Et vakkert brød

Det hører nå til skjeldenhetene at det bakes loff her i huset. Vanligvis er det grovere varianter av brød som bakes og til og med denne er ikke helt ‘ren’ – jeg har tilsatt noe havremel. Ikke fordi jeg ikke ønsket å bake loff men rett og slett fordi det var helt tomt for hvetemel her i huset. Tenke seg det, i et hus hvor det bakes konstant kan vi også gå tom for hvetemel.

Men tilbake til brødet. Målet var å lage et brød som ville passe godt til matpakken – store skiver med god smak og fylde og ikke for hard skorpe. Den noe myke skorpen og fylden er takket være crème fraîche og ikke noe lett variant her nei- her er det fettet som gir smak, fylde og holder skorpen myk. Lang heve tid og elting er også en betingelse, men den største hemmeligheten med god gjærbakst synes jeg er å ikke stresse. La deigen hvile, blir den for stor så bank den ned. Elt den lenge (enten for hånd eller ved hjelp av maskin eller en kombinasjon av begge) men for all del ikke stress. Brødet merker det 🙂

du trenger (1 brød)

3 dl lunkent vann
1 dl crème fraîche
2 ts salt
2 ts sukker
2 ts tørrgjær
450g hvetemel
100g havremel

ovn temp 180C

Bland vann, crème fraîche, salt, sukker og tørrgjær i et beger. Bland begge melene. Ha det våte i det tørre og elt deigen til glatt og smidig ca. 5 min med kjøkkenmaskin (bruk eltekroken) eller ca. 10 min. for hånd. Dekk deigen til, sett den et lunt sted og la den heve en times tid eller mer.

Hell deigen over på benken og elt lett for hånd. Trykk deigen ut til en tykk rektangulær form og hver lang kant inn mot midten slik at du ender opp med en deig som passer i brødformen din. Legg deigen i den smurte (alt. dekket med bakepapir) brødformen med bretten ned. Dekk den til igjen og la den heve til den er omtrent 50% større. Bruk en skarp kniv eller barberblad for å snitte deigen på langs og sett den i forvarmet ovn. Stek 45 minutter til gylden på toppen og ferdigstekt.

Ta brødet ut av formen og la den avkjøle på rist. Gled deg til å smake!

Kommentarer

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »