Jeg elsker gryteretter – det er så enkelt å lage. Litt forberedelse må til, men så kan det stå der og putre i vei, fylle huset med god lukt og serveres når kjøttet er mørt og du er klar til å servere. Som oftest slenger jeg noen poteter med i kjøttgryta men denne gangen fikk jeg lyst å servere den med nudler, må være det tyske i meg.
Du trenger:
ingredienser
150g bacon i terninger
olivenolje
1 løk, grovhakket
3 hvitløksfedd, grovhakket
3 selleristenger, finhakket
1.5 kg oksebog, skjært i store terninger
100g hvetemel
1 ts tørket oregano, rosmarin, og timian
4 gulrøtter, skrellt og skjært i biter av ca. 2cm
1 ss rødvinseddik
2 bokser a 400g hakkede eller hele tomater
1 liter kjøtt- eller grønnsaksbuljong
2 laurbærblad
salt, pepper
200g frosne erter
200g frisk spinat
fremgangsmåte
Hent frem er stor gryte og stek bacon i litt olivenolje til den er litt sprø. Tilsett løk, hvitløk og selleri og stek til mykt. Ta alt ut av gryten og sett på en tallerken eller i en skål.
Bland hvetemel og tørkede urter sammen i en stor pose, kvern inn godt med salt og pepper. Ha kjøttet opp i posen og rist godt slik at terningene er jevnt dekket med mel/urteblandingen. Ha litt mer olivenolje i gryta og stek kjøttet i omganger på høy varme. Målet er å få en god skorpe på kjøttet. Ta ut kjøttet når den har fått god farge. Fortsett til alt kjøttet er stekt.
Hell tomater, buljong og eddik i gryta og rør godt sammen. Ha opp i kjøttet , stekte grønnsaker,bacon, gulrøtter og laurbærblad. La det småkoke 1- 2 timer under lokk til kjøttet er mørt. Smak til med salt og pepper. Fisk ut laurbærbladene.
Ha frosne erter og spinat i kjøttgryta 5 minutter før servering. Rør de inn og la det småkoke videre.
Pynt med litt grovhakket persille og server med nudler. Bon appetit!