Det er full rulle med rabarbra for tiden og vil du lage noe godt, enkelt og raskt som kan lagres i kjøleskapet og nytes ved behov så er rabarbrsirup tingen for deg. Dette er en enkel sirup, og når jeg sier det vil det si at det er ingenting annet tilsatt enn rabarbra og sukker. Ingen andre smakstilsetninger altså. Men, vil du variere kan du ha tilsette vanilje til sirupen eller ingefær for eksempel. Eller hva med å lage en jordbær/rabarbrasirup? Jada, jeg kjenner at mulighetene er endeløse men da jeg har tenkt å bruke denne sirupen til å lage drinker holder jeg det enkelt i denne omgangen.
For å lage ca. 1 liter rabarbrasirup trenger du
- 1 kilo rabarbra
- 400g sukker
- 0.5l vann
Skjær rabarbaren i bitstore biter og ha de i en kjele med sukkeret. Tilsett 1/2 liter vann og sett over middelsvarme. Kok det sakte opp under omrøring, sukkeret skal ‘smelte’ i væsken før det begynner å koke. La sirupen få en oppkok, sett ned varmen og la det småkoke en halvtimes tid. Rabarbaren skal være helt mør.
Hell alt gjennom en sil, gjerne en saftsil om du har. La sirupen renne av. Hell det så i en varm, sterilisert flaske eller glass og sett på lokk. La det avkjøle helt og oppbevar så i kjøleskapet. Sirupen holder seg et par ukers tid.
Sirupen passer godt til drinker, her har jeg blandet med 7up og pyntet med jordbær og lime. Flere drinker kommer på bloggen. Bruk den gjerne også over is, pannekaker eller vafler.
‘Rabarbrakjøttet’ som er igjen sparer du på – det skal vi lage muffins med!
Er underveis i prosessen av å lage denne spennende rabarbera (og litt jordbær) sirupen! Hadde ikke tilgang til 400g hvitt sukker, så da ble det 250g brunt isteden Har tatt et par 10 såkalte ‘smakstester’ fordi dette er saker! Fargen er naturligvis ganske brun, men det gjør absolutt ingenting. Nå er jeg ganske sikker på at denne meget enkle og gode rabarbra varianten blir en familietradisjon i dette huset!
Jeg har laget rabarbrasirup! Tenkte å bruke den i drink med gin ogg farris/7 UP og alkoholfri med 7UP og jorbærpynt. SOMMER!!!
Lager denne med frossen rabarbra i dag. Forandringene jeg blir å gjøre er å ikke tilsette noe vann siden rabarbraen gir fra seg mye væske når den har vært frossen, og kanskje jeg reduserer sirupen litt mer, alt etter hvor mye væske som blir i kjelen.
Gleder meg til å smake på den!
Og muffins blir det og, enten senere i dag, eller i morgen 🙂
Lur tipasning Linda 🙂
Hei,
Prøver å lage denne nå! Spennende Lurer litt på om den ikke faktisk holder seg mye lengre enn de to ukene i kjøleskapet du nevner… Husker godt farmors rabarbra grøt/ saft som sto i kjølig kjellerbod halve vinteren igjennom. Er det ikke sånn at dette nærmest kan sammenliknes med det når de settes i sterile glass/ norgesglass? Da vil jeg tro de varer lenge.
Gleder meg til å smake nå!
Hei Ida
Jeg liker å være forsiktig når jeg anslår holdbarhet. Er du flink med sterilisering kan sirupen holde lengre, særlig når du setter den mørkt og kjølig. Farmor kunne nok sine saker 😉
Bloggen din er flott! Supre oppskrifter 🙂 Funker dette like bra med frossen rabarbra også?
Hei Renate
Tusen takk, hyggelig at du liker bloggen!
Jeg har ikke prøvde med frossen rabarbra (har dessverre aldri hatt så mye at jeg hadde nok til å fryse…) men jeg ville tro det.
Lykke til!
Du tar så flotte bilder og nydelige oppskrifter! Elsker bloggen din, den er til stor inspirasjon 🙂
Hei Elise
Så hyggelig at du sier det – takk skal du ha!
Made my day 🙂
Lagde sirup i går, men syns den ble litt tynn og tam i smaken. Jeg burde ha kokt den inn litt, tror jeg…
Hei Astrid
Kvaliteten og intensiteten på rabarbrasirupen vil nok være avhengig av selve rabarbaraen. Om den har lite smak så vil ikke sirupen ha noe mer.
Men hell den tilbake i gryta og kok den ned noen mer, det er aldri for sent 🙂
Dette er supert! Jeg sjekket for et par dager siden om du hadde noen oppskrift på rabarbrasyltetøy, og det hadde du selvfølgelig. 🙂 Enda et par nye ideer er topp nå som rabarbraen gliser og frister. Sirupen høres spennende ut og jeg gleder meg til muffinsene. 🙂
Hei Anna!
Ja, har laget og skrevet om en deilig rabarbrasyltetøy med vanilje om jeg husker riktig. Sirupen bør du absolut prøve – og skal du lage muffins, ja da må du nesten lage sirup også 🙂 Oppskrift på muffins kommer i dag 🙂
Denne oppskriften passer jo bra når vi akkurat har kjøpt oss brusmaskin og har rabarbra i hagen. 🙂 Rabarbrabrus må jo ungene like!
Å det er sant Astrid, rabarbrabrus må være toppen!!
Dette så deilig ut! Fikk brått behov for å løpe ut i hagen for å hente rabarbra (og en tur på butikken for å kjøpe 7up).
Gjør det Siv Iren!
Du vil ikke angre 🙂