg blant annet fikk besøkt Meyers Bageri. Der fikk jeg et lite innblikk i hvordan bollene lages og tro du meg, trikset er å ha på nok fyll! I tillegg til det lærte jeg at bollene ikke bare måtte fylles med det tradisjonelle smør – sukker – kanelblandingen men kan fylles med marsipan, eller syltetøy eller sjokolade, eller ja hva som helst. Nå har jeg laget kanelboller før og også på en litt utradisjonell måte (se her for oppskrift på nutellaboller). Inspirert av Meyers Bageri fyller jeg de her med en litt marsipanlignende fyll og henholdsvis blåbær- og jordbærsyltetøy. Nam!
Lager ca. 30 mellomstore boller:
ingredienser
 • 850g hvetemel
 • 100g sukker
 • 1/2 pk tørrgjær
 • 100g smør
 • 4 dl melk
 • 2 egg
Fyll
 • 150g smør
 • 150g sukker
 • 2 egg
 • 200g mandelmel (finmalte mandler)
 • 1 ts vaniljeektsrakt
Tilbehør
 • blåbær og jordbærsyltetøy
 • perlesukker
fremgangsmåte
ovn temp 180C
Bland mel, sukker og tørrgjær sammen i en skål. Smelt smøret og rør sammen med melk og egg. Ha det våte i det tørre og elt deigen sammen til smidig. Jeg liker å la kjøkkenmaskinen gjøre denne jobben. Deigen er noe klissete. Dekk til deigen og la den hvile en times tid.
Lag fyll. Rør smør og sukker hvit, rør inn egg, et om gangen, så mandelmel. Rør inn vaniljeekstrakt til slutt. Sett til side.
Hell deigen ut på en lett melet kjøkkenbenk. Elt den lett med hendene, og del den i tre. Rull ut en deig av gangen til den er litt under 1 cm tykk og måler ca. 40x20cm. Smør en tredjedel av fyllet jevnt utover deigen. Rull deigen sammen og skjær i ca.3 cm tykke skiver. Sett skivene på et bakebrett dekket med bakepapir. Gjør det samme med de to andre deigene. Smør et par spiseskjeer syltetøy over fyllet flø du ruller den sammen om du ønsker litt forskjellig fyll på bollene. Jeg valgte jordbær- og blåbærsyltetøy for å få litt 17.mai preg på bollene.
La bollene hvile et kvarters tid, strø litt perlesukker på toppen og sett i forvarmet ovn. Stek i ca.20 minutter til gjennomstekte. Avkjøl på rist. Smaker aller best når de fortsatt er litt lunkne.
Når de er helt avkjølt kan du legge de i en plastpose og fryse. Ta de ut etter behov, varm de gjerne litt opp i ovnen før du serverer de.

Kommentarer

 • Reply Bente 4. juni 2013

  Det hørtes bare kjempegodt ut med syltetøy på bollene, det må jeg prøve neste gang! Takk for tips 😀

 • Reply Anonymous 29. mai 2013

  Jeg har hatt bra suksess med å fylle bollene med bær på omtrent tilsvarende måte som du viser her. Har dog smurt vaniljekrem ut over den utkjevla deigen før jeg smører ut bær. Bærene bør kokes litt for å fjerne en del av vannet og kanskje tilsettes noe sukker for å dempe syrligheten.
  Det blir litt klissete når du skal skjære i rullen, men du hvor godt…

 • Reply ninabakke 17. mai 2013

  Fine 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »