Annonse
Ny bok: Eltefri bakst. Klikk her for å lese mer om boka.

Purrepai med eller uten bacon

Man må jo elske pai! Ikke bare smaker det godt men det er så praktisk! Det er en fin måte å bruke opp rester og fryser du paiene er det ingen sak å ta de ut, sette de i ovnen og tada, hjemmelagd middag (eller lunsj) de dagene du trenger noe raskt og enkelt! Skal du lage pai for å fryse anbefaler jeg at du skaffer deg porsjonsformer, enten i aluminium (har sett de på Nille) eller i ildfaste paiformer fra Ikea for eksempel.
For 5 paier (14cm diameter) eller en stor pai
ingredienser
Paideig*
 • 200 g mel
 • 125 g smør, kald og skjært i små terninger
 • 4-6 ss vann
Til fyllet
 • 4 store purreløk
 • 50g smør
 • 100g bacon**
 • 150 ml melk
 • 150 ml kremfløte
 • 3 stort egg
 • 150 g grovrevet ost - gjerne en fransk geitost, chevre, parmesan eller annen ost med mye smak
 • salt og pepper
fremgangsmåte
*juks i vei om du vil og kjøpe ferdig paideig, finnes i kjøledisken, eller miks
**kan sløyfes
ovn temp 180C

Begynn med å lage paideigen. Ha melet i en food processor og tilsett smøret. Kjør maskinen til du har en blanding som ser ut som grove brødsmuler. Tilsett vann mens maskinen kjører, litt om litt. Det er ikke sikkert du trenger alt og det kan hende du trenger mer. Deigen skal bare så vidt begynne å komme sammen. Ta ut deigen og samle den lett med hendene. Trykk det ned slik at du har en flat rund deig, pakk det godt inn i plast og la deigen hvile i kjøleskapet i minst 2 timer. Deigen kan også lages dagen før.

Lag fyllet. Skjær purren i strimler – bruk kun den hvite og lysegrønne delen av purren. Smelt smøret i en tykkbunnet gryte og ha opp i purren. Rør.
Ha ca. 2ss med vann opp i purreblandingen. Slå varmen på lavt, sett på lokk og la det putre på svak varme til purren er myk. Pass på å rør innimellom. Dette tar ca. en halvtime. Når purren er myk, tar du av lokket og lar evt. vannet fordampe. Smak til med salt. La det avkjøle. Skjær bacon i biter og stek til sprø. Hell over på et stykke kjøkkenpapir og la det avkjøle.
Rull ut deigen og legg det forsiktig ned i formene. Press deigen godt opp mot siden og skjær av overflødig deig. Legg et stykke bakepapir på toppen av deigen og fyll med noe som vekter deigen ned – tørre kikkerter for eksempel. Sett deigen i forvarmet ovn og bak ca. 30 min. eller til den ser tørr ut. Fjern papir og vekter, lag noen hull i tertebunnen med gaffel og sett den tilbake i ovnen en 20 minutters tid til den har en fin gyllen farge. Ta den ut av ovnen og la den avkjøle litt i formen. Bruker du ferdigdeig følger du anvisningene på pakken.
Bland melk, kremfløte, egg og 1/4 ts salt i en skål. Fordel purrefyllet jevnt blant paiene. Strø over bacon, så ost. Hell eggblandingen forsiktig over dette igjen og sett paiene tilbake i ovnen. Stek til fyllet er gjennomstekt 20 – 30 minutter. La det avkjøle litt før du serverer.
Lag gjerne dobbeloppskrift, 5 nystekte paier er vanskelig å stå i mot og det kan hende at du ender opp med ingen paier til frysen.

 

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »