Eltefritt vørterbrød

Eltefritt vørterbrød

Så er det snart jul igjen, og jeg tenkte jeg skulle eksperimentere med julebakst som eltefrie varianter. Først ute er vørterbrød – det deilige julebrødet som smaker så godt med gjetost på. Eller annen julemat for den saks skyld.

Med den eltefrie metoden blir den også superenkel å lage. Deigen røres sammen som vanlig no knead brød, hviler i 12 – 18 timer (lag deigen kvelden før og gjør steg 2 når du kommer hjem fra jobb for eksempel), en hvil til på ca.2 timer og så stekes den i vanlig brødform slik jeg gjorde med disse. Du kan selvsagt også steke den i ildfastform med lokk, men nå er vi helt hekta på firkantet brød her hjemme.

Har du ikke laget no knead (eltefritt) brød før anbefaler jeg deg å ta en titt på denne videoen.

du trenger

 • 400g hvetemel
 • 100g siktet rugmel
 • 3.3dl vørterøl (en flaske)
 • 0.7dl mørk sirup
 • 0.5dl vann
 • 1ts salt
 • 1/4ts nellik
 • 1/4ts tørrgjær
 • 50g rosiner

Bland hvetemel, rugmel, salt, nellik, tørrgjær og rosiner i en stor bolle. Ha vørterøl i et målebeger. Tilsett mørk sirup til du har 4dl væske. Ha et halvt dl vann opp i og rør det hele sammen med en gaffel. Hel det våte i det tørre og rør sammen til det er akkurat blandet. Dekk deigen til og la den hvile på kjøkkenbenken 12-18 timer.

Hell deigen over på et godt melet stykke bakepapir. Brett den sammen til du har en nogenlunde håndterlig deig.

Når deigen er ferdig brettet, kan du løfte deigen i bakepapiret og legge det hele direkte ned i brødformen. Trykk deigen litt jevn i formen. Dekk til og la den hvile i ytterlig 1-2 timer.

Sett brødformen i kald ovn, sett temperaturen på 220C og har du dampovn sett den på 30%damp. Har du ikke dampovn kan du gjerne åpne ovnsdøren under stekingen og spraye vann på brødet.

Stek i ca. 40 minutter. Brødet skal ha fått fin farge og sprø skorpe og høres hul ut når du banker den på undersiden. La den avkjøle helt før du skjærer skiver. Eller pakk den enkelt inn i en serviett med litt bånd rundt og gi den bort som gave. God advent!

Eltefritt vørterbrød

 

Oppskriften ble først publisert på Mat på Bordet November 2011

Kommentarer

 • Reply Mari Ann Vestøl 27. desember 2014

  Ang Rømertopf; De nye har glasert bunn, de smører jeg ikke. «Arvet» en gammel en, Den har riller i bunnen og er uglasert. Har ikke prøvd den ennå, men smører den nok godt.

 • Reply Tove Sveen 22. desember 2014

  Nå skal jeg også prøve 🙂 Lurer på om du som stekte den i Rømmertopf, om du smurte formen før du stekte?

 • Reply Trine - Klisjéhjemmet 16. desember 2014

  Så deilig! Jeg prøvde meg på julekakescones, men skal garantert prøve meg på denne 🙂 Har fortsatt ikke oppdaget magien med eltefritt, men regner med at jeg også blir hekta.

  Ha en fin kveld Ina! 🙂

 • Reply Mari Ann Vestøl 28. november 2014

  I dag ble det vørterbrød med gulost til frokost. Herlig. Brukte 1/2 ts nellik og la til 1/2 dl sukker. Saftig brød med deilig skorpe, stekt i Romertopf.

 • Reply Mari Ann Vestøl 26. november 2014

  Har prøvd flere av oppskriftene dine på eltefritt brød med stort hell.Helt hekta! Vørterbrød er jeg fostret opp på hos Mommo hver jul. I dag skal jeg prøve det på din måte. Har bestilt boka di og gleder meg til å hente den i morgen.

  • Reply Ina Johnsen 26. november 2014

   Hei Mari Ann
   Å så hyggelig å høre! At du har prøvd så mange oppskrifter og at du har bestillt boka 🙂
   Vørterbrødet er fanastisk godt – gled deg 🙂

   ina

 • Reply Mat på Bordet 10. desember 2012

  Så bra!
  Jeg må si at jeg er også blitt begeistret for vørterbrød – særlig når man kan lage på denne lettvinte måten! 🙂

 • Reply iheartcakes 6. desember 2012

  Å – nam, ser nydelig ut! Elsker vørterbrød! Pleier å lage den streite typen med bare rosiner, men er jo veldig glad i all tørket frukt og nøtter, så dette må jo nesten prøves ut!

 • Reply Mat på Bordet 26. april 2012

  Så bra at no knead metoden funket for deg også!
  Når det gjelder væske/mel forholdet så er noe av væsken i dette tilfellet sirup. Deigen ble for tett uten ekstra vann og derfor er forholdet annerledes i denne oppskriften. Det er ingen nøyaktig vitenskap – her kan du prøve deg frem med mer eller mindre væske som du vil. Etterhvert som du baker en del av dette brødet vil du selv kunne kjenne når deigen har riktig konsistens.
  Happy baking!

 • Reply Thomas 26. april 2012

  Hei. 🙂
  Jeg bakte mitt første no knead brød i går, og det ble kjempegodt. Alle jeg viser matpakka mi til blir veldig imponerte! Så tusen takk for flott formidling av Jim Laheys idé, og for kreative oppskrifter!

  Så til vørterbrødet: Hvorfor er forholdet mellom mel og væske anderledes her enn i f.eks. orginalen (bare hvetemel)? I orginalen er det 500g mel og 4dl væske, mens i vørterbrødet er det 500g mel og 4,5dl væske. Og har noen prøvd å bytte ut vørterøl med bokkøl?

 • Reply Mat på Bordet 5. desember 2011

  Mengde sirup i vørterbrød varierer fra oppskrift til oppskrift. Noen oppskrifter inkluderer også sukker. andre har forskjellig mengder (og typer) krydder – det hele er en smaksak 🙂 Du kan gjerne endre på oppskriften – prøv bare å hode forholdet mellom det våte og det tørre nogenlunde likt.

  Og ja, ikke no problem å bytte ut en del av vannet med melk. Denne lagde jeg for eksempel med melk http://www.matpaabordet.com/2011/01/no-knead-bread-cinnamon-raisin-variant.html

 • Reply Hammerfest 4. desember 2011

  Har nå bakt og smakt vørterbrød for første gang. Benyttet din fristende eltefrie oppskrift. Vørterbrød er ikke like utbredt i Nord-Norge som ellers i landet. Hadde store problemer med å finne vørterøl, så måtte erstatte det med bayerøl i stedet. Likevel ble det veldig smakfullt! Ølet og rosinene balanserte hverandre. Jeg har to spørsmål. 1. Kan du forklare meg hvorfor din oppskrift har mye mer sirup enn andre vørtebrød-oppskrifter. Og 2. Er det mulig å ertstatte halvparten av vann-væsken med melk i no-knead brød, slik som man ofte gjør når man baker «vanlige» brød?

 • Reply Mat på Bordet 28. november 2011

  Helt enig Anne K. Stakkers kjøkkenmaskinen min har ikke eltet deig på over et år nå…..)) Så mye lettere å bake etter denne metoden – og så mye bedre resultat! 🙂

 • Reply Quiltefia 28. november 2011

  Hei!! Jeg har også bakt vørtebrød!! Det ble kjempevelykket!! Glemte det med damp. Kanskje like greit når jeg leste kommentarene ang det. Jeg har bskt vørtebrød tidligere også, men da med vanlig heving, kan ikke sammenlignes. Skal sette en ny deig nå, men på et annet. Det er en super måte å bake på!! Hilsen AnneKari:-)

 • Reply Mat på Bordet 27. november 2011

  Hmmm, det kan hende at det ble litt vel fukitg i ovnen din..:) Det er ikke noe i veien å steke uten vann, kanskje du skal prøve det siden den ble litt seig 🙂

  Dadler og valnøtter høres ut som en god kombinasjon, anbefaler også «bare» rosiner. Skal si du har kommet i gang på kjøkkenet – morsomt! Her er det forberedelser til julemarkedet og spisestuebordet er fullt av ting som må ha etiketter og må pakkes pent inn. Den kjedelige delen av jobben altså…. Tror jeg tar meg et glass vin før jeg setter i gang 🙂

 • Reply Vilde 27. november 2011

  Nå spiser jeg og Olea (15 mnd) vørterbrød som bare det. Smaker bolle! Om jeg har noen innvendinger så må det være at det ble vel seigt og deigete (men definitivt ferdig). Tror det er fordi jeg dampekspeimenterte med en liten skål vann nederst i ovnen og det ble vel mer 100 enn 30 prosent damp, haha! Neste gang tror jeg at det blir med valnøtter også. Godt med noe bittert for å balansere opp sødmen fra dadlene. Super oppskrift 🙂

  Nå står marengsene og tørker i ovenen og jordbærsyltetøy med julekrydder og koker. Jaggu ble det ikke litt jordbær i marengsene også, hehe. Kokken i meg har fått frie tøyler, hurra for jul!

 • Reply Mat på Bordet 27. november 2011

  @Vilde – oi,oi,oi, du har kanskje bakt brødet nå også? Ble det godt? Dadler, mixed spice, innherredsost – morsomt at du har tatt oppskriften et steg videre! 🙂

  @Maria R – oppskriften er til et brød og jeg brukte en brødform på 30cm. Lykke til!

 • Reply Maria R 27. november 2011

  Hei Ina!

  Super oppskrift som skal prøves ved neste anledning 🙂 Men jeg lurer på om det blir ett eller to brød av deigen, og hvor stor (lang?) brødform bruker du da?

 • Reply Vilde 26. november 2011

  Nå var jeg akkurat og kikket en siste gang på vørterbrøddeigen før jeg tar kvelden. Har brukt dadler i stedet for rosiner (rester etter en fantastisk sticky toffee pudding) + den brtiske juleklassikeren mixed spice i tillegg til nellik. Gleder meg til i morgen! Vi har til og med den beste brunosten i kjøleskapet – nemlig innherredsost…

 • Reply Mat på Bordet 26. november 2011

  @Gry – brødet er virkelig fantastisk godt! Det dufter jul i huset 🙂 God adventshelg til deg og dine også!

  @Anonym – he,he må innrømme at jeg er blitt bitt av brødbakebasillen 🙂
  Ikke noe dum idé å lage en topp 10 liste! Kjempeidé! Takk for den! Håper du inspireres til å bake igjen du også 🙂

 • Reply Anonymous 26. november 2011

  Hei du store brødbaker!
  Hva du får til av gode brød. Men, hvilket brød er din beste? Kanskje du må gjøre en topp 10 eller 20 liste med dine eltefrie brød?
  Stå bare på med dine ulike brød, jeg følger og prøver 🙂
  Hilsen en gammel brødbaker

 • Reply GryNoKa 26. november 2011

  Brødet ser supergodt ut! Jeg synes nesten jeg kjenner duften av krydder og nybakt brød helt hit…
  Nydelig fjøl og!
  Ha ei flott adventshelg! 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »