Eltefritt julebrytebrød

eltefritt julebrytebrød

I forbindelse med at jeg har en giveaway på bloggen ( se forrige blogginnlegg) der jeg har spurt hva leserne ønsker å se mer av her på bloggen var ett av de gjengående svarene – mer eltefritt. Og jeg som trodde dere var mett på eltefritt brød…

Så her er mitt nyeste forsøk på eltefritt fronten og jeg har kalt det eltefritt julebrytebrød. Ja, for da skjønner du nøyaktig hva det er ikke sant? Det er julebrød i form av et brytebrød. Jeg lagde faktisk 2 deiger og bakte den ene ut som ett brytebrød som du ser her og den andre til det jeg vil kalle eltefrie juleboller. Julebollene ble først ferdig etter at solen hadde senket seg, så bilder kommer evt. først i morgen. Dere får nøye dere med julebrytebrødet i mens.

Du finner allerede 2 varianter av eltefritt julebrød her på bloggen – en ganske så vanlig eltefritt julebrød og en litt mer lukseriøs utgave som jeg kaller for luksusvarianten. Julebrytebrødet er bygget på luksusvarianten, med noen modifikasjoner.

for ett julebrytebrød (eller 12 juleboller) trenger du

 • 500 g hvetemel
 • 3-4 ss sukker (kan sløyfes)
 • 1/2 ts salt
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 1/2 ts kardemomme
 • 50 – 75g korinter
 • 50g sukat
 • 125 g smør
 • ca. 3 dl lett- eller ekstra lettmelk

ovn temp 180C

Beregn ca. 20 timer fra start til slutt.

Har du ikke laget eltefritt brød før kan du ta en titt på denne videoen jeg har laget.

Rør sammen hvetemel, sukker (om du bruker), salt, tørrgjær, kardemomme, korinter (jeg brukte 75g da pakken var på 150g og jeg skulle lage 2 deiger…) og sukat i en stor bolle. Smelt smøret og la det avkjøle noe. Hell smøret i ett målebeger og fyll på med melk til du har totalt 4.5 dl væske. Rør det våte inn i det tørre. Deigen bør komme fint sammen.

Dekk bollen til og la deigen heve i 12 – 18 timer.

eltefritt julebrytebrød

Deigen vil ikke ha hevet seg så mye (særlig ikke i forhold til vanlig eltefritt brød) så fortvil ikke. Deigen vil også ha en ganske grei konsistens i motsetning til eltefritt brøddeig ellers som er ganske våt og flytende. Hell deigen over på benken og brett den et par ganger. Alternativt kan du helle deigen i bollen til din kjøkkenmaskin og la deigkroken gå et par omganger.

Del deigen i 12 like store emmer og rull de ut til boller. Skal du lage brytebrød kan du legge de slik jeg har gjort i en kakeform (diam 28cm) skal du lage boller plasserer du de fint på et bakebrett. Dekk til og sett et lunt sted for å heve 1-2 timer, eller til de har est godt ut.

eltefritt julebrytebrød

Penlse bollene med egg. Lagde du deigen uten sukker kan du strø litt perlesukker på toppen om du ønsker. Sett julebrytebrødet i forvarmet ovn og stek i 40 – 45 minutter. Har du laget juleboller på brett trenger de 30 – 35 minutter.

Det blir så godt dette her! Bollene og brytebrødet kan fint fryse om ikke de skal spises med det samme. Blir de et par dager gamle før de spises kan de gjerne friskes opp i brødristeren.

Kommentarer

 • Reply Margrete 3. desember 2017

  Fulgte oppskriften, men valgte å lage julekake i stedet for boller. Men da det var gått 12t hadde julekaken hevet så lite at jeg lot det gå nesten 24t før jeg stekte den. Tror jeg ville brukt mindre smør, evt. byttet ut melk med vann neste gang. Smakte godt, men brant seg fast i gryta pga.alle rosinene (gryta var forvarmet i ca.45 min på 250 grader). Er første gang jeg opplever at deigen setter seg fast med eltefri bakst! Men ellers veldig smakfull oppskrift! Tusen takk for en fantastisk blogg!

  • Reply Mat På Bordet 9. desember 2017

   Hei Margrete
   Takk for tilbakemelding! Jeg burde kanskje angi mengde med ca. foran. Opplever at det varierer fra gang til gang hvor våt deigen blir. Og ja, du har rett – melk og smør gjør brødet ‘tyngre’ men det er også den som gir smak. Bruk heller samme mengde smør og melk, men bruk litt vann i tillegg neste gang for å få ‘våtere’ deig.
   Opplever til tid til annen at brødet setter seg fast i bunnen av gryta jeg og. Strø gjerne bunnen med mel før du har opp i deigen, det løser vanligvis problemet.
   God bakst!
   ina

 • Reply Mari Anne Bjørkmann 1. desember 2015

  Skal deigen heve på benken eller i kjøleskapet?

  • Reply Mat På Bordet 2. desember 2015

   Den kan heve på benken Mari Anne 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »