Annonse
Ny bok: Eltefri bakst. Klikk her for å lese mer om boka.

Spinatpai

Spinatpai
Spinatpai

En god ting er verdt å repetere synes nå jeg. Her er en ‘gammel oppskrift’ med nytt bilde og litt revidert oppskrift men ellers like god om ikke littegranne bedre. Jeg elsker denne paien! Her har jeg laget den som en pai men man kunne saktens lage den som flere små porsjonspaier – lekkert å kunne servere en pai per person!

Til en pai som lett serverer 12 stykker trenger du (oppskriften kan gjerne halveres)

ingredienser
  • 2 gule løk, finhakket
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1 ts nykvernet pepper
  • 800g frossen hakket spinat, tint
  • 6 store egg
  • 1-2ts fersk revet muskat nøtt
  • 50g fersk revet parmesan ost
  • 3 ss brødsmuler (eller griljermel)
  • 200g hard feta ost, skjært i firkanter (ca 1cm)
  • 50g pinjekjerner
  • 50g smeltet smør
  • 10-12 ark filodeig
fremgangsmåte

Ovn temp 180 C.

Stek løken i olivenoljen på middels varme til den er myk og har fått litt farge – ca. 10 minutter. Tilsett salt og pepper og bland. Sett til side og la det avkjøle.

Press ut så mye vann som mulig av den tinte spinaten ved å klemme det mellom hendene. Bruk litt tid på dette og gjør det gjerne i omganger. Målet er å få mest mulig vann ut av spinaten. Legg spinaten på noen lag med tørkepapir, ha noen lag på toppen og press igjen. Ha spinaten i en bolle og bland egg, muskatnøtt, løken, osten, brødsmulene, feta ost og pinjekjernene forsiktig inn. Smak til med salt og pepper (ikke gjør dette om du er gravid eller ikke tåler rå egg for en eller annen grunn, da må du nesten få noen andre rtil å smake :))

Smør en kakeform (gjerne en med løs bunn, ca. 24cm diam) med litt smør. Smør en filodeig ark om gangen med det smeltede smøret og legg det pent i formen. La en del av deigen henge over formen, disse brettes over fyllet for å lage lokket. Pass på at bunnen og siden er dekket med flere lag filodeig. Ha fyllet i midten, press det lett ned. Brett filodeigen løst over fyllet. Har du filodeig til overs kan du krølle de sammen og legge de på toppen for å få ekstra høyde. Pensle toppen med smeltet smør.

Sett paien i forvarmet ovn og stek i 40-60 minutter til fyllet er gjennomstekt og toppen er gyllen. La paien sette seg et kvarters tid eller lengre før den serveres. Paien kan gjerne serveres lunken eller dagen etter – varm den lett opp i ovnen før servering.

Server med en grønn salat eller til kjøtt.

 

Kommentarer

  • Reply Hilde 13. mai 2016

    Spinatpai er en favoritt hos oss også.
    Jeg har brukt snøfrisk i min oppskrift i stedet for feta. Den gir en god og syrlig smak.

    • Reply Mat På Bordet 19. mai 2016

      Å ja Hilde, det er sikkert super godt!

  • Reply Janicke 10. mai 2015

    Hei, så morsom variant av pai, men hva er filodeig? Lager man det og i såfall har du oppskrift eller kjøper man det og i såfall hvor?

  • Reply Anonymous 7. januar 2014

    Denne paien blir om mulig enda saftigere og nydeligere med revet jarlsbergost iblandet…;-)

  • Reply Mat på Bordet 11. november 2013

    Ingen spesiell grunn egentlig. Litt mindre jobb.. Men bruk gjerne fersk spinat!

  • Reply Sigrid 11. november 2013

    Å, dette så digg ut! Er det noen spesiell grunn Til at du bruker frossen spinat fremfor fersk? Er mest glad i å bruke ferske grønnsaker jeg..

  • Reply ninabakke 10. september 2013

    Skikkelig lekker, og sikkert veldig god 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »