Den beste vaniljeisen – uten iskremmaskin!

vaniljeis uten iskremmaskin

For ikke så lenge siden så jeg på Nigella og hvordan hun lagde en enkel mokkais uten hjelp av ismaskin. Med kun en håndfull  ingredienser og helt stressless i kjent Nigella stil, tryllet hun frem denne deilige isen. Det skal ikke så mye til for å pirre min nysgjerrighet og en rask søk på internet førte til hennes oppskrift og en hel del andre som brukte en  magisk ingrediens, nemlig sukret kondensert melk (ikke til å forveksles med Vikingmelk).

Tenk, du trenger bare sukret kondensert melk, fløte og vaniljeekstrakt og du får verdens beste vaniljeis. Ikke trenger du iskremmaskin og ikke trenger du å røre rundt i isen mens den fryser for å få en fløyelsmyk konsistensen. Best av alt, det tar bare 10 minutter før du kan helle det over i et egnet oppbevaringsboks med lokk og putte i frysen.

Etter et par timer har du en ganske så myk is, klarer du å vente litt lengre har du fast men fortsatt fløyelsmyk is. Putt det i en vaffel eller ha det i en skål. Pynt med strø, spis med kake, server med frukt – ja du vet, mulighetene er endeløse. Og best av alt – sommeren er reddet for nå er det absolut ingen problem å lage hjemmelaget is.

for ca 1 liter is trenger du

ingredienser
 • 600 ml kremfløte
 • 1 boks (400g) søtet kondensert melk (ikke Vikingmelk) ca. 400g.
 • 1 ts vaniljeekstrakt
fremgangsmåte

Ha kremfløte, kondensert melk og vaniljeekstrakt i en bolle og pisk til stivt. Kremen skal være like stiv som når du pisker eggehviter til marengs.

Ha kremen i oppbevaringsbokser med lokk og sett i frysen. Etter et par timer har du en ganske så myk is, klarer du å vente litt lengre har du fast men fløyelsmyk vaniljeis. Putt det i en vaffel eller ha det i en skål. Pynt med strø, spis med kake, server med frukt – ja du vet, mulighetene er endeløse. Og best av alt – sommeren er reddet for nå er det absolut ingen problem å lage hjemmelaget is ! Juhu!

vaniljeis

Kommentarer

 • Reply Linda 30. desember 2020

  Takk for oppskrift, denne skal lages i morgen 🙂 Husker du hvor du fikk tak i isboksene?

  • Reply Mat På Bordet 2. januar 2021

   Hei Linda
   Det gjør jeg dessverre ikke 🙁

 • Reply Cecilie 26. mai 2016

  Dette er en utrolig god oppskrift
  Jeg laget med krokan til 17 mai som ble veldig god og nå i helgen skal jeg lage cookie dough is

  • Reply Mat På Bordet 26. mai 2016

   Mmmm, nam Cecilie – cookie dough is blir sikkert en slager 🙂

 • Reply Hilde Anett 22. mai 2016

  Hei! Går det an å bruke laktosefri fløte i iskremen?

  • Reply Mat På Bordet 25. mai 2016

   Hei Hilde
   Det vet jeg faktisk ikke, har aldri prøvd. Men hvis ikke du tåler melk så kan du vel ikke bruke søtet kondensert melk (basert på H melk) ?
   Fløten kunne du evt. bytte ut, men den kondenserte melken er vesentlig for å få til isen….

   • Reply Hilde Anett 26. mai 2016

    Takk for svaret. Har mennesker rundt meg som må ha laktoseredusert mat . Skal gjøre et forsøk i allefall.

 • Reply Linda 15. mai 2016

  NAM! Denne vil jeg prøve. Hvor kjøper du vaniljeekstrakten du bruker? Finner bare essens og d blir vel ikke helt d samme? Tenker kanskje å serve denne isen i bryllupet mitt sammen med jordbær

  • Reply Mat På Bordet 25. mai 2016

   Hei Linda
   Du kan kjøpe det i godt assorterte butikker (en Meny med godt utvalg for eksempel) eller på nettet. Cacas.no for eksempel. ELLER du kan lage din egen – besøk bloggen kjøkkentjeneste.no og søk vaniljeekstrakt for oppskrift. 🙂

 • Reply I 16. april 2016

  Slår aldri feil denne – både utrolig enkelt og utrolig godt 🙂 Til og med de som sier at de egentlig ikke er så glade i is forsyner seg to ganger…. Tips til smak: hjemmelaget maple&walnut; ha i lønnesirup og grovt hakkete valnøtter og rør forsiktig inn i isen før den fryses. Mövenpick, go home! 🙂

  • Reply Mat På Bordet 18. april 2016

   Å herlig!
   Og takk for tips vedr. lønnesirup og valnøtter – det skal definitivt prøves!

 • Reply kvito 3. juli 2015

  Fant ut hvorfor den noen ganger skiller seg!
  Jeg fulgte med når jeg pisket sammen og den så ganske fin ut. Tenkte den kunne stå litt til for å godgjøre seg. Når jeg kikket oppi bollen 1 minutt seinere hadde den skilt seg. Så ikke som marengs som nesten kan piskes uendelig.
  Så man må følge godt med.

 • Reply Rolf 14. februar 2015

  Finner ikke kondensert melk, utover Viking. Bor ikke i megaby, og ingen invandrerbutikker.

  En kunne vel prøve med Kokosmelk som har 17% fett, og søte det med melis,. Dersom en heller av «vannet» som ligge på toppen når den åpnes, vil det nok bli minst 25% fett.

  • Reply Ina Johnsen 14. februar 2015

   Hei Rolf
   Jeg er redd for at det ikke blir det samme – men der er kanskje verdt ett forsøk.
   Det er absolut verdt ett forsøk å spørre kjøpmannen din om han kan ta inn sukret kondensert melk 🙂
   Lykke til!

 • Reply May Anette 4. februar 2015

  Prøvde ut denne isen i går og i dag og er helt forelska!! Den beste smaken ble pistasj!! Kjørte pistasjenøttene på vår wilfa juicemaker (men kan helt sikkert kjøre de på foodprosessor eller på stavmikser) og fikk ut en fin litt tørr masse som jeg blandet med littegrann vann (maks 1ss). Blandet dette med den kondenserte melken og fløten og viola! Jeg kunne nok hatt i noen flere pistasjenøtter for å få ennå bedre farge og mer smak, men ble fantastisk godt likevel! Jeg er gift med en italiener og jeg har alltid vært så skuffa over norsk pistasjeis som ikke smaker pistasjenøtter i det hele tatt! Dette ble redningen min 😉

  • Reply Ina Johnsen 8. februar 2015

   Ikke sant May Anette at den er helt genial!
   Og ekte pistasjiskrem – nam!! Lurer på om ikke jeg må forsøke meg på den jeg og – takk for tipset!!

 • Reply Vilde 5. desember 2014

  Lagde denne isen i dag og tilsatte bruspulver (fra godterihylla på rema 1000) – det vel helt strålende! Skikkelig godissmak og det spraker godt i munnen når jeg spiser. Anbefales!

  • Reply Ina Johnsen 5. desember 2014

   For en kul idé!!! Det må jeg jammen prøve 🙂
   Nyttårsis 🙂 🙂
   Takk for tipset Vilde!

 • Reply Ranveig Aanes 12. november 2014

  Hei. Denne kondenserte melken finnes der noe som er melkeproteinfri å hva heter evt den?

  • Reply Ina Johnsen 12. november 2014

   Hei Ranveig
   Det tror jeg ikke, da må du nesten ta kontakt med produsenten og høre.

 • Reply Kaja 16. august 2014

  Fantastisk god, laget en porsjon men økte fløtemengden til 7dl. Det ble til en vanilijeis, en kaffeis og to små skåler som fikk smeltet sjokolade rørt inn. Perfekt konsistens, hvis man bare kunne ha spist is hver dag…

  • Reply Ina Johnsen 19. august 2014

   Hei Kaja
   Ja, jeg skulle gjerne spist is hver dag jeg og men er ikke flink nok til å forbrenne ekstra kalorier… 🙂

 • Reply Line 1. juli 2014

  Kjære Ina.

  Har tenkt til å prøve oppskriften din i morgen og gleder meg veldig! Men vet du om jeg kan bruke vaniljestang i stedet for essens? 🙂

  • Reply Ina Johnsen 2. juli 2014

   Hei Line
   Ja, det kan du, men jeg hadde varmet opp fløten (ikke koke, men like før) og hatt stangen med frø i (en halv stang holder tenker jeg) slik at den kan godgjøre seg. La fløten avkjøle på benken og så få det riktig kaldt igjen (sette fløten i kjøleskapet altså) før du fjerner stangen og pisker det opp.
   Lykke til!

 • Reply Renate 22. juni 2014

  Hei igjen. Tusen takk for svar. Jeg skal forsøke med stor fløtekartong.Det jeg glemte å skrive i forrige kommentar var at jeg var redd for iskrystaller om jeg brukte for lite kondensert melk:) fint du har testet dette, da det er så leit å få iskrystaller i så god is! Jeg leser at flere sliter med at røren skiller seg. Jeg pisker ikke så hardt/ lenge. Kun til soft peaks (i frykt for å få smør), og resultatet blir bra da også.

 • Reply renate 20. juni 2014

  Hei. Jeg har forsøkt oppskriften din, og ble veldig imponert over resultatet! Men jeg syns den ble litt for søt. Har du erfaring med å halvere mengde søtet kondensert melk for å få den mindre søt? Ser f. Eks nigella lawson opererer med noe mindre mengde. Jeg tenker spesielt på viss man vil ha i sjokolade eller annet søtt, da kan det kanskje bli voldsomt med alt det søte?

  • Reply Ina Johnsen 21. juni 2014

   Hei Renate!
   Jeg har økt fløtemengden til 750ml (en stor fløtekartong) med samme mengde søt kondensert melk med hell. Så ja, du kan endre på forhold sukret kondensert melk til fløten og lage like god (og mindre søt) is.

  • Reply Solveig 25. juli 2019

   Hei! Jeg lurte bare på om det er mulig å bruke vikingmelk og tilsette sukker? Evt hvor mye?

   • Reply Mat På Bordet 12. august 2019

    Hei Renate
    Det tror jeg er mulig ja, uten å ha testet det selv.
    Hvor mye sukker du trenger må du nesten bare smak deg frem til.
    Lykke til!
    hilsen
    ina 🙂

 • Reply Ingrid T 18. juni 2014

  Hei,
  holder på I skrivende stund med denne enkle oppskriften. Bruker kremfløte, essens og Nestle kondensert melk. Pisker med håndmikser men får den rett og slett ikke stiv… Noen tips til hva jeg gjør galt? Pisket lenge nå, og nå ble røra nesten verre.. Skilte seg litt og kornete..
  Men kjenner på smaken at dette kan bli god is. Noen ide? Må man ha kjøkkenmaskin for å stivpiske ordentlig?

  Takknemlig for svar 🙂

  Ingrid

  • Reply Ina Johnsen 21. juni 2014

   Hei Ingrid
   Det er flere som har meldt at blandingen har skilt seg og jeg har dessverre ikke noe svar på hvorfor den gjør det. Jeg har laget isen mange ganger nå uten at det har skjedd. Pass på at kremfløten din er kald. Jeg blander den søte kondenserte melken med fløten for hådn før jeg setter i gang og pisker den (som jeg også gjør med kjøkkenmaskin). Beklager at jeg ikke kan hjelpe deg videre her – forsøke en gang til?

 • Reply Iselin 18. juni 2014

  Den derre karamelliserte kondensertr melka lagde en fantastisk god smak på isen altså 😉 absolutt verdt et forsøk!

 • Reply Iselin 14. juni 2014

  ..har blingsa og kjøpt karamellisert (!) kondensert melk.. men det må jo nesten bare være digg sammen med den iskaka jeg skal lage..
  er noe med sjokolade og karamell sammen.. *mmh*
  (Du skal få tilbakemelding på åssen det funka 😉 )
  Men for å kommentere vikingmelk kontra kondensert søt melk, er ikke det noe med konsistensen? Innbiller meg at vikingmelka er noe tynnere, og at sukkeret i søt kondensert melk hjelper til under frysinga eller noe, eller noe kjemisk der.. (har sikkert sett litt for mye på han Heston Blumenthal eller hva han kjemi-kokken heter..) 🙂

 • Reply Elisabeth 10. juni 2014

  Vil gjerne vite hvorfor man ikke kan bruke vikingmelk. Både fordi jeg gjerne vil styre sukkermengeden selv og det viktigste; har vel ca 50 mil til nærmeste mulighet for å få tak i den med sukker, hvis ikke 150…

  • Reply Ina Johnsen 12. juni 2014

   Jeg har ikke prøvd å lage isen med Vikingmelk. En leser har prøvd – se kommentarfeltet under oppskriften på krokanisen. Om du får like god konsistens på isen kan jeg dessverre ikke si noe om.
   Skjønner at det kan være vanskelig å få tak i søtet kondensert melk…

 • Reply Ingrid Victoria 8. juni 2014

  Hei Ina,
  Måtte bare lage denne isen, når jeg så oppskriften. Så enkelt men såå godt 🙂 Du er en av mine favoritt matbloggere. Jeg laget vaniljeisen i iskremformer. Ble en hit hos de små. http://foodbyvictoria.com/2014/06/08/hjemmelaget-vanilje-ispinner/
  Ønsker deg en fin pinse videre,
  Hilsen Ingrid Victoria.

  • Reply Ina Johnsen 9. juni 2014

   Hei Ingrid!
   Så flotte ispinner – det var jo en genial idé! Tenker at de ble en hit ja!!
   Har lenket til oppskriften fin på FB og kos deg videre i pinsen du og!!
   hilsen
   ina

 • Reply kjersti 7. juni 2014

  Jeg får et fett lag i munnen når jeg spiser isen :/ kan det væer fordi jeg har brukt «feil» kondensert melk eller er den bare sån?

  • Reply Ina Johnsen 8. juni 2014

   Hei Kjersti
   Nå skriver du ikke hva slags kondensert melk du har brukt, så det er vanskelig å si. Du skal bruke sukret kondensert melk, ikke Vikingmelk.

 • Reply hanne 5. juni 2014

  pst, igjen, hvor lenge pisker du for å få den så stiv? holder på å lage nå, men min skilte seg litt, så lurer på om det ble litt for lenge – eller kanskje for varmt i rommet?

 • Reply Beate Kristin Hansen 31. mai 2014

  Nå står den i fryseren og jeg gleder meg sååå til å smake:) For de som er på «harryhandel» så gjør jeg oppmerksom på at Nestle sin kondenserte melk koster litt over 20,- der! Jeg hamstret før jul og hadde heldigvis et par bokser igjen i skapet:)

  • Reply Ina Johnsen 1. juni 2014

   Takk for tipset Beate!

 • Reply Thomas 28. mai 2014

  Noen som har noe navn på noen av boksene med kondensert melk ??
  Var Østlandet rundt og lette i meny, Coop extra, Coop Obs, Store Rema butikker og endte til slutt opp med å finne Nestle sin hos Ultra til den nette sum av 62kr bosken for litt over 400ml….

  Så tips på navn på merker mottas med takk…

 • Reply hanne 27. mai 2014

  å herlighet!!
  tror du man kan tilsette litt smelta sjokolade for sjokoladesmak, eller ødelegger det konsistensen? (feks røre inn forsiktig etter kremen er stivpiska?)

  • Reply Ina Johnsen 28. mai 2014

   Hei Hanne
   Jeg tilsatte kakao – se http://www.matpaabordet.no/2014/05/iskake-med-sjokolade/ – for å lage sjokoladeis. Du kan prøve med smeltetsjokolade, men jeg lurer på om jeg hadde prøvd å røre den ut i den kondenserte melken og så pisket det opp sammen med fløten. Sjokoladebiter er også godt i isen!

 • Reply Ida 26. mai 2014

  Isen med lemoncurd har forresten en fin kremet konsistens rett fra fryseren.

  • Reply Ina Johnsen 27. mai 2014

   Å herligland Ida, jeg må nok i gang med en lemoncurdis jeg og, takket være deg….

 • Reply Eirin 25. mai 2014

  Kun kremfløte, kondensert melk og vaniljeekstrakt i mixeren, men jeg ser jo at andre får det til – så jeg prøver med ny batch i kveld 🙂 Ser jo at smaksmulighetene er enorme, mine to er gode, og lemoncurd, kaffepulver…. alt høres godt ut !! Dette skal jeg nok få til.

  • Reply Ina Johnsen 27. mai 2014

   Hei Eirin! Ja, stå på, du får det til 🙂

 • Reply Eirin 24. mai 2014

  Skulle lage en med lakris og en med salt valnøttkrokan – men den skilte seg – pisket nok litt lenge, men den ble ikke stiv 🙁 boksen med kondensert melk var ikke kald – kan det være grunnen ?

  • Reply Ina Johnsen 25. mai 2014

   Hei Eirin
   Jeg bruker ikke kald kondensert melk,tar den rett fra skuffe, romtemperert altså, så det er nok ikke det som er skylden.
   Du har brukt ordentlig kremfløte ikke sant, ikke matfløte? Jeg vet ellers ikke hva som kunne ha skjedd. Pisket du bare den søte kondenserte melken sammen eller la du til de andre ingrediensene opp i samtidig? Hmmm….

 • Reply Nina 24. mai 2014

  Den beste isen vi har laget. Laget med hjemmelaget vaniljeessens. Neste gang blir det akevittis

  • Reply Ina Johnsen 25. mai 2014

   @Nina – Å det hørtes godt ut!!! Og akevittis, hmmmm, det kan jo bli interessant….

 • Reply Ida 23. mai 2014

  Lagde isen tidligere i dag med et par skjeer hjemmelage lemoncurd i… himmelen… Nå blir det ikke mye kjøpeis fremover

  • Reply Ina Johnsen 25. mai 2014

   @Ida – Nam!!!!!!

 • Reply Y 23. mai 2014

  Det så godt ut….kan vaniljeekstrakt byttes med vaniljestang eller vil ikke smaken rekke å sette seg? Er det laktose i kondensert melk?

  • Reply Ina Johnsen 25. mai 2014

   @ Y – Jeg brukte vaniljeekstrakt nettopp fordi jeg tenkte at smaken fra frø/vaniljestang ikke ville sette seg. Når det er sagt tenker jeg at du kunne varme den søte kondenserte melken (ikke la den koke) og la vaniljestabg/frø trekke der – 20 minutter kanskje…. La den avkjøle helt (og ta ut stangen) før du pisker det opp med kremen.

 • Reply Caroline 19. mai 2014

  Denne skal absolutt prøves! Jeg var også interessert i beholderne, og gikk på Amazon for å bestille, men de jeg fant sender ikke til Norge. Du har ikke tilfeldigvis en link eller andre tips?

  • Reply Ina Johnsen 20. mai 2014

   hei Caroline
   Nei, dessverre, jeg har ikke sett de andre steder. Men kanskje du kan henvende deg til butikker/forretninger som selger emballasje. Det kan hende at de ikke selger små mengder, men verdt et forsøk…
   Og så kan du prøve epla eller kanskje det er noen privatpersoner som selger på etsy og er villig til å sende til Norge.

 • Reply Wenche 17. mai 2014

  Takk Ina! Tok isen opp 10 min før servering, og den var helt topp. Alle syntes isen var kjempegod – imponerte der 🙂 Da er det bare å lage mer 🙂 Takk for super blogg! Den beste 🙂

  • Reply Ina Johnsen 20. mai 2014

   Så bra!! I løpet av uken kommer oppskrift på en vidunderlig iskake laget nettopp med denne isen – anbefales!!

 • Reply Wenche 16. mai 2014

  Takk! Denne var super! 🙂 fløyelsmyk etter 6 timer, men steinhard etter 10 timer.. Noe jeg gjør feil? Tenkte å servere 17. Mai og da var det greit å lage dagen før…

 • Reply Wenche 16. mai 2014

  Denne er super! Lagde den i dag 🙂 etter 6 timer er den fløyelsmyk, men etter 10 timer var den steinhard… Noe jeg gjør galt? Eller må jeg lage den 6 timer før servering. Tenkte å servere på 17.mai (altså i morgen….) og da er det fint å lage dagen før.

  • Reply Ina Johnsen 17. mai 2014

   Hei Wenche!
   Neida, ingenting galt her! Ta den ut av frysen en halvtime før du skal servere den og sett den i kjøleskapet slik at den mykner opp litt. Alternativt kan du ta den 10-15 minutter før og la den stå i romtemperatur før servering.
   God 17.mai!

 • Reply Line Merethe Skogheim Nilssen 11. mai 2014

  Vil bare påpeke at kondensert melk i «innvandrer» butikker koster halvparten av prisen de tar i vanlige dagligvarebutikker ca 20 kroner.

  • Reply Ina Johnsen 12. mai 2014

   Hei Line
   Det kan det veldig godt hende at det er! I min lokale innvandrebutikk koster kondensert melk kr. 25.-

 • Reply Ina Susanne 10. mai 2014

  Tusen takk! Har letet lenge etter en lett og enkel oppskrift til hjemmelaget is!

  • Reply Ina Johnsen 11. mai 2014

   Så flott at jeg kunne hjelpe til 🙂

 • Reply Christine 9. mai 2014

  Hei
  Fin oppskrift! Har to spørsmål bare.
  Hvor får man tak i den typen kondenserte melk som trengs.
  Og hvor du har kjøpt oppbevaringsboksene dine?

  • Reply Ina Johnsen 9. mai 2014

   Hei Christine
   Sukret kondensert melk får man kjøpt i større matbutikker – den står som regel i nærheten av Vikingmelken. Finner du det ikke der finner du det stort sett i alle innvandrerbutikker.
   Oppbevaringsboksen bestilte jeg på amazon – der finner man stort sett det meste!

 • Reply Rikke 9. mai 2014

  Åh, den ser så lækker ud, og hvor lyder det nemt!?
  Kan man tilsætte andet i isen, såsom chokolade, kiks eller andet?

  • Reply Ina Johnsen 9. mai 2014

   hei Rikke

   Ja, det er virkelig enkelt! Som sagt så var Nigella inspirasjonen og hun lagde en mokkavariant ved å tilsette litt kaffepulver. Jeg skal eksperimentere med forskjellige smaker og vil selvsagt skrive om det på bloggen 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »