Håndpaier

På fredag debuterte jeg som skribent for ‘gjør det selv’ spalten i mat & drikke seksjonen i A-magasinet med denne oppskriften. For de som ikke fikk med seg den der kan du lese og følge oppskriften her. Annen hver uke fremover til slutten av mars er jeg gjestespaltist i A-magasnet, så følg med – der kommmer det masse godt!

(For ca. 12 håndpaier)

ingredienser
  • 300g hvetemel

  • 2ss sukker

  • 200g kaldt smør

  • 1 egg

  • +1 egg til pensling

Til fyll
  • 2dl dronningsyltetøy

  • 1ss maizena
fremgangsmåte

ovn temp 180C

*du kan lage dronningsyltetøy ved å følge denne oppskriften. Alternativt kan du bruke hvilken som helst syltetøy.

For å lage fyllet har du syltetøyet opp i en gryte og lar det koke opp. Rør maizena ut med en spiseskje kaldt vann og rør inn i det kokende syltetøyet. La det småkoke et par minutter til det tykner. Ta syltetøyet av varmen og la det avkjøle helt.

Om du ikke bryr deg om at syltetøyet er rennende i håndpaien din kan du hoppe over dette steget.

Rør hvetemel og sukker sammen i en bolle. Skjær smøret i små terninger, alternativt kan du raspe smøret på et rivjern og ha i melblandingen.

Rør mel og smør sammen med en kniv eller for deretter å bruke fingertuppene til å blande det hele sammen til en smulelignende deig.
Ha egget opp i smuleblandingen,

rør egget i deigen,
for deretter å ta hendene fatt for å arbeide den raskt sammen til en deig.
Del deigen i 2 og form de til en rektangel. Pakk de godt inn i plast og sett kjølig en times tid eller mer. Deigen kan også fryses opp til en måneds tid.
Ta frem paideigen. Om den har stått lenge i kjøleskapet og blitt for hard til å rulle ut kan du la den stå i romtemperatur en 10 minutters tid før du forsøker å rulle den ut. Rull deigen ut til ca.3mm tykkelse. Bruk en mal (et kort for eksempel) for å lage like store rektagulære former.
Pensle hver rektangel med sammenpisket egg rundt kantene – dette vil fungere som lim for å holde paien sammen.
Ha en spiseskje med avkjølt dronningsyltetøy i midten av ruten. Gjør dette bare på halvparten av rutene, den andre halvparten skal fungere som lokk.
Legg de andre rutene, egg side ned, over ruten med syltetøyet. Press kantene let ned med fingrene. Bruk så en gaffeø for å lage de helt tette rundt kantene.
Lag luftehull på toppen. Legg de ferdige paiene på et bakebrett dekket med bakepapir. Fortsett til du har brukt all paideig.
Sett i forvarmet ovn og stek i ca. 20 minutter til de er gyldne. La de avkjøle på rist. Strø med melis før servering.Forskjellige småtips:

1.Ferdig paideig kan oppbevares opptil en uke i frysen. La den tine i rom temperatur før du ruller den ut.

2. Fyll paiene med ditt favorittfyll om det er syltetøy, eplemos, nugatti eller annet. Sløyfer du sukkerte i deigen kan de fylles med ost og skinke, krydret kjøttfyll, grønnsaker, eller annet.

3. Paiene kan lett varmes opp i brødristeren (anbefales!)

4. Pakk paiene individuelt i matpapir og ta de med på tur.

5. Paideig kan ogås lages med food processor. Bland sukker og hvetemel. Ha smøret i og kjør til du har en smulelignende deig (dette tar bare et titalls sekunder). Ha i egg og sett maskinen i gang i gjen. Stopp så snart du ser at deigen begynner å samle seg. Hell deigen ut på kjøkkenbenken g bruk henden for å samle det opp til en glatt og smidig deig.

Kommentarer

  • Reply Mat på Bordet 15. januar 2014

    Hei Silke
    Å så deilig, håndpaier med eplemos – håper de smakte godt!
    Så koselig at du følger med fra Tyskland!
    hilsen
    ina

  • Reply Anonymous 14. januar 2014

    jipieh paiene med eplemos er i ovn og lukter kjempegod!!!
    Tusen takk for oppskriften.
    Gratulerer til gjestskribent, dessverre jeg kjenner ikke norske magasiner, men jeg er veldig glad om bloggen din!!!
    Hjertelig hilsen fra tyskland,
    Silke

  • Reply Mat på Bordet 13. januar 2014

    Se der ja – visste ikke at Kaja var datteren din! Og skal jeg være ærlig så har jeg forsøkt meg på makroner men det var liksom ikke helt min ting (les mislykket….) Håndpaier er mye enklere – og kjempegode!
    Koselig at du følger med Anne Kari 🙂

  • Reply Quiltefia 12. januar 2014

    Hei!! Paiene ser kjempegode ut!! Morsomt at du er gjesteskribent i A-magasinet!! For jeg er fan av oppskriftene dine!!
    Dattern min Kaja var gjesteskribent før jul. Prøvde å lage makronene hennes, men de var muligens en smule avanserte for meg. Lykke til, gleder meg!! Anne Kari:-)

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »