Annonse
Ny bok: Eltefri bakst. Klikk her for å lese mer om boka.

Klassisk eplepai

klassisk eplekake

Eplepai rangerer jeg høyt på listen av trøstemat. Eplepai er bare så trivelig. Jeg liker min best servert litt lunken (om den ikke  er rett fra ovnen kan den varmes litt opp)  med litt vaniljeis eller myk, pisket krem. Ja, og så kan den gjerne serveres på et fint tallerken, gjerne litt bestemor aktig med småblomster og en ordentlig kakegaffel. Kall meg nostalgisk.

ingredienser
Til deigen
  • 200g smør
  • 100g sukker
  • 50 g brun farin
  • 400g hvetemel
  • 2 egg
Til fyllet
  • 50g sukker
  • 4ss sitronsaft
  • 1.2 kg epler (7-8 stykker)
  • 100g rosiner
  • 2ss hvetemel
fremgangsmåte

ovn temp 200C

Lag deigen. Rør smør og sukker hvitt. Rør inn hvetemel til du har en smulelignende deig. Tilsett egg og rør til deigen begynner å komme sammen. Hell deigen over på benkeplaten og arbeid den sammen til en fast og smidig deig. Del den i to, et stykke litt større enn den andre. Rull deigene ut til kuler og press de ned til en sirkelform. Pakk begge deigen e godt inn i plastfolie og sett kjølig, minst en time.

 Vask, skrell og kjern eplene. Del eplene i to og skjær de i tynne skiver. Ha de i en skål med sukker og sitronsaft og rør de forsiktig sammen. Sett til side og la de trekke i en time.

Ta frem det største deigstykket. Rull den ut til ca. 30cm diameter. Løft den forsiktig inn i en rund kakeform eller paiform med 25cm diameter. Press deigen godt opp kantene.

Ta ut den andre deigen og rull ut til ca. 26cm diameter.

Rør hvetemel og rosiner forsiktig ned i epleblandingen. Hell epleblandingen i paiformen og fordel jevnt utover. Løft det siste paistykket forsiktig over kaken. Press den ned mot kantene slik at du får en god tett skjøt. Skjær vekk evt. overflødig deig. Bruk en gaffel til å stkke noen hull i lokket. Strø med brun farin og sett i forvarmet ovn. Stek ca. 50 minutter.

La kaken avkjøle i formen før du løfter den ut og setter på en fat. Server den gjerne lunken.

klassisk eplekake

 

 

Kommentarer

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »