Har du en overflod av epler er det eplesmør du skal lage! Litt fancy navn for karamellisert eplemos, for det er i prinsipp det det er. Eplemosen kokes videre til den karamelliserer, får fin gyllen farge og er noe tykkere enn eplemos. Smaker særdeles godt på morgengrøten!
du trenger til ca. 5 dl eplesmør
- 1kg epler, vasket, skrelt, kjernet og grovhakket
- 2dl eplecider, – most eller -saft
- 2dl lønnesirup
Ha epler og cider i en stor tykkbunnet kjele. La det småkoke under lokk til eplene er møre. Mos med en potetstapper til du har en jevn fin masse. Alternativt kan du bruke en stavmikser til å kjøre massen glatt. Tilsett lønnesirup og la det småkoke til det tykner og har tatt seg litt farge. Smøret skal være så tykt at du kan dra en skje over bunnen av gryta uten at eplesmøret renner tilbake.
Ha eplesmøret i rene, varme og steriliserte glass. Sett på lokk umiddelbart. Merk glassene med innhold og dato og lagre glassene mørkt, tørt og kjølig.
Eplesmøret bør oppbevares i kjøleskapet når det først er åpnet. Egner seg godt som vertinne- eller julegaver.
Har du ikke lønnesirup kan du bruke denne oppskriften for eplesmør.
Så god ut. Hva mer kan den brukes til?
Pia
Det så lekkert ut 🙂