Brød er en gjenganger her på bloggen og det er særlig eltefritt brød eller grytebrød som det også heter som du finner mye av her på bloggen (og som jeg også har skrevet bok om…). Nå skal jeg introdusere dere for nok en teknikk som kanskje blir like stort som grytebrød, nemlig bøttebrød.
Oppskriften fant jeg i kokeboken Ancient grains for modern meals. Der beskriver forfatteren en teknikk som opprinnelig stammer fra Tyskland hvor man lot brødet heve i en bøtte med vann. Ja, du leste riktig. Deigen lages på vanlig måte, enten for hånd eller med hjelp av kjøkkenmaskin. Deretter legges den noe klissete deigen i en bøtte med vann hvor den ligger til den flyter opp etter ca. 15minutter. Brødet brettes et par ganger til, får hvile litt under et rent håndkle og settes så i ovnen, gjerne på en varm bake- eller pizzasten.
Totalt har deigen ca. 40minutter hevetid og fra start til slutt har du ferskt brød på ca. 1.5 time, en vesentlig nedskjæring av tid i forhold til den normale bakst metoden.
Og brødet – ja, fantastisk godt og luftig! Jeg er helt fasinert av teknikken, så regn med at dette er kun den første av mange oppskrifter på bøttebrød 🙂
du trenger
50g sesamfrø
400g hvetemel
2ts tørrgjær
1ts sukker
1ts salt
3dl lunkent vann
ekstra mel
ovn temp 220C
varm opp bake- eller pizzasten samtidig
Tørrist sesamfrø til de er gyldne og begynner å ‘poppe’ i pannen. Hell over på en tallerken og la de avkjøle.
Bland hvetemel, tørrgjær, sukker, salt og sesamfrø (hold gjerne en spiseskje frø av for å pynte brødet med like før steking). Tilsett vann og elt til du har en fast men klissete deig. Tilsett mel i spiseskjeer til du har en håndterbar deig (vær veldig varsom med mengde mel du tilsetter). Form deigen til et rundt brød. Fyll en bøtte eller større gryte med kaldt vann og legg deigen forsiktig ned i.
La deigen ligge i vannet til den flyter til toppen. Dette tok ca. 15 minutter men kan gå fortere eller saktere ihht forfatteren, dog maks 30minutter.
Løft deigen ut av vannet og over på en melet benkeplate. Deigen vil virke litt leirete. Tørk hendene og strø litt mel på toppen av deigen. Elt deigen et minutt, form den til et rundt brød og la den hvile under et rent håndkle i 20- 30 minutter.
Pensle brødet med vann (eller bruk sprayflaske), snitt toppen med skarp kniv eller barberbald og strø med resten av sesamfrøet. Sett i forvarmet ovn på bake- eller pizzasten og stek i 30 minutter.
Kombinert «bøttebrød» og «grytebrød» – SUKSESS!!!
Hei og tusen takk for supre oppskrifter. Jeg gikk plutselig tom for brød og barnebarn på besøk, uten mulighet til å komme meg på butikken. Fant frem oppskriften på Bøttebrød med sesamfrø, og fulgte den til jeg kom til steking. Hadde varmet opp en ovn/gryte med lokk på pizzastål, jfr. eltefritt grytebrød og fulgte den prosessen videre: Velva deigen i gryta, satt i ovn på 230 grader varmluft – da ovnen min ikke går høyere enn 230), med lokk 20 minutter – hevet seg noe utrolig, måtte ta av lokket og det viste seg å være korrekt stekemessig, så 10 minutter uten lokk – kjernetemperatur 92 grader. Satt brødet direkte på pizzastålet ca 5 min – til kjernetemperatur 97 grader. Flott herlig brød…..
DETTE BLIR BAKT OFTERE,
Blandet sammen halvgrov deig til bøttebrød. Økte melmengde til 500g, vannmengde til 3,75dl og lot resten være som i oppskriften. Stekt i liten jerngryte, 30min på 250* med lokk og 10min på 200* uten lokk. Står til avkjøling nå 🙂
Høres bra ut!
Nam, dette må prøves. Kan det stekes i gryte som No Knead? Jeg synes skorpa blir så god når man steker i gryte.
Hei Benedicte
Ja, det kan det sier jeg kjekt uten å ha forsøkt det selv 🙂
Jeg hadde redusert steketiden noe – kanskje 20 minutter på 250 og så 10-15 minutter uten lokk på 200.
Skal du bruke denne oppskriften bør du også bruke en noe mindre gryte. Alternativt kan du prøve å gange oppskriften med 1.5
Nå fikk jeg lyst å eksperimentere litt selv kjenner jeg 🙂
Lykke til!
Hei Gitte
Jeg hadde heller aldri hørt om det før, men det er det andre som har. Jeg la ut link på FB og da var det em som svarte at hun husker denne teknikken fra 70 tallet. Intet nytt under himmelen altså 🙂
Det er en meget interesant teknik som jeg aldrig har hørt om før, det må prøves engang. Flot madblog du har her. Glædelig Jul.
Wow – da er du langt foran meg! Må se å få laget litt flere varianter bøttbrød snarest kjenner jeg 🙂
Kjempeartig! har bakt flere ganger nå, men tilsetter mer grovmel. har et brød liggende i vann nå 🙂
Se der ja, bøtteteknikken vekket litt interesse! Det er bare å prøve seg!
Jeg fikk en kommentar på Facebook hvor en leser kjente igjen teknikken fra 70 tallet – vi får se om det blir en ny bølge med bøttebrød nå fremover:)
@Elin – enig at eltefritt er enklere, men bøttebrød er mye fortere 🙂 Kan være en redning de gangene man glemte å sette brøddeigen kvelden før 🙂
Håper det smakte!
Ser nydelig ut 🙂
Hei 😀 Prøvde meg på bøtte brødet ditt idag og jammen gikk det ikke bra 😀 men tror jeg holder meg til No knead brødene jeg 😉 Litt enklere , men nå skal jeg smake på det så det blir spennende 😀 Elin
Merkverdig! må sikkert prøve dette!
Hei!! Så morsomt!! Dette må jeg prøve!! Anne Kari:-)
Hei anonym!
Jeg har brødet på bakepapir – det er lettere å flytte brødet synes jeg. Brødet er på et bakebrett dekket med bakepapir så dytter jeg bare papiret med brødet over på pizzastenen.
Du kan selvsagt også bake den direkte på stenen uten bakepapir.
Lykke til med bøtteteknikken!
ina:)
Hei
Jeg føler den fine bloggen din 🙂
Takk for at du deler med deg
Lurer på om du setter brødet rett på pizza sten uten bakepapir?
Blir spennende å prøve å bake med den nye «bøtte» måten.
Gleder meg.
Ønsker deg en super november 🙂