Hjemmelaget twix, eller millionaire’s shortbread som det også heter er kort fortalt en konfekt bestående av tre lag. På bunnen finner du ett lag med shortbread, en kakebunn bestående av mel, smør og sukker. Så følger ett lag med karamell laget med kondensert melk som igjen dekkes med et lag sjokolade, gjerne mørk. Strør du salt på toppen av det igjen så viker du litt fra originaloppskriften (og konseptet), men skitt og, salt og karamell er så godt!
Konfekten er enkel å lage, men beregn litt tid. Bunnen skal bakes og avkjøles. Karamellen må avkjøle på toppen av kakebunnen før du kan helle sjokoladen på toppen. Gjør de forskjellige stegene mellom slagene, så har du laget det uten å tenke noe videre på tidsbruken.
ingredienser
Til kakebunnen
225g hvetemel
175g kaldt smør
75 g sukker
Til karamellen
1 boks - 400g - sukret kondensert melk*
150g smør
100g lys sirup
Til sjokoladen
300g kokesjokolade
havsalt - valgfritt
fremgangsmåte
* et lite tips – sukret kondensert melk kjøpes billigst i en innvandrerbutikk
ovn temp 150C
Kle en 23x23cm kakeform med bakepapir. Har du ikke nøyaktig en slik form kan du bruke en form med ca. samme grunnflate (også rund).
Ha hvetemel og smør i en food processor og kjør til en smulelignende masse. Tilsett sukker og bland. Hell blandingen i kakeformen (se bilde) og press godt ned med fingrene eller baksiden av en skje.
Sett formen i forvarmet ovn og stek i ca. 30 minutter. Den skal ha fått litt farge. (se bilde) men ikke mye. La den avkjøle i formen.
Lag karamellen. Ha smør, kondensert melk og sirup i en kjele. Varm opp blandingen over middelsvarme til smøret er smeltet og du har en glatt, jevn blanding. Sett opp varmen og la blandingen koke opp. Rør mens karamellen koker. Karamellen er ferdig når den har fått en fin gyllen farge og har tyknet noe. La den avkjøle noe (da vil den tykne mer) og hell over den avakjølte kakebunnen (se bilder).
Fordel karamellen slik at hele kakebunnen er dekket. La karamellen avkjøle helt.
Smelt sjokoladen over vannbad. Hell sjokolade over den avkjølte karamellen og fordel den (gjerne med litt bølgestruktur) slik at karamellen er dekket. Strø over havsalt om ønsket.
La konfekten avkjøle til sjokoladen har stivnet.
Oppbevarer gjerne konfekten kjølig. La den komme til romtemperatur før servering. Skjær den opp i små ruter som konfekt eller større stykker for å ha med på tur.
Masse kalorier i denne her – del derfor med så mange som mulig – de vil elske deg for det !
Hei! Har du forsøkt å bake denne bunnen med brunt sukker, i så fall ble det bra? Skal feire en bursdag i dag og jeg har feilberegnet sukkermengden i hus – og det er søndag…
Hei Elin
Ja, håper det frister 🙂
Husker ikke hvor jeg kjøpte formen, men du får kjøpt lignende på Cacas – se http://www.cacas.no/ProduktKategori/11
God helg!
Hei! Har du forsøkt å bake denne bunnen med brunt sukker, i så fall ble det bra? Skal feire en bursdag i dag og jeg har feilberegnet sukkermengden i hus – og det er søndag…
hei Camilla
Nei, det har jeg ikke, men det burde ikke by på noen problemer.
hilsen
ina
Finner ingenting om hvor mye ovnen skal stå på
Hei Stine!
150 grader – står under ingredienslisten 🙂
Kan disse fryses? Evt hvor lenge er de holdbare?
Hei Angelika
Nei, disse kan ikke fryses. Holdbarhet som sjokolade ellers 🙂
Bunnen står i ovnen nå, dette blir topp motivasjonskonfekt for ungen på skitur i morgen!
Så lur du er Vilde!
‘Blir du ikke med på skitur, blir det ingen hjemmelaget twix’ bør jo funke supert !! 🙂
God tur!
Åh dette så nydelig ut! Twix var favorittsjokoladen min en laaaang stund!
Min og Marie – selv om Snickers lå ganske høyt på lista den og 🙂
Ai, ai, ai, noe så fristende! 🙂
Hvor har du kjøpt kakeformen (på utkik etter en slik)?
Hei Elin
Ja, håper det frister 🙂
Husker ikke hvor jeg kjøpte formen, men du får kjøpt lignende på Cacas – se http://www.cacas.no/ProduktKategori/11
God helg!
Oi oi oi, dette så jo bare supergodt (og akkurat passe usunt) ut! 😉 Nydelige bilder også, som alltid 😀
Hei Jane
he, he, helt sant, supergodt og akkurat passe usunt 🙂
God helg!!