Bulgogi med kjøttdeig

Bulgogi

Vet du hva bulgogi er? I henhold til Wikipedia er den listet som nr 23 i en undersøkelse utført av CNN i 2011 om verdens mest velsmakende retter.  Retten er koreansk og består av grillet marinert biffstrimler servert med ris, en form for pytt i panne kan man si.

Her har jeg laget en variant ved å bytte ut indrefilet med kjøttdeig. Retten er rask og enkel å lage og ved å ha plenty av friske grønnsaker som tilbehør, kan man tilpasse retten til egen smak.

Vær gjerne litt kreativ med tilbehøret også – friske grønnsaker og urter setter også god preg på retten.

For 4 porsjoner trenger du:

ingredienser
 • 4 hvitløksfedd i fine skiver
 • 1 liten løk finhakket
 • 1 pakke a 400g kjøttdeig
 • olje til steking
 • 2 ss sesamfrø
 • 2 vårløk, finsnittet
Til marinaden
 • 3 ss soyasaus med mindre salt
 • 1 ss brun sukker
 • 1 ts chili flak
 • 1/2 ts ingefær
 • 1 ss sesamolje
Som tilbehør
 • basmati- eller jasminris kokt uten salt
 • gulrøtter i strimler
 • agurk i strimler
 • reddik i strimler
 • frisk koriander, grovhakket
 • ekstra sesamfrø
 • ekstra vårløk
 • ekstra chiliflak
fremgangsmåte

Varm opp en stekepanne. Ha i litt stekeolje (gjerne olivenolje) og ha opp i hvitløkene. Oljen skal være så varm at hvitløken freser. Stek ett minutt eller to til du ser at hvitløkene begynner å bli gyllen. Ha i løken og stek noen minutter til. Ha i kjøttdeigen og bryt den noe ned. La det steke i ro noen minutter, så bryt kjøttdeigen videre ned i mindre biter.

Lag marinaden ved å blande alle marinade ingrediensene i en skål mens kjøttet steker.

Når kjøttet er ferdigstekt rører du inn marinaden. Rør inn sesamfrø og vårløk og server med tilbehøret.

Håper at det smaker – her i huset er det iallfall blitt en ny favoritt!

Bulgogi

 

Kommentarer

 • Reply Kristian 10. november 2015

  Du skriver reddik i oppskriften, men på bildene ser det ut som du bruker rødbeter.

  • Reply Mat På Bordet 10. november 2015

   Hei Kristian
   Det er nok reddik, men jeg tror ikke de er kommet med på bilde i det hele tatt.
   De mørke røde grønnsakene er faktisk gullrøtter – kunne se ut som rødbeter ja 🙂
   Men når alt det er sagt så hadde sikkert rødbeter også passet som tilbehør.

 • Reply Astrid Jansen 4. februar 2015

  Dette var utrolig godt 🙂 hadde også paprika og sukkererter til, nam nam.

  • Reply Ina Johnsen 8. februar 2015

   Ikke sant Astrid!!
   her i huset er det blitt en storfavoritt – så enkelt å lage og så lett å variere!

 • Reply Turid 2. februar 2015

  eg bruker FOR MYKJE salt…ei lei uvane..men eg liker det og er dessverre «avhengig»
  Mitt tips er å følge blogger og ideer fra andre for å finne nye måter å lage smaksrik mat på..det er min teknikk for å redusere salt.

 • Reply Ina Johnsen 14. november 2014

  Tusen takk for alle fine kommentarer og tips – her var det mange ‘saltbevisste’!!
  Vinnere er trukket ved hjelp av random.org og de heldige er Astrid, Camilla og TarMah – gratulerer! Gavekort sendes snarest!
  Stay tuned for flere giveaways her på bloggen.
  God helg alle sammen!
  ina 🙂

 • Reply Kristine Andersen 11. november 2014

  Mitt tips for å kutte ned på saltforbruket er å lage mate fra grunnen av og ikke tilsette så mye salt.
  Men heller hvitløk, ingefær, lime, urter chili og pepper etc. Da får du mye god smak og trenger faktisk ikke så mye salt.
  Et annet tips er å ikke sette salt frem på bordet. Fungerer veldig godt på barn 🙂

 • Reply Shea 10. november 2014

  Det høres nydelig ut! Jeg må lage litt kimchi først så kan jeg prøve den. Jeg bruker nesten aldri salt når jeg lager mat lenger; det er ikke alltid nødvendig. Folk kan ha litt på etterpå hvis de må.

 • Reply Susanne 9. november 2014

  Jeg koker potet, ris og pasta uten salt. Bruker helst ikke ferdigprodukter, men lager selv, f.eks. pastasauser med ferske krydder, hvitløk, chili og pepper og lite salt. Jeg liker veldig godt å lage spirer selv, f.eks. reddikspirer, de gir en god smak i salaten, da kan man kutte ut salt helt. Man bør vel også redusere mengden av pålegg som salami, spekemat og noen av ostene man spiser, hvis man skal redusere saltinntak.

 • Reply Camilla 9. november 2014

  Jeg mener at vi rett og slett kan kutte saltet mer eller mindre ut. Salt i kokevann til pasta og poteter er jo helt ut, ha heller i en skvett med rapsolje. Unngå ferdigkrydder og ferdigmat så er man langt på vei. Dersom vinnersjansene er store ønsker jeg gavekort til organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe» Oslo og Akershus via Siw Indsetviken (Gateteam) Ikke bare hjelper de folk på gata men også mange småbarnsfamilier tar kontakt med trang økonomi og dårlig med penger til mat en mnd. Krysser fingre og så håper jeg vi alle kan bidra til å redusere saltet!

 • Reply Wibekke 9. november 2014

  For å redusere salt mengde i mat, så lager jeg først og fremst det meste fra bunnen, og bruker sjelden pose eller ferdig produkter. Bruker mye fersk sitron saft og zest, gode eddiker, ferske uter som salvie, bladpersille og koriander, chili i alle varianter (styr unna picklede som har mere salt), og selvsagt løk og hvitløk. Alt dette gjør at det er lettere og redusere salt inntaket. Den Bulgogi’en skal prøves denne uken =))) Ser så fristende ut!!!

 • Reply Elin 9. november 2014

  Tar med glede imot et gavekort fra Kiwi på kr 1000,- blir masse gode råvarer av det 🙂

 • Reply lykkebobla 8. november 2014

  Jeg elsker salt, så derfor tenker j sikker mye over at jeg skal bruke mindre. Mitt tips er å bruke rene råvarer uten salt, da har man et bra utgangspunkt ! så må man krydre maten godt med andre ting som erstatning, jeg syns sterk mat med chili, cayennepepper, hvitløk, ingefær kan gjøre susen. Ellers steker jeg maten alltid i Økologisk røros smør, da får jeg i litt salt på kjøpet…og da trenger du kanskje ikke noe mer.
  Siste tips er parmesan , det trenger du lite av og det gir god smak og det syns jeg er erstatning for både salt og andre krydder. Det passer i omeletter, som parmesanchps, i fiskegrateng, i matretter, i supper, ja i det meste 🙂

 • Reply Guro Margrethe Margrethe skjold 6. november 2014

  Jeg bruker mye friske urter og himalayasalt.Jeg baker også brød sjølv isteden for å kjøpe det i butikk.Jeg lager også mye av maten vi spiser fra bunnen av ,da vet jeg hva vi får i oss av salt.

 • Reply Tina T 6. november 2014

  Mine to enkleste tips er å avvenne smaksløkene fra salthungeren ved å lage maten fra bunnen av selv. Saltbøssen er heller ikke plassert på bordet. Jeg bruker kvernet himalayasalt dersom jeg trenger salt til noe, og ellers bruker jeg andre smaker framfor den salte. Det er en tilvenningssak å kutte ned på saltforbruket, men når smaksløkene har glemt saltavhengigheten, så smaker maten så mye mye bedre enn før 🙂
  [email protected]

 • Reply Monika Taarneby Aaboen (Nomana) 6. november 2014

  Jeg bruker kun Maldonsalt om jeg skal bruke salt for Maldonsaltet har mye mer smak enn vanlig bordsalt slik at du trenger så utrolig mye mindre av det for å få samme smak…i tillegg bruker jeg mye urter, både ferske og tørkede til å smaksette med istedet for salt…
  Og nå , etterhvert som vi har redusert saltmengden hjemme så merker jeg så mye bedre hvor mye salt som faktisk brukes i mat da jeg spiser ute/borte hos andre…alt er jo så utrolig salt….

 • Reply gro kåsmoli 6. november 2014

  Ved og selv lage maten fra bunn av og unngå ferdiprodukter. •Sett smak på maten uten å salte den. Bruk sitron, pepper, hvitløk og chili. Eddik og balsamico gir også god smak. Både ferske og tørkede krydderurter er fine å bruke. Sjekk innholdet i ferdigblandet krydder 🙂 suppeposer og sauser er det også mye salt i så lag det selv, er ikke så vanskeligt og en mye bedre smak blir det også

 • Reply Marianne Storvik 6. november 2014

  Salt…en stygg uvane mange nordmenn er i besittelse av 🙂 Jeg er obs på altfor mye salt , og gir mine barn mat med minst mulig salt. Jeg bruker aldri salt i potetvann….grønnsakvann eller når jeg koker pasta.
  Kraft til supper og lapskaus eller evt gryter koker jeg selv.
  Urter, er altfor lite brukt i Norge syns jeg. Sett deg inn i de ulike urter og dens bruksområder, og du vil oppleve en ny matopplevelse…uten alt det unødvendig saltet 🙂
  Fiskesaus eller soyasaus med mindre salt og og gode alternativer 🙂

 • Reply Mari Husby 6. november 2014

  Ved å unngå halvfabrikat og ferdigvarer og lage mat fra bunnen av kommer man en lang vei. Tilsett salt selv. Salt (og jod) er faktisk sunt, hvis man kjøper salt hvor naturlige mineraler og andre næringsstoffer fortsatt er intakt/ikke fjernet. Jeg bruker himalayasalt!

 • Reply Line Mørk 6. november 2014

  Mitt tips er å lage sin egen lille urtehage(eller ha noen utvalgte urter i grow-in potte i kjøkkenvinduet) og prøve seg frem med forskjellige urter for å finne nye spennende kombinasjoner! 🙂 jeg bruker også mye sellerirot, purre og løk for å få litt smak, som for min del fungerer supert! Finnes mange veldig spennende kryddervarianter som ikke inneholder salt. Kjempe spennende å prøve seg frem på smak når man først har begynt!! 🙂
  -Hilsen matglad student

 • Reply Stina 6. november 2014

  Bak brødet selv heller enn å kjøpe ferdig i butikken. Da har man kontroll på innholdet i noe av det vi nordmenn spiser aller mest av. Og baker man eltefritt brød blir det ikke noe særlig jobb.

 • Reply Malin Therese Emilsen 6. november 2014

  Jeg er oppvokst med salt på ALT. Og siden jeg er familiens sorte får (med Himalayasalt og friske urter), så måtte jeg selvfølgelig gjøre stikk motsatt. Så jeg bruker veldig lite salt. Min lille boks med vanlig salt, har nå vært med meg på 5 flyttinger, og har holdt i 6 år. 😉 Den er fortsatt halvfull.

  Jeg bruker ikke salt i kokevann, det var der det startet. Saltet stjeler mye av det gode fra grønnsakene, og jeg kjenner ikke merkverdig forskjell på potetene, risen, eller pastaen, med, eller uten salt. Så da velger jeg uten.

  Jeg har aldri salt på bordet. Den lille kua har litt sosialangst, og trives best i skapet.

  Jeg lager en del krydder selv, og bruker friske urter, frø, nøtter, og løk. Løk er gull som smakstilsetter!

  Bruker mer pepper. Veldig godt. Og føler jeg at jeg MÅ ha litt salt, så bruker jeg Himalayasalt i stedet. Det inneholder mineraler også.

  Jeg kaster salt over skulderen innimellom, så hovedforbruket ligger der. Utgjør kanskje ett par spiseskjeer i året. 😉

  Jeg leser ivrig på varedeklarasjonene, og velger rene produkter, med minst mulig tilsatt skvip.

  Lager mat fra bunnen av, så jeg vet hva vi har i oss. Jeg har også to barn, og jeg ønsker at de skal spise så bra som mulig. 🙂

 • Reply Monica Karin 6. november 2014

  Det er masse man kna gjøre, det viser jo bare siden til Kiwi, er kjempe glad for at butikker tar tak i akkurat dette. 🙂
  Det å lage mat fra grunnen av, det er jo en fin måte og kunne bruke mindre salt. 🙂
  Å så alle disse blandings krydder som Grillkrydder, all around krydder, kylling krydder, ja de fleste blandings krydder inneholder masse masse salt.
  Mitt tips der er rett og slett å ta og blande sammen krydder selv fra grunne, da kan du utelatte saltet, eller bruke mye mye mindre salt 🙂

  Å når man lager mat så bruk andre kilder en salt som smakstilsetter.

  Hilsen fra Monica Karin

 • Reply Astrid 6. november 2014

  Kombinasjonen søtt, salt og bittert er en ideell smaktilsettning for å få et vellykket resultat i matlagingen. Er man bevisst på dette, kan man redusere megden i alle kategoriene og likevel være fornøyd med resultatet. Jeg vil og tilføye at potetgull og nachochips inneholder MYE salt. Noe som man kanskje ikke tenker over når potetgullposen alt er åpnet (snakker av egen erfaring). Om en reduserer chipsmomsingen til kun helger, og dessuten er bevisst på at man ikke skal overdrive i antall poser per helg, vil saltmegden man får i seg, bli betydelig mindre. Prøv også å lage egne nachochips eller kjøp mindre salte utgaver til tacofredagen, så vil den både smake bedre og føles bedre for kroppen! 🙂

 • Reply Jofrid 5. november 2014

  For å erstatte smaken av salt er det mange muligheter. Jeg bruker ulike typer eddik, som hvitvin- eller kryddereddik og Balsamico. Bruker også urter som man får kjøpt ferske i potter. Mine favoritter er Timian, Korriander og Basilikum. Ellers kan jeg nevne løk, hvitløk og chili.

 • Reply Ina 5. november 2014

  Jeg bruker masse friske urter til å smaksette maten, dessuten koker jeg kraften selv – uten salt.

 • Reply FarMah 5. november 2014

  I hjemlandet mitt er salt et kostbart ingrediens og brukes kun ved store anledninger. For å få mer smak på rettene pleier man å gni sitronsaft, gurkemeie og litt sukker i kjøtt. Sitronsyren og sukkeret funker nesten som salt og konserverer kjøttet. Gurkemeien fungerer som antibakteriell og gir masse smak.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »