Mandelkake med brente mandler

Mandelkake med brente mandler

Brente mandler hører julen til og nå kan du også få de i kakeform. Grovhakkede brente mandler  er i kaken sammen med litt marsipan. Kombinert med sjokoladetrekk og flere brente mandler på toppen er dette kaken for brente mandler elskere!

ingredienser
For brente mandler*
 • 125g sukker
 • 1ss vaniljesukker
 • 1ts kanel
 • 200g mandler
For kaken
 • 100g marsipan
 • 250g myk smør
 • 1 ts vaniljeekstrakt
 • 150g sukker
 • finrevet skall av en appelsin
 • 5 egg
 • 200g hvetemel
 • 1ts bakepulver
Glasur
 • 200g mørk sjokolade
fremgangsmåte

*vil du ha ekstra brente mandler kan du doble oppskriften

ovn temp 180C

Lag brente mandler. Ha sukker, vaniljesukker, kanel og 1dl vann i en stor tykkbunnet gryte. Varm opp under omrøring til sukkeret har smeltet. La det koke opp. Ha mandlene opp i sukkermassen og la det småkoke under omrøring til vannet har fordampet. Sukkert vil kristalisere og mandlene vil få et tørt sukker lag rundt seg. Fortsett å rør til sukkeret har smeltet igjen og mandlene er dekket med en mørk karamell. Hell mandlene på et bakebrett dekket med bakepapir og dra de litt fra hverandre med 2 gafler slik at du ikke ender opp med en stor klump med brente mandler. La de avkjøle helt. Plukk ut 50g mandler som er pene og som du skal bruke til pynt på kaken. Ha resten av mandlene i en food processor og kjør til de er grovhakket. Dette kan du også gjøre for hånd med kniv.

Lag kaken:

Smør en ringform godt med smør og strø med mel.

Rør marsipan, sukker, vaniljeekstrakt, sukker og finrevet skall av en appelsin en 10 minutters tid til det er lett og luftig. Tilsett egg, ett om gangen og rør godt etter hvert egg. Bland bakepulveret med hvetemel og tilsett deigen mens du rører. Brett inn 150g grovehakkede brente mandler. Ha deigen i den smurte ringformen og sett i forvarmet ovn. Stek i ca. 40 minutter. Test med kakepinne før du tar den ut. La kaken stå 10 minutter i formen før du snur den opp ned og rister den forsiktig ut av formen. La den avkjøle helt på risten.

Når kaken er helt avkjølt er den klar til pynting. Smelt sjokoladen over vannbad. Hell sjokoladen over kaken og smør den utover med en kniv eller la den bare renne nedover kaken. Pynt med brente mandler på toppen før sjokoladen stivner.

Kommentarer

 • Reply Mat på Bordet 30. desember 2013

  Hei Johanne!
  Ja du kan lage den i en rund springform, det går veldig bra. Den vil antageligvis trenge litt mer steketid, begynn å sjekk kaken etter 30 minutter. Kaken blir noe kompakt men også litt saftig 🙂
  Lykke til!

 • Reply Anonymous 21. desember 2013

  Hei Ina 🙂 Er det mulig å lage kaken i en annen type form, f.eks en rund springform tror du? Hvordan blir konsistensen? Blir det en saftig kake, eller er den mer kompakt? 🙂
  Hilsen JOhanne

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »