Opp ned potetpai

potetpai
Har du laget en tarte tatin før? Du vet, en form for pai (klassisk tarte tatin er laget med epler) der frukten først karamelliseres i smør og sukker for så å bli dekket med deig (gjerne butterdeig), satt i ovnen til gjennomstekt og så snudd opp ned på et serveringsfat slik at eplene vender opp. Vel, samme prinsipp her, bare med poteter. Ikke bare poteter da, men også litt løk, litt bacon og litt ost. Og butterdeigen, den kjøper du ferdig i butikken. Og apropos butterdeig, hadde det ikke vært fantastisk om du kunne dra til bakeren og kjøpe nylaget butterdeig? Bare en tanke altså…..

Du trenger, for én pai:

ingredienser
  • 500g mandelpoteter (eller amandine poteter om du vil slå litt på stortromma)
  • 2 løk, finhakket
  • 10 soltørkede tomater
  • 100g pancetta eller bacon
  • 100g feta ost
  • 1 pakke frossen butterdeig
fremgangsmåte

ovn temp 180C

Kok potetene møre med skallet på. Stek pancetta eller bacon sprø. Bruk bacon fettet til å steke løken i. Sett bacon og løk til side. Skjær de soltørkede tomatene i mindre biter.

Skjær de kokte potetene i to på langs. Stek potetene i baconfettet, skjært siden ned til de har fått fin stekeskorpe. Har du ikke nok baconfett kan du tilsette litt olivenolje eller smør.

Dekk bunnen av en paiform med bakepapir. Plasser potetene i pent mønster med skjært siden ned i paiformen. Fordel løk, pancetta og soltørkede tomater over potetene og press det litt ned i mellomrommene mellom potetene. Bryt fetaosten i mindre biter og strø jevnt over potetene. Fordel butterdeig skivene over det hele. De kan gjerne overlappe litt og det spiller ingen rolle hvordan det ser ut, dette blir nemlig bunnen av paien din. Skjær bort deign som henger over paiformen.

Sett i forvarmet ovn og stek i ca. 40 minutter til butterdeigen er gjennomstekt og det bobler fra potetene.

La paien avkjøle noen minutter i formen. Legg et serveringsfat eller tallerken over paiformen og vend paien. Løft formen forsiktig av og tilslutt bakepapiret. Pynt med litt urter. Server med en grønn salat.

Kommentarer

  • Reply Hilde 31. mars 2019

    Hei.
    Stemmer temperaturen på op ned potetepai oppskrifta? Eg får den ikkje steikt på 120gr

    • Reply Mat På Bordet 20. oktober 2019

      hei Hilde
      Beklager – det skal være 180 ikke 120.
      Oppskriften er nå rettet – takk for tilbakemelding.
      ina

  • Reply Lynn 20. februar 2014

    Hei 🙂
    Denne skal prøves i dag! Ser deilig ut! Kjevler du butterdeigen noe før den legges på?

    • Reply Ina Johnsen 20. februar 2014

      Ja, jeg kjevler den ut bitte litt, men ikke mye, bare nok til at de fire platene dekker formen.
      Lykke til!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »