ANNONSE

Opp ned potetpai

potetpai
Har du laget en tarte tatin før? Du vet, en form for pai (klassisk tarte tatin er laget med epler) der frukten først karamelliseres i smør og sukker for så å bli dekket med deig (gjerne butterdeig), satt i ovnen til gjennomstekt og så snudd opp ned på et serveringsfat slik at eplene vender opp. Vel, samme prinsipp her, bare med poteter. Ikke bare poteter da, men også litt løk, litt bacon og litt ost. Og butterdeigen, den kjøper du ferdig i butikken. Og apropos butterdeig, hadde det ikke vært fantastisk om du kunne dra til bakeren og kjøpe nylaget butterdeig? Bare en tanke altså…..
du trenger for en pai

Opp ned potetpai
500g mandelpoteter (eller amandine poteter om du vil slå litt på stortromma)
2 løk, finhakket
10 soltørkede tomater
100g pancetta eller bacon
100g feta ost
1 pakke frossen butterdeig

ovn temp 120C

Kok potetene møre med skallet på. Stek pancetta eller bacon sprø. Bruk bacon fettet til å steke løken i. Sett bacon og løk til side. Skjær de soltørkede tomatene i mindre biter.

Skjær de kokte potetene i to på langs. Stek potetene i baconfettet, skjært siden ned til de har fått fin stekeskorpe. Har du ikke nok baconfett kan du tilsette litt olivenolje eller smør.

Dekk bunnen av en paiform med bakepapir. Plasser potetene i pent mønster med skjært siden ned i paiformen. Fordel løk, pancetta og soltørkede tomater over potetene og press det litt ned i mellomrommene mellom potetene. Bryt fetaosten i mindre biter og strø jevnt over potetene. Fordel butterdeig skivene over det hele. De kan gjerne overlappe litt og det spiller ingen rolle hvordan det ser ut, dette blir nemlig bunnen av paien din. Skjær bort deign som henger over paiformen.

Sett i forvarmet ovn og stek i ca. 40 minutter til butterdeigen er gjennomstekt og det bobler fra potetene.

La paien avkjøle noen minutter i formen. Legg et serveringsfat eller tallerken over paiformen og vend paien. Løft formen forsiktig av og tilslutt bakepapiret. Pynt med litt urter. Server med en grønn salat.

Kommentarer

 1. Reply Ukemeny fra Mat på Bordet 27. april 2014

  […] Opp-ned potetpai er populær både hos voksne og barn og serveres med en grønn salat med en enkel vinaigrette. Jeg bruker frossen butterdeig til bunnen en liten tidsbesparelse på mandagen der alt pleier å være litt ekstra hektisk etter en avslappende (forhåpentligvis) helg. Paien kan lages på søndagen og varmes opp på mandagen. […]

 2. Reply Lynn 20. februar 2014

  Hei 🙂
  Denne skal prøves i dag! Ser deilig ut! Kjevler du butterdeigen noe før den legges på?

  • Reply Ina Johnsen 20. februar 2014

   Ja, jeg kjevler den ut bitte litt, men ikke mye, bare nok til at de fire platene dekker formen.
   Lykke til!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »