Guacamole

guacomole
Min første ordentlig introduksjon til guacamole var på Rosa Mexicano i New York da jeg var på tur med mine søstre for lenge siden. Vi bodde midtown i en av disse monster hotellene, overveldet av tilbud og tilgjengelighet på alt hjertet kunne ønske seg. Middag var vi klar på – vi hadde alle lyst på meksikansk. Jeg hadde lest om Rosa så vi tok en telefon, reserverte bord og satt oss i en taxi. Vi kjørte og kjørte, gjennom mørklagte nabolag og folketomme ( vel nesten, vi var tross alt i New York) gater. Vi satt der bak i ilen og lurte på om vi faktisk noen gang kom til restauranten. Det gjorde vi selvsagt, og snart var vi inne i en koselig restaurant med en elegant meksikansk interiør. Jeg var allerede imponert.

Vi satt oss ned, tittet på menyen og var helt uforberedt på utvalget av meksikanske retter, vi som bare hadde lyst på tacos. Nå må jeg innrømme at jeg ikke husker hva jeg sluttendelig bestillte, men det jeg husker er  guacamolen. Det bestillte vi som en appetizer – en liten snack før maten tenkte vi. Jada…. Kellneren kom trillende ut med et lite bord og på den sto det en molcajete – en ganske stor en – iallfall 4 avokadoer, noe hakket løk, hvitløk, tomater, chilli og en lime. Jeg skal jo ikke påstå at jeg var verdensvant når det gjaldt å spise på restauranter men sist en kelner kom trillende ut med et slikt bord var det for å lage eller servere noe ordentlig imponerende, gjerne med litt flambering – crepes suzette for eksempel. Her snakker vi om guacomole og her på Rosa Mexicano tok de det tydeligvis veldig seriøst!

Kelneren satt i gang. Vi satt og måpte. Vi ble spurt om vi likte det spicy, om vi likte hvitløk og råløk og snipp, snapp, snute så var guacamolen ferdig og servert i en stor skål midt på bordet med husets egne tortilla chips.  Dette var guacamole som vi aldri hadde smakt før – knallgrønn og ubeskrivelig deilig. Vi klarte ikke styre oss. Innen første rett var kommet var jeg allerede mett og guacamole skålen selvfølgelig tom. Herlig!

Guacamole skal taes seriøst! Ikke noe ferdig krydderblanding – og for all del ikke noe ferdig guacamole på boks. Æsj, æsj og dobbel æsj! Det tar deg 10 minutter å lage og det er ingen hokus pokus. Og som meg, den kvelden i NY vil du også la deg imponere av hvordan noe så enkelt kan smake så godt!

du trenger for 4 personer

 • 2 modne avokadoer
 • 2 tomater, «innmat» fjernet og hakket i pene biter
 • 1- 2 hvitløksfedd, presset
 • 1 chilli, finhakket
 • 1/2 rød løk
 • koriander, hakket
 • saften av 1 lime
 • salt og pepper

 

Del avokadoen i to på langs og fjern stenen. Ta ut avokadokjøttet med en skje. Med to kniver skjær lett gjennom avokado massen til du har en ganske grovhakket blanding. Ha i tomater, løk og hvitløk. Bland lett med gaffel. Ha opp i chilli – mengde styrer du selv. Ha opp i koriander og litt lime saft. Kvern noe salt og pepper over blandingen og bland alt lett sammen med gaffel. Foretrekker du en glattere guacamole kan du mose det med gaffel.  Smak. Tilsett evt. mer chilli, lime saft, salt eller pepper. Server!

Tips! Skal du ikke servere guacamole med det samme har legger du plastfolie direkte på guacamolen. På denne måten hindrer du at den bli brun. Oppbevar i kjøleskapet men la det komme til romtemperatur før servering.

Kommentarer

 • Reply Ann Therese Kile 15. august 2015

  Det blir ikke bedre enn dette ! Deilig hjemmelaget guacamole! For tiden ammer jeg og den lille har en veldig følsom mage, så jeg får bare sikle på alt jeg har lyst på, men ikke kan spise og glede meg til jeg kan hive innpå snaddermat som dette 🙂 Bloggen din er fantastisk Ina! Klem Tessa !

  • Reply Mat På Bordet 15. august 2015

   Du får lage en liste Ann Therese og ta igjen når du er ferdig med ammingen 🙂
   Men husk å kose deg med ammingen, den tiden er så verdifull og deilig <3
   Klem, ina

 • Reply Anniken 14. august 2015

  Jeg elsker bloggen og oppskriftene dine

  • Reply Mat På Bordet 15. august 2015

   Tusen takk Anniken – elsker sånne tilbakemeldinger <3

 • Reply Rolf 2. mai 2014

  Hei. Du har en bra blogg med fine oppskrifter, bilder og OK språk. Men kan du trene litt på orddeling? Det er litt slitsomt at du deler opp veldig mange ord som ikke skal deles. Noen eksempler; Limesaft, rødløk, og monsterhotellene. Også var det noen flere, ikke ta dette som surmaget kritikk, jeg leser tross alt bloggen din, og liker den.

  //Rolf

  • Reply Ina Johnsen 5. mai 2014

   Hei Rolf
   Dette er ikke den første ‘klagen’ jeg har fått ved. orddeling, og jeg ser at det var spesielt mange feil i dette innlegget. Til info så er engelsk morsmålet mitt og jeg synes dette med orddeling er vanskelig selv om jeg har fått mange tips gjennom tiden.
   Hyggelig at du leser og liker bloggen allikevel:)

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »