Alt i en gryte spaghetti

alt i en gryte spaghetti

Det måtte bare prøves. Du har sikkert sett det du også – denne oppskriften på spaghetti i tomatsaus som kokes i en gryte. Den gikk nemlig på rundgang på sosiale medier etter at den ble publisert i Martha Stewart Living magazine i mai 2013. Siden den gang er det flere bloggere og andre matmagasiner som har publisert oppskriften, ofte med litt variasjon.

Prinsippet er, slik navnet tilsier, at man har alt i en gryte. Yepp, pastaen også. Pasta, vann, tomater, krydder og urter legges i en gryte (passer ikke spaghettien inn i gryta di kan du alltids knekke den i 2) , kokes opp og røres litt mens det koker i 8-9 minutter. Da har mye av væsken fordampet, pastaen er al dente, stivelsen fra pastaen har tyknet det som er igjen av ‘saus’ og du har en serveringsklar pastarett på ett kvarter.

Oppskriften er fin den, den funker som den skal og det er mye rom for variasjoner. Bytt ut pastatype, krydre med flere urter (frisk oregano for eksempel), bruk tomater på boks istedenfor friske, ha med flere ingredienser – reker, kapers, oliven, osv., ja her er det mange mulgheter. Jeg har gjort en liten endring på originaloppskriften – jeg har brukt buljong istedenfor vann tilsatt salt og ferske chilli istedenfor chilliflak men har ellers holdt meg til oppskriften som du finner her. Der finner du også en video som er litt kjek å se på.

Smakte det? Som enkel og rask hverdagsmat holder den mål, og utvider man oppskriften noe tenker jeg at du får en  enda mer smakfull saus. Ett råd – spis den så snart den er klar. Spaghettien koker nemlig videre i sausen og det er ikke langt fra al dente til en noe mer grøtete pasta. Når det er sagt så elsket tenåringene i huset retten når den hadde stått en stund. De smattet og gliste mens de koste seg med en skål lunken overkokt pasta. Jeg må være feinschmecker jeg…

For 4 personer trenger du:

ingredienser
 • 400 g spaghetti eller linguine
 • 400 g cherrytomater delt i to
 • 1 liter grønnsaksbuljong
 • 1 gul løk, i fine skiver
 • 4 hvitløksfedd i fine skiver
 • 3-4 kvaster med basilikum
 • 1/2 rød chilli i fine skiver (frø fjernet)*
fremgangsmåte

*kan erstattes med 1/4 ts tørket chilliflak

Ha alt i en gryte. Pass på at pastaen er dekket av vann/buljong.

alt i en gryte spaghetti

Sett gryta over varme og kok det opp. Sett timerern på 9 minutter så snart det begynner å koke godt og rør litt innimellom slik at ikke pastaen fester seg i bunnen av gryta. Jo nærmere du kommer ferdig koketid, jo mer kan du røre.

Etter 8-10 minutter koking bør pastaen være al dente og det meste av vannet fordampet. Smak til med  pepper (jeg vurderte også å røre inn litt tomatpurre, men lot være) og server med revet parmesanost. Pynt gjerne med basilikum.

alt i en gryte spaghetti

Kommentarer

 • Reply Anne L 11. september 2016

  Så fin tallerken pastaen er servert på, hva heter det serviset ?

  • Reply Mat På Bordet 14. september 2016

   Hei Anne L

   Tallerken er kjøpt på loppis og merket er såpass slitt på undersiden at jeg ikke ser hvem som produserte den – sorry! 🙁

 • Reply Heidi 3. mai 2016

  Hei
  Synes dette var helt topp, fant en boks bønner som jeg slang oppi på slutten, buljongvann setter ekstra smak. Det er som du sier veldig viktig å røre, det blir selv da mye som setter seg fast i bunnen av gryta. Dette blir nok et fast innslag på meatfree monday!

  • Reply Mat På Bordet 10. mai 2016

   Så bra Heidi – hyggelig å høre – og bra tips med bønnene!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »