Annonse
Ny bok: Eltefri bakst. Klikk her for å lese mer om boka.

Valnøttbrød

Valnøttbrø

Stusser du over fargen på dette valnøttbrødet så kan jeg nevne med en gang at det er takket rødvin at brødet får ett lettere lilla skjær. Du smaker ikke vinen i brødet, men samtidig så smaker brødet litt annerledes hvis du skjønner hva jeg mener. Vinen kan sløyfes om du ikke har noe for hånden bruk da tilsvarende mengde vann.

For et brød trenger du

  • 250 g hvetemel
  • 50 g fullkornshvetemel
  • 1 ts salt
  • 2 ts tørrgjær
  • 125 ml rødvin
  • 125 ml vann
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss honning
  • 200 g valnøtter

ovn temp 180 C

Bland hvetemel, fullkornshvetemel, salt og tørrgjær sammen i en bolle. Mål opp vann og vin, tilsett olivenolje og honning og halvparten av valnøttene. Bruk en stavmikser til å blande alt relativt glatt. Alternativt kan du kjøre alt i en food processor. Grovhakk resten av nøttene.

Ha rødvinsblandingen og de grovhakkede valnøttene opp i bollen med det tørre. Bruker du kjøkkenmaskin bruker du en eltekrok for å elte deigen smidig. Lager du brødet for hånd anbefaler jeg at du rører alt sammen med en sleiv før du heller deigen over på en melet flate og setter i gang med eltingen.

Deigen er relativt klissete. Strø deigen med litt mel, dekk den til og la den heve til dobbelt størrelse – circa en time.

Valnøttbrød

Ha deigen over på en melet flate igjen, elt den lett og form den til en firkant på ca. 15x20cm . Rull deigen sammen fra kortsiden og legg deigen på en bakeplate med brettsiden ned. Form endene litt slik at du får en pen form på brødet.

Dekk deigen til og la den heve 30-40 minutter et lunt sted.

Skjær ett mønster i brødet med skarp kniv eller barberblad og sett den i forvarmet ovn. Stek i 40 minutter. La brødet avkjøle helt på rist.

Brødet kan skjæres i skiver og oppbevares i frysen om du ønsker å spare den til julens oster. Den smaker dog utmerket med all slags pålegg.

Valnøttbrød

Oppskriften er basert på en oppskrift hentet fra boken Short & Sweet av Dan Lepard.

Kommentarer

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »