Eltefritt frøbrød

eltefritt frøbrød

På tide med et nytt eltefritt brød variant. Denne gangen har jeg samlet det som var av svarte før på mitt kjøkken for å lage et mørkt frøbrød. Om du ikke har samme frø som i oppskriften kan du ersatte det med andre. Men 150g frø skal du ha.

du trenger

 • 500g hvetemel
 • 50g svart sesamfrø
 • 50g nigellafrø*
 • 50g valmuefrø
 • 1/2 ts tørrgjær**
 • 2ts salt
 • 4.5dl kaldt vann

 

 *også kjent som svartkarve eller løkfrø

**kan erstattes med 5g fersk gjær, røres da ut i vannet

Frøkombinasjonen kan varieres etter ønske men bruk totalt 150g frø.

Ha hvetemel, frø, salt og tørrgjær i en stor bakebolle  og rør lett sammen.

Hell vannet over melblandingen og rør deigen sammen . Dekk til bakebollen med lokk eller plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken i 12-18 timer.

Legg et stykke bakepapir på kjøkkenbenken. Strø det godt med mel. Hell deigen over på bakepapiret, ta gjerne en slikkepott til hjelp. Strø på mer mel om deigen er veldig fuktig og brett den sammen. Ta en av kantene og brett den inn mot midten, Ta neste kant og gjør det samme. Gjør dette opptil ti ganger til du begynner å føle litt motstand i deigen og den begynner å holde litt på formen. Strø gjerne med mel innimellom om deigen blir for klissete. Løft opp deigen og legg den med bretten ned. Om du har stor nok bakebolle, kan du hvelve den over deigen. 

La deigen heve i 2 timer på kjøkkenbenken. 

Sett en ildfast form eller gryte med lokk i kald ovn. Når brødet har hevet 1.5 timer, setter du ovnen på 250C.

Ta den varme formen ut av ovnen når deigen er ferdig hevet. Løft opp deigen ved hjelp av bakepapiret og hell den opp i den varme formen. Brettsiden vender nå opp. Strø litt mer frø på toppen om du ønsker.

Sett på lokk og sett formen i den varme ovnen. Stek brødet i 30 minutter. Ta av loket og sett temperaturen ned til 200C. Stek i 15 minutter til.

 Hvelv brødet ut av formen og la den avkjøle helt på rist.

eltefritt frøbrød

Kommentarer

 • Reply Linda 2. mai 2015

  Hei Ina-Janine!
  Jeg leste på fullkorn hvetemel pakken at man kan erstatte hvetemel med fullkorn hvetemel.
  Da blir jo brødene litt sunnere.
  Har du noe erfaring med det i eltefrie brød?

 • Reply Linda 15. mars 2015

  Hei Ina-Janine! Kan man la eltefritt brød heve lenger enn 18 timer? Og foresten takk for ei kjempefin bok! Den storkoser jeg meg med! Jeg er bitt av eltefritt brød-basillen, men går av og til litt i surr på hevetiden 🙂

  • Reply Ina Johnsen 16. mars 2015

   Hei Linda!
   Jeg har latt brødet heve opptil 20 timer uten noe problem, men hvis du tenker lengre enn det hadde jeg vurdert å kaldheve den (altså i kjøleskapet).
   Jeg merker at jeg kan la deigen heve lengre på benken om vinteren (huset er kaldere) enn om sommeren (huset er varmere). Du må nesten vbare prøve deg frem. Verste som skjer er at brødet ditt blir litt surlig….
   Veldig gøy å høre at du er bitt av eltefribasillen 🙂

 • Reply Lisbeth 28. september 2014

  Hei, nå er jeg den lykkelige eier av den første boka di. Har prøvd meg på havrebrød i dag og det ble kjempegodt. Det jeg lurer på er hvor lenge ca kan en oppbevare brødet i romtemperatur? Pakker du det i plast da eller anbefaler du å skjære det opp og fryse ned?

  • Reply Ina Johnsen 28. september 2014

   Hei Lisbeth
   Å så hyggelig at du kjøpte boken!
   Jeg lar brødet ligge ut ett døgn – da er den som regel også oppspist. Jeg bakker den gjerne i ett stort, rent kjøkkenhåndkle eller eler en brødpose (papir) om jeg har en for hånden. Når jeg baker flere brød om gangen, skjærer jeg opp resterende brød i skiver, legger de i en plastpose og fryser de.
   Lykke til med bakingen!

 • Reply Lene 13. september 2014

  Hei!

  Bruker du varmluft funskjon? Har prøvt nå 2 ganger sån elte fri brød, men hos meg blir det ike luftig, men tung og fuktig. Kjønner ikke. Vil så gjerne få det til!

  Hilsen,
  Lene

  • Reply Ina Johnsen 15. september 2014

   Hei Lene
   Ja, jeg bruker varmluft, men det burde ikke ha noe å si på resultatet. Hvis du ikke får til frøbrød, foreslår jeg at det prøver deg på grunnoppskriften først. Se gjerne på videoen (linken finner du på bloggen i høyre kolonne), kanskje du da fanger opp hva som går feil. Lykke til!

 • Reply ingrid 28. mars 2014

  Hei! På mitt Le Creuset-lokk kan du skyve av plastknotten, følg pilene!

  • Reply Ina Johnsen 30. mars 2014

   Hei Ingrid
   Det stemmer at det går an å skru av plastknotten. Jeg har erstattet min med en stålknott da min plastknott smuldret bort i varmen etterhvert (jeg tok den ikke av hver gang 🙂 jeg er litt lat….).
   hilsen
   ina

 • Reply Katarina 23. mars 2014

  Heisan. Kjempegodt brød. Testet denne oppskriften i helgen. Byttet ut nigellafrøene med linfrø. Og tilsatte 11/2 ts salt. Anbefaler virkelig dette 🙂

  • Reply Ina Johnsen 24. mars 2014

   Så bra!
   Stusset over at du tilsatte 1.5ts salt men ser nå at jeg har glemt saltet i oppskriften – redigerer det nå 🙂

 • Reply Sigrun Johanne Tveiten 16. mars 2014

  Og hadde jeg lest litt mer på bloggen din før jeg stilte spørsmålet mitt, så hadde jeg funnet svaret selv! Nå skal jeg prøve både jerngryta mi og leirgryta jeg har i skapet! Og kanskje forsøke med litt raspet gulrot i deigen

  • Reply Ina Johnsen 19. mars 2014

   Hei Sigrun! Ja, da fant du svaret selv 🙂 Du kan i prinsipp bruke all slags former så lenge de tåler såpass høy temperatur. Lykke til videre med brødbakingen – høres godt ut med litt raspet gulrot!

 • Reply Sigrun Johanne Tveiten 16. mars 2014

  Heisann!
  Jeg har nettopp prøvd oppskriften din på rugbrød i gryte, det ble kjempegodt! Men jeg har et spm, kan jeg bruke vanlig jerngryte med lokk?

 • Reply Janne Hellesvik 12. mars 2014

  Hei igjen!
  Tusen takk for svar!
  Jeg brukte et lokk av stål som tilhører en annen gryte og som passet akkurat, og det gikk fint. Jeg fulgte magefølelsen og satte gryta på rist på nederste rille, og brødet ble helt supert! Fantastisk god skorpe! Gleder meg til neste forsøk og neste oppskrift! 🙂
  Hilsen Janne

  • Reply Ina Johnsen 13. mars 2014

   Se der ja – kjekt med lokk som passer flere gryter!
   Kos deg videre med bakingen! 🙂

 • Reply Janne Hellesvik 12. mars 2014

  Hei igjen! Ett spørsmål til: Skal gryta settes i bunnen av stekeovnen, eller skal den stå på rist?
  Mvh Janne

  • Reply Ina Johnsen 12. mars 2014

   Jeg setter gryta på rist på nederste rille.

 • Reply Janne Hellesvik 12. mars 2014

  Hei!

  Kjempefin brødbok! Jeg ser at du bruker Le Creuset-gryte til steking av eltefrie brød. Min velbrukte, gamle Le Creuset-gryte har knott av svart hardplast på lokket. Går det bra i stekovnen? Vil ikke knotten smelte?

  Hilsen Janne, Oslo

  • Reply Ina Johnsen 12. mars 2014

   Hei Janne! Nei knotte smelter ikke men vil nok ødelegges etterhvert av den sterke varmen. Jeg hadde lignende knott og den smuldret etterhvert hen. Den er nå erstattet med en knott i stål (dette får du kjøpt hos Le Creuset) og den tåler like mye som selve gryta 🙂 Koster ca. 200kr om jeg husker riktig.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »