Eltefrie rundstykker

eltefrie rundstykker

Eltefrie rundstykker er det blitt skrevet om tidligere her på bloggen, men en god oppskrift kan ikke gjentas for ofte. Og dette er virkelig en genial oppskrift! Som i alle eltefrie brød skal deigen røres sammen kvelden før og det gjør du på 5 minutter. Stå opp neste morgen, fordel deigen i en muffinsform og sett i en kald ovn. Skru opp tempen, sett på timeren og kaffen, les litt avis og før du vet ordet av det har du deilige nybakte rundstykker.

Du trenger (for 12 rundstykker)

 • 500g hvetemel
 • 1 ½ ts salt
 • ¼ ts tørrgjær
 • 4 dl vann

Tips: Vil du lage grove rundstykker kan du bytte ut 50g hvetemel med 50g kruskakli

Skal du steke rundstykker om morgenen, kan du gjerne begynne på deigen litt tidlig om kvelden eller sen ettermiddag. Deigen bør ha minst 10-12 timer hviletid, gjerne mer.

Ha mel, salt og tørrgjær i en stor bakebolle og rør lett sammen med en sleiv. Hell vannet over melblandingen og rør deigen til det kommer sammen. Dekk til bakebollen med plastfolie, eller lokk om den har, og la den hvile på kjøkkenbenken 12-18 timer.

eltefrie rundstykker

Slik ser deigen ut etter å ha hvilt over kvelden.

Finn frem en muffinsform. Er den nonstick trenger den ikke å smøres, har du ikke nonstick så bør du smøre den alternativt strø litt mel i bunnen.

Bruk en stor spiseskje å fiske opp en porsjon deig fra bakebollen og ha det direkte opp i muffinsformen. Har du god øyemål vil du kunne fordele 12 omtrent like store porsjoner i muffinsformen. Strø med litt frø (valmuefrø for eksempel) om du ønsker og sett muffinsbrettet i en kald ovn. Sett temperaturen på 200 °C og la de steke i 30 minutter til de er gjennomstekte.

eltefrie rundstykker

La rundstykkene avkjøle litt på en rist før du kaster deg over de!

eltefrie rundstykker

 

Kommentarer

 • Reply Lise 23. februar 2016

  Takk for fin side. Har forsøkt denne oppskriften og tidligere forsøkt eltefritt grytebrød. Synes begge gangene det ble gummiaktig. Skal det være sånn? Skal jo nesten ikke gå an å gjøre noe feil med disse.

  • Reply Mat På Bordet 2. mars 2016

   Hei Lise
   Nei, det skal ikke være gummiaktig 🙁
   Prøv å steke de litt lengre – 35 under lokk og 20 minutter uten for eksempel…

 • Reply Siv A. 29. august 2015

  Hei!
  Prøvde disse idag, lagde deigen igår kveld så det ble rundstykker i muffinsbrett idag. Hadde ikke havrekli, men tok 50gr mer hvetemel å 50 gr mer havregryn så det gikk bra.
  Smakte fortreffelig med jordbærsyltetøy på lunkene rundstykker. Ny favoritt

  • Reply Mat På Bordet 29. august 2015

   Herilg Siv A. – fikk ikke svart deg på FB, fint at du fant ut av det! 🙂

 • Reply Mona Evy 6. august 2015

  Hei Ina! Jeg forsøkte meg på disse igår men etter 10 timer på kjøkkenbenken under plast hadde ikke deigen hevet noe som helst – er det sånn at vannet bør være lunkent?

  • Reply Mat På Bordet 6. august 2015

   Hei Mona Evy
   Nei, vannet trenger ikke være lunkent så da tenker jeg nok heller at det var noe feil med gjæren…
   Kjøp ny gjær og prøv igjen er mitt råd 🙂
   Lykke til!

 • Reply Gunhild Nygaard Hafsahl 20. juni 2015

  Veldig inspirerende! Gikk til innkjøp av muffinformbrett og satte en deig for 6 timer siden 🙂 …gleder meg til resultatet i morgen!

 • Reply Lisbet Karlsen 20. juni 2015

  De var skikkelig gode <3

 • Reply mona 16. mai 2015

  Eg vil nå prøve disse. Men ønsker grove rundstykker. Kor mye grovt kan eg ha i deigen i forhold til mel ? Kan en bruke samalt fint i staden for mel ?

  • Reply Ina Johnsen 17. mai 2015

   Hei Mona
   Det ligger over 60 oppskrifter på eltefritt brød på bloggen (trykk på tagen eltefritt eller skriv eltefritt i søkboksen) deriblant grove brød. De kan alle stekes som rundstykker også 🙂

 • Reply Elisabeth 14. mai 2015

  Disse bakes flere ganger i uka her! Bruker 300 g hvetemel, 100 g havregryn og 1o0 g spelt/rug,grovt av noe slag! Masse valmuefrø! Så deilig!!
  Nå står is etter din oppskrift med jordbær i frysa!

  • Reply Ina Johnsen 15. mai 2015

   Fantastisk Elisabeth!
   Baker nå noen varianter på eltefrie rundstykker nå jeg og.
   Snart på en blogg nær deg 🙂

 • Reply Solveig 14. mai 2015

  Hei.
  Er det små eller store muffinsformer du bruker? Skal ut å kjøpe former i morgen og ha disse til frokost 17. mai 🙂

 • Reply Ranveig Amundsen 6. mars 2015

  Hei! Jeg fikk servert disse som tilbehør til betasuppe og de var knallgode. De var bakt på et stekebrettfor mini-muffins og det kan jo passe f.eks. som en liten munnfull i forbindelse med tapas men ellers passer den vanlige størrelsen best. Nå skal jeg steke rundstykkene for første gang og gleder meg til resultatet. De jeg fikk hadde litt Maldon-salt på toppen og det var deilig. Rundstylkkene skal jo inn i kald ovn – men hvis jeg lager 2 deiger for å steke 24 rundstykker, blir resultatet bra hvis jeg setter brett nr. 2 inn i varm ovn? I så fall, samme temperatur hele tiden? Hvor lang steketid?

  • Reply Ina Johnsen 6. mars 2015

   Hei Ranveig

   Å det var en god idé å lage mini-rundstykker, skal jammen prøve det 🙂
   Du kan gjerne steke 2 brett samtidig om du har plass til det i ovnen. Bytt om på brettene sånn halvveis i stekingen slik at begge brett får fin farge på rundstykkene. Alternativt kan du steke brett nr 2 etter brett nr 1. Legg brett nr 2 et lunt sted i mellomtiden slik at de får litt tid å heve seg i ro før de skal inn i den varme ovnen. Steketiden vil nok være 5-10 minutter mindre, men det må du nesten se litt an.
   Lykke til!!

 • Reply Anne Sørensen 28. desember 2014

  Hei Ina, Forsøkte å kommentere disse en gang før, men ser nå at kommentaren min ikke er her, så da har jeg vel trykket feil. Anyway – har nå bakt disse rundstykkene daglig i 3-4 uker, og de har blitt et MUST på frokostbordet. Vi kjører en litt grovere variant. De er også ypperlige i matboksen og når sultne barn kommer hjem fra skolen. Nå er vi på hytta, og silikonformen er med, så nå står rundstykkene for morgendagens frokost klare i ovnen. Ja – jeg putter de direkte i formen når jeg lager deigen – og setter de i stekovnen, så er det bare å skru på ovnen og timeren neste morgen. Tusen takk for genialt tips 🙂

  • Reply Ina Johnsen 31. desember 2014

   Hei Anne!
   Se der ja – gøy å høre at eltefrie rundstykker slår an hos dere!!
   Kos dere på hytta og godt nytt år!!
   ina 🙂

 • Reply Siv 23. desember 2014

  Tusen takk for en genial oppskrift. Så utrolig enkelt. De ble knallgode. Dette var midt i blinken for oss

  • Reply Ina Johnsen 25. desember 2014

   Hei Siv
   Så hyggelig å høre!

 • Reply Lene K Solli 17. desember 2014

  Hei!

  Noen du noe erfaring med å bake disse glutenfrie?

  • Reply Ina Johnsen 18. desember 2014

   Hei Lene
   Nei, det har jeg ikke prøvd. Men det finnes glutennfri-varianter på eltefritt brød og det bør ikke by på problemer å steke de opp som rundstykker istedenfor som et helt brød.

 • Reply maren 16. november 2014

  Hei.
  Tenkte prøve denne oppskriften til frokost i morgon. Men eg har ikkje muffins former, så eg lurte på om denne oppskriften kan brukes på brød? Evnt kor lenge skal den stå i ovnen?
  Beklager viss dette har vore oppe som eit spørsmål før:)

  • Reply Ina Johnsen 16. november 2014

   Hei Maren
   Det finnes over 50 oppskrifter på eltefritt brød her på bloggen – bruk søkefunksjonen og sett inn eltefritt eller no knead så kommer de fleste opp. Se for eksempel her http://www.matpaabordet.no/?s=eltefritt
   Lykke til!!

 • Reply Sissel Hoff 16. november 2014

  Hei. Går det ann å bytte ut hvetemel med speltmel eller jyttemjøl? Mvh Sissel Hoff

 • Reply Ingrid 13. november 2014

  Hei 🙂
  Bakte disse to ganger i helga, og hele familien elsker dem! Tusen takk for oppskrift! 😀
  Nå lurer jeg på om det går an å bruke samme oppskrift og fremgangsmåte, men å bruke vanlige brødformer istedenfor muffinsformer?

  • Reply Ina Johnsen 16. november 2014

   Hei Silje
   Ja, oppskriften kan også brukes til å bake brød (med eller uten gryte) se her for uten gryte http://www.matpaabordet.no/2011/11/eltefritt-brod-uten-gryte/
   Du finner også oppskrift på eltefrie ciabatta, focaccia og baguetter her på bloggen – og over 50 varianter på eltefritt brød bakt i eller uten gryte.
   hilsen
   ina

 • Reply ruth 17. september 2014

  Har akkurat sett en deig til heving , gleder oss til nystekte rundstykker i morgen

  • Reply Ina Johnsen 19. september 2014

   Håper at de smakte Ruth! 🙂

 • Reply Gunn-Helen 24. august 2014

  På varmluft?

  • Reply Ina Johnsen 24. august 2014

   Jeg bruker varmluft, men over- og undervarme funker det også, skru opp temperaturen med 20C da eller forleng steketiden.

 • Reply Gunn-Helen 17. august 2014

  Men dei blei veldig gode altså 🙂

 • Reply Gunn-Helen 17. august 2014

  Hei!
  Eg og måtte steike rundstykkene lenger enn 30 minutt på 200 grader midt i ovnen. Ser du skriv at du steiker dei på varmluft nederst i ovnen. Det står ikkje noko om dette i oppskriftene dine. Gjer du det på brøda dine og?

  • Reply Ina Johnsen 18. august 2014

   hei Gunn-Helen
   Jeg setter de på nest nederste rille som er nesten midten og rundtykkene blir ferdige på 30 minutter. Men, ovner og deiger varierer og det er ikke uvanlig at bakst tar lengre eller kortere tid. Brødene stekes også på nest nederste rille.
   hilsen
   ina

 • Reply Randi 15. juni 2014

  Hei. Jeg er litt sløv om morgenen, så jeg har prøvd å ha deigen rett i muffinsbrettet dagen før. Setter ei gammeldags langpanne over, opp ned som lokk. Men det er det samme hva man bruker bare rundstykkene er beskytta. Så steiker jeg i oppvarma 230C ovn om morgenen. 20 min holdt, men det avhenger av ovnen. Se på dem. Rundstykkene ser helt likedan ut som dine.

  • Reply Ina Johnsen 15. juni 2014

   Hei Randi
   Ja, det var ikke noe dum idé – tenker at de ble like fine om ikke finere enn mine 🙂

 • Reply Christine 18. mai 2014

  Takk for svar! Ja, jeg testet med papirformer i går. Selv om det ikke var direkte mislykket, skal jeg nok unne meg en slik muffinsform i metall til neste gang. Jeg smurte alle muffinsformene med smør – hvis ikke hadde det nok ikke vært mulig å få av papiret etter de var stekt – for de satt ganske godt på tross av smøringen. Men de ble veldig gode da. Flott oppskrift!

  • Reply Ina Johnsen 20. mai 2014

   Hei Christine
   Ja, det går nok lettere i muffinssform. Skal du ut og kjøpe anbefaler jeg at du kjøper en ‘non stick’ variant, teflonbelagt for eksempel. Da trenger du heller ikke å smøre formen.

 • Reply Christine 16. mai 2014

  Hallo! Kan man bruke muffinsformer i papir?

  • Reply Ina Johnsen 17. mai 2014

   Hei Christine
   Deigen er forholdsvis våt og vil heve under steking. Papirformer vil ikke kunne ‘holde på deigen’ om du skjønner hva jeg mener og jeg er redd for at de vil flyte utover formen. Min erfaring med rundtsykker muffinsformer i papir er at papiret også klistrer seg fast til skorpen.

 • Reply Elin 16. mai 2014

  Hei! Disse månprøves til 17.mai-frokosten! Hvilken rille steker du dem på?

  • Reply Ina Johnsen 16. mai 2014

   Jeg steker de på varmluft og har de på den nest nederste rillen.
   Lykke til og god 17.mai!!

 • Reply Johanne 12. mars 2014

  Oppdaget bloggen din for en ukes tid siden, og har allerede rukket å bake rundstykkene tre ganger og eltefritt brød to ganger. Og jeg quoter kjæresten min «Jeg har aldri hatt en så stor opplevelse med rundstykker før» sa han dønn seriøs, med munnen full! Og jeg er helt hundre prosent enig 🙂 Utrolig gøy! Tusen takk for inspirasjon og fantastiske oppskrifter.

  • Reply Ina Johnsen 13. mars 2014

   Ha, ha, jeg synes jeg ser kjæresten din med munnen full og litt vill i blikket. Vi har hatt samme opplevelse her hjemme 🙂
   Veldig hyggelig å høre at det smakte!!

 • Reply Solfrid 7. mars 2014

  Hei Ina,

  Leste om deg i Amagasinet i dag, spennede matblogg du har. Det er kaldt vann du bruker her ikke sant? Gleder meg til frokost i morgen, mmm.

  God helg!

  🙂 Solfrid

  • Reply Ina Johnsen 8. mars 2014

   Hei Solveig!
   Ja, det er kaldt vann ! Lykke til og god helg til deg og 🙂
   ina

 • Reply Elisabeth 4. mars 2014

  Veldig gode!
  Mine måtte steke betraktelig lenger for å bli ferdige. Tror dog det er min ovn det er noe humbug med. Kan disse fryses?

  • Reply Ina Johnsen 4. mars 2014

   Hei Elisabeth
   Ja, det kan tenkes at det er noe feil med ovnen din. Sett en temperaturmåler i ovnen din neste gang så kan du dobbelsjekke om varmen i ovnen stemmer overens med temperaturen den er innstillt på. Min ovn tar omtrent 15 minutter å komme opp til 200C og det tar 30 minutter med kald ovn til ferdig stekte rundstykker. Brukte du mer enn 40 minutter?
   Og ja, rundstykkene fryser fint. Ha de i en plastpose og ta ut rundstykker etter behov. La de tine på kjøkkenbenken eller i ovnen.

 • Reply Mari 2. mars 2014

  Bakte disse til frokost i dag, mine belgiske gjester spiste 5 hver! Jeg tar det som et tegn på at de likte dem 🙂

  • Reply Ina Johnsen 2. mars 2014

   Ha, ha, fantastisk!!

 • Reply Hildegunn 1. mars 2014

  Da blir det rundtykker til frokost i mårra:)
  Disse så kjempe fine ut!

  • Reply Ina Johnsen 1. mars 2014

   Så gøy!
   Gled deg 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »