Eltefrie kanel- og rosinsnurrer

Eltefrie kanel- og rosinsnurrer

Ett nytt år er påbegynt og i dag bruker jeg litt tid på å mimre om alt som har skjedd for meg i forbindelse med Mat på Bordet i løpet av 2014.  Det har vært ett begivenhetsrikt år med mange nye erfaringer, mange nye herlige, interesante mennesker og utrolig mye positiv feedback. Her er noen av hovedpunktene:

 • Jeg var gjesteskribent i A-magasinet hele 6 ganger i fjor og leverte oppskrifter og bilder på ulikt bakst.
 • Jeg gjestet også 6 uker hos Yoghurt.no der jeg leverte bilder og oppskrifter
 • Jeg har levert bilder og oppskrifter til King Oscar (forsidebildet er en av mine bilder) og Salma.no sine nye websider.
 • Jeg har gitt ut NOK EN KOKEBOK!!!
 • Jeg var FINALIST i årets matblogger OG årets fotoblogg!! (og i den forbindelse kom på VGTV der jeg digget min egen mat….)
 • Jeg er Philips sin matinspirator.
 • Jeg har skrevet for Bakemag (cupcakes i oktober utgaven om du gikk glipp av det..)
 • Jeg har samlet 12 gode frokostoppskrifter for COOP sin årskalender 2015 (kan hentes i COOP butikkene)
 • og helt på slutten av året ble jeg med i United Bloggers

Så har jeg selvsagt blogget her på Mat på Bordet og på Matbloggsentralen.

Gjenganger her på MPB er fortsatt eltefritt brød og for å feire dette tar jeg dere nå ett skritt videre i den eltefrie verdenen (for den er virkelig uten grenser) og presenterer her eltefrie kanelsnurrer. Like enkelt å lage som eltefritt brød men presentert som kanelsnurrer. Kanelsnurrene er mer brødaktig enn det du er vant til men like gode om ikke bedre og med langt mindre sukker.

du trenger

du trenger

 • 500g hvetemel
 • 1/2 ts gjær
 • 1 1/2 ts salt
 • 150g rosiner
 • 200ml melk (jeg brukte lett)
 • 200ml vann

 

strø:
 • 1 ss kanel
 • 2 ss sukker

Ett egg til pensling.

Ovn temp 200 C.

Hvis du ikke har laget eltefritt brød før, anbefaler jeg at du ser på denne videon jeg har laget her. 

Bland hvetemel, gjær, salt og rosiner sammen i en bolle. Rør melk og vann sammen og hell opp i det tørre. Rør deigen sammen. Dekk deigen til og la det stå og heve på kjøkkenbenken 10 – 18 timer.

Bland sukker og kanel sammen i en liten skål.  Hell deigen ut på en melet flate. Arbeid den lett sammen og rull den så ut til en rektangel (deigen skal være ca. en cm tykk).  Strø kanel- og sukkerblandingen over deigen. Rull deigen sammen til en lang pølse og skjær den i 12 like tykke snurrer.

Eltefrie kanel- og rosinsnurrer

Legg snurrene i en form eller ett brett dekket med bakepapir. Dekk de til og la de gjerne etterheve 1-2 timer.

Pensle snurrene med sammenvispet egg og sett i forvarmet ovn. Stek i 30-40 minutter til gyldne og gjennomstekte.

Eltefrie kanel- og rosinsnurrer

La de avkjøle noe før de serveres. Smaker eksepsjonelt godt lunkne fra ovnen men kan også varmes lett opp igjen før servering.

Egner seg godt for frysing.

Og om du gikk glipp av den eltefire sjokoladekransen som jeg publiserte tidliger kan du finne den her, for den oppskriften er også verdt å få med seg!

GODT NYTT ÅR alle herlige lesere, vi skal lage masse godt i 2015 også!!

Kommentarer

 • Reply Ingvild Sunde 22. februar 2016

  Jeg pleier å steke rundstykker, boller og annet smått ved 250 grader og i 10-12 minutter. Merk altså at kortere steketid krever høyere temperatur.

  • Reply Mat På Bordet 23. februar 2016

   Hei Ingvild!
   Yep, det funker det og! 🙂

 • Reply Jenny 26. august 2015

  Hei!
  Jeg bare lurer på hvorfor noe eltefritt gjærbakst skal etterheve og noe ikke? (for eksempel settes runstykkene rett inn i ovnen) 🙂

  • Reply Mat På Bordet 27. august 2015

   Hei Jenny

   Eltefrie rundstykker tar en snarvei 🙂 ved at de ikke etterheves. Det er ikke noe i veien for at de kan etterheves men da tar det noen ekstra timer.
   Strukturen i brødet blir bedre om du lar deigen etterheve men skal du ha raske rundstykker lar du det være 🙂

 • Reply Tonje 31. mars 2015

  Heisann:) Hva tror du om å legge litt smør på sammen med sukker og kanel som på vanlige eltekanelboller? 🙂

  Hilsen Tonje

  • Reply Ina Johnsen 1. april 2015

   Hei Tonje
   Det har jeg ikke prøvd, men det kan kanskje gå det også. Det kan hende det blir for ‘vått’, men det vet man ikke før man har prøvd 🙂 Prøver du, så kan du gjerne legge igjen en kommentar her om hvordan det gikk 🙂 Lykke til!

 • Reply Hilde 20. februar 2015

  De ser nydelige ut! Nå står deigen og venter til i morgen. Men skal de virkelig steke 30-40 minutter? Er ikke det veldig lenge for boller?

  • Reply Ina Johnsen 21. februar 2015

   Hei Hilde
   Ja, nå måtte jeg inn og sammenligne steketid med andre kanelbolleoppskrifter… 🙂
   Tine’s sin kanelbolleoppskrift angir 7-8min steketid som jeg ikke kan fatte kan være riktig om man ikke lager bittesmå kanelboller. De andre oppskriftene jeg har tittet på varierer fra 15 til 30 minutter. Jeg steker bollene i hvertfall 30 minutter, om de har stekt sammen så steker jeg de gjerne litt lengre.
   Steketid vil selvsagt være avhengig av størrelse på bollene. Om de får stå hver for seg eller ‘smelter’ sammen under steking vil også være avgjørende for steketiden.
   Sett ovnen din på 15 minutter og sjekk deretter i 5 min intervaller. Meld gjerne tilbake hvor lang steketid du brukte!

   • Reply Christine 19. januar 2016

    Hei, gode ble de 🙂 I dag tok jeg mine snurrer ut etter 27 minutter og kunne nok godt ha tatt dem ut 2-3 minutter før. 40 min hadde helt klart vært for mye slik mine var. Hadde forøvrig samme erfaring med sjokoladekransene, de måtte også reddes ut før full tid. Tror det er lurt som du foreslår å begynne med 15 min på snurrene og så ta det hvert 5. minutt derfra 🙂 mvh Christine

    • Reply Mat På Bordet 20. januar 2016

     Hei Chritsine

     Ja ovner er litt sære ting… Jeg opplever ofte at det er ganske stor diskrepans på anvist steketid og faktisk steketid, så det er alltid lurt å ta kontroll over tiden selv. Iallfall første gang. Bra at du holdt øye med baksten – håper det smakte! 🙂

 • Reply Linda 25. januar 2015

  Hej.

  Goda bullar!!! Fungerade ju så smidigt! Men – fråga pga inte-russin-gillande-son: tror du de funkar även utan russin? 😉 Önskar dig ett fint 2015!

  • Reply Ina Johnsen 25. januar 2015

   Ikke noe problem å sløyfe rosiner Linda. Det kan hende at du endre opp med en litt våtere deig (rosinene absorberer en del). Tilsett mer mel etter 1.heving om deigen blir for våt.
   Ønsker deg også et fint 2015 !

 • Reply Anne Catts 4. januar 2015

  Oh no…so delicious!

  • Reply Ina Johnsen 6. januar 2015

   Oh yes, very delicious 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »