Grillsaus

grillsaus

Skulle tro det var sommer gitt. Gradestokken stiger til langt over 20grader, utemøblene brukes flittig og vi koser oss i det gode været. Er det en ting jeg har lært av å bo i Norge, så er det å nyte fint vær når man først får det.

Og nå som godværet er her er det ingenting som holder deg tilbake fra grillingen. Eller mangler du kanskje en god grillsaus? Vel, nå faller den unnskyldningen bort for her får du oppskriften på en ordentlig digg en. Nå skal det sies at jeg synes den funker best med kylling, om du vil grille fisk eller kjøtt vil jeg anbefale at du finner på noe annet. Fisk er enkelt da, og kan smaksettes med en enkel marinade av urter, hvitløk og olivenolje. Kjøtt tåler det meste og om jeg skal marinere den bruker jeg ofte en dryrub – en tørr krydderblanding.

Men tilbake til grillmarinaden. Hjemmelaget er den kanskje ikke helt da det er en blanding av mye ferdiglaget. Samtidig synes jeg det er deilig å tømme flasker av diverse skranter i kjøleskapet. Bruk oppskriften som et utgangspunkt, den må ikke følges punkt til prikke.  Har du ikke Dijon sennep bruker du en annen (helst sterk) sennep, har du ikke honning bruk sirup, har du ikke nok tomat puree fyll på med ketchup. Og er det bare bitte litt igjen i glasset etter å ha målt det du skal ha for oppskriften, ha det i det også. Liker du den sterk så for all del tilsett mer chilli eller ha i noe sambal oelek eller kanskje har du noe tabascosaus liggende. Smak på marinaden  før du setter den på glass og tilsett evt. mer krydder eller andre ingredienser hvis du føler for det.

Oppskriften lager ca. 1 1/2 liter marinade

(holder for 2 – 3 hele kyllinger)

ingredienser
 • 1 stor løk, hakket
 • 5 fedd hvitløk, hakket
 • 125ml olje (soya, solsikke, e.l.)
 • 250ml tomat puree
 • 250 ml sider eddik
 • 250ml honning
 • 125ml worcesteshirersaus
 • 250ml dijon sennep
 • 250ml hoisin saus
 • 2ss chilli pulver
 • 1ss malt kumin
fremgangsmåte

Stek løk og hviløk i oljen på middelssterk varme til løken er myk og gjennomsiktig, 10 – 15 minutter. Løken skal ikke brunes. Tilsett resten av ingrediensene, rør sammen og la det hele småkoke en 30 minutters tid. Hell over på glass og oppbevar i kjøleskapet, hvor det vil holde seg en sommer lang (hvis ikke du får brukt den opp raskere enn det….)

grillsaus

Bruk godt med grillsaus når du marinerer kyllingstykker (gjerne med ben og hud). Jeg liker å snitte selve kjøttet også slik at marinaden trenger enda lengre innover. Ha de i en pose og legg de i et fat i kjøleskapet for å marinere, helst over natten.

grillsaus

Grill kylllingstykkene på middelsvarm grill. Snu de noen ganger under grillingen. Avhengig av størrelse vil det ta 30 – 45 min.  Server rett fra grillen med salater og hvitløksbrød eller pakk det i folie og ta det med på picnic – det smaker utmerket også kaldt. På båttur smaker det ekstra godt!

grillsaus

Salat forslag:

Potetsalat med bønner

Brokkolislaw

En juvel av en salat

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »