Ostekake med sitron og gelélokk – helt uten steking

 

Ostekake med sitron og gelélokk - helt uten steking

Ostekaker kan selvsagt stekes men det finnes også varianter som denne, hvor kaken ikke trenger en tur i ovnen. Jeg liker begge deler jeg. Denne er  litt luftigere og kler en litt syrlig smak og bær som tilbehør. For pyntingens skyld kunne du selvsagt ha en liten ‘dusj’ av melis på toppen, men jeg velger å holde det enkelt her.  Enkelt er stikkordet, for kaken er også enkel å lage. Bunnen er av den klassiske varianten med smuldrete kjeks blandet med smør. Så kommer et lag med det som egentlig kan best beskrives som en fromasj og så et lag med gelé. Geléen er hjemmelaget, dvs av sitronsaft tilsatt sukker og gelatin. Lag geléen selv, det smaker så mye bedre enn gelé laget av gelépulver.

For å lage én kake (diameter 23cm) trenger du:

ingredienser
 • 300g Kornmo kjeks (en pakke + 8 kjeks)
 • 150g smeltet smør
 • 7 blader (14g) gelatin
 • 150ml sitronsaft (saft fra ca. 2 sitroner)
 • finrevet sitronskall av ovennevnte sitroner
 • 450g kremost, romtemperatur
 • 100g melis
 • 1ts vaniljeekstrakt
 • 5 dl kald kremfløte
Til gelélokket:
 • 6 plater (12g) gelatin
 • 300ml sitronsaft (saft fra 3-4 sitroner)
 • 6-7 ss sukker
fremgangsmåte

Lag bunnen først. Ha Kornmo kjeks i en food processor og kjør til du har en fin smuleblanding. Bland med smeltet smør. Hell blandingen opp i en kakeform (diam 23cm) med løs bunn. Press smuleblanding godt ned. Et lite tips – bruk bunnen til en noe mindre kakeform og legg det på smuleblandingen. Press den godt ned. Flytt litt rundt på den og press – dette er den enkleste måten å få en fin og jevn kakebunn. Sett kakeformen i frysen mens du lager fromasjen.

Legg gelatinplatene i kaldt vann. Varm opp sitronsaften, ikke la den koke. Klem vannet ut av gelatinplatene når de er myke og ha opp i den varme sitronsaften. Rør til gelatinen har løst seg opp. La det avkjøle.

Ha kremost i en bolle sammen med melis, sitronskall og vaniljeekstrakt. Rør til du har en glatt, myk blanding. Ha opp i kremfløten og pisk til du har en luftig halvstiv krem. Ha  ca.1/4 del av  kremmassen i den avkjølte sitronsaften og rør sammen. Bland de to kremmassene sammen og pisk til du igjen har en halvstiv krem (den vil ikke bli like stiv som første gang). Hell fromasjen i den avkjølte kakebunnen. Lag toppen så jevn som mulig og sett kaken kjølig 3-4 timer.

Lag geléen. Legg gelatinplater i kaldt vann. Varm opp sitronsaften og smak til med sukker. Hvor mye sukker er helt opp til din egen smak – jeg liker det litt syrlig. Synes du fargen er litt blass kan du tilsette litt gul konditorfarge. Klem vannet ut av de myke gelatinplatene og rør inn i den varme sitronsaften. Rør til gelatinplatene er oppløst. Avkjøl sitronsaften, gjerne over et isbad, til den er helt avkjølt (den vil tykkne noe). Hell geléen over kaken og sett kaken tilbake til kjøling et par timers tid, gjerne over natten.

Pynt kaken med bær, evt noen mynteblader og litt melis. Server.

Ostekake med sitron og gelélokk - helt uten steking

 

Kommentarer

 • Reply Astrid 23. juni 2016

  Hei! Ser fristende ut, men lurer på en ting ang gelelokket Gelatin står nevnt 2 ganger, er det 6 eller 12 plater?

 • Reply Cynthia 28. januar 2015

  Ferdig spist! helt nydelig, godt forklart og lett å lage. Thank you!

  • Reply Ina Johnsen 1. februar 2015

   Hei Cynthia
   Så gøy! Alltid hyggelig å fp tilbakemeldinger på oppskriftene – takk!!!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »