Innlegget inneholder noe reklame.
Jeg har vært på tur til København i forbindelse med at Bosch lanserer ny stekeovn som kommer i butikkene til våren . Tilsammen var over 20 bloggere invitert fra Norge, Sverige Danmark og Finland samlet og på torsdag ble det klart at vi skulle inn i en uformell konkurranse om hvem som kunne bake de beste kanelbollene. Følger du matpaabordet på Instagram så har du sett vinnerbollene og vet at det var team Norge som dro hjem med seierern. Hurra for oss!!
Utgangspunktet var enkel – deigen og fyllet var klart og oppgaven vår besto i å lage de fineste kanelknutene. Vel hjemme så har jeg laget både deigen og fyllet selv (oppskrift kommer fra Strangas Dessert Boutique) og selvsagt laget mine egne knuter.
Kanelbollene er fabelaktig gode – de beste kanelbollene ever skal jeg tro mine loyale (men ærlige) fans her hjemme. Det har en direkt sammenheng (som oftest er) med mengde sukker og smør i oppskriften. Den er ikke beskjeden for å si det sånn….
Men prøv oppskriften – den har en interessant fremgangsmåte og resultatet er noen vanvittige gode kanelboller med en nesten karamellisert skorpe. Håper at det frister å prøve!!
du trenger til ca. 12 kanelboller
- 2dl kald melk
- 20g fersk gjær eller en halv pose tørrgjær
- 1 egg
- 400g hvetemel
- 60g sugar
- 5g kardemomme (ca. en spiseskje)
- 100g kald smør
til fyllet
- 150g myk smør
- 150g sukker
- 15g kanel (ca. en spiseskje)
ovn temp 180C
Fremgangsmåte med fersk gjær:
Rør gjær ut i melken og rør inn egget. Bland hvetemel med sukker og kardemomme. Ha det våte i det tørre og elt for hånd eller med maskin til du har en smidig deig. Skjær det kalde smøret i terninger og tilsett deigen mens den eltes. Fortsett til all smøret er tilsatt og du har en glatt og smidig deig. Deigen vil være noe klissete.
Fremgangsmåte med tørrgjær:
Rør melk og egg sammen. Bland hvetemel med sukker, tørrgjær og kardemomme. Ha det våte i det tørre og elt for hånd eller med maskin til du har en smidig deig.Skjær det kalde smøret i terninger og tilsett deigen mens den eltes. Fortsett til all smøret er tilsatt og du har en glatt og smidig deig. Deigen vil være noe klissete.
Ha deigen over på kjøkkenbenken. Bruk minimalt med mel (1-2 ss) for å samle den sammen og legg deigen i en plastpose. Sett deigen kjølig 1-2 timer. Deigen kan også stå kjølig natten over om ønsket.
Lag fyllet. Bland smør, sukker og kanel sammen. Sett til side.
Ta frem deigen fra kjøleskapet etter hviletiden og rull den ut til en firkant ca. 30x50cm. Bruk minimalt med hvetemel for å hindre at den klistrer seg til kjevlen eller benken.
Smør halvparten av fyllet jevnt over deigen. Brett den nedre tredelen av deigen inn mot midten. Brett den øvre tredelen av deigen over midten (se bildene).
Rull ut deigen igjen til en firkant ca. 30x50cm. Smør resten av fyllet over deigen og brett deigen igjen inn mot midten som i forrige steg.
Rull deigen ut til en firkant på ca. 20x40cm. Skjær en strimmel av deigen på ca. 2cm bredde. Tvinn strimlen og knut den sammen. Legg kanelbollene på et bakebrett dekket med bakepapir, dekk den til med et hånkle og sett et lunt sted til heving 30-60 minutter.
Pensle kanelbollene med sammenpisket egg etter endt hviletid og sett i forvarmet ovn. Stek i 12-15 minutter. En del av fyllet vil sige ut av bollene under stekingen.
Bollene er ganske myke når de er ferdigstekt og jeg valgte å legge bollene over på en rist og ettersteke de 5 minutter. De er fortsatt relativ myke når de kommer ut av ovnen, men får en nesten karamellisert skorpe når de er avkjølt.
Se så fantastiske de ble!! Beste kanelbollene ever altså!
Jeg holder på å lage disse nå. Veldig spent! Du skriver at deigen skal ligge kjølig i 1-2 timer. La du den i kjøleskapt da?
Ja, Caroline, la den stå i kjøleskapet – lykke til 🙂
Hei, skal melken også være kald når du bruker fersk gjær, eller skal jeg varme den til rundt 37 grader?
Hei Anika
Ihht original oppskriften skal gjæren røres ut i kald melk. 🙂
I just made these cinnamon rolls, they are delicious! Thank you for sharing.
Hi Jamie
Excellent!
Did you use Google translate?
Det er de BESTE kanelbollene jeg noen gang har smakt:)
Det var hyggelig å høre Nina!!! 🙂
Ok! 🙂 men da har ikke type jær noe med smaken på bollene å gjøre vært fall. Jeg har akkurat bakt disse og de er sinnssykt gode!
Takk! 🙂 litt nysgjerrig er det noen spesiell grunn til det? Att du bruker blå jær altså. Pleier vel å være jær for søte deier til boller.
Hei Ellen
Det stemmer at det finnes forskjellig type gjær på markedet for søtbakst og ‘vanlig’ bakst. Jeg liker å holde det enkelt og har bare en type gjær i huset, nemlig den for vanlig bakst. Den synes jeg funker bra for all gjærbakst her i huset 🙂 Så for å gi deg et svar, så er det mer ut av latskap at jeg bruker ‘blå’ tørrgjær enn noe annen grunn….:)
Skal jeg bruke jær for søte deiger? (Blå eller rød jær?).
hei Ellen
Jeg bruker alltid tørrgjær original (blå) 🙂
Lykke til!
Ser fantastiske ut! Men klart – det skal gå godt gjøres at det ikke blir godt med den hellig treenighet av smør, sukker og kanel 🙂
Nei, som jeg sa innledningsvis store mengder sukker og smør gjør underverker 🙂
Herlighet så gode de ser ut! Jeg er vanligvis ikke en kanelbolle person, men karamellisert skorpe? I’m in!
Ja, de er ikke til å motstå Marie 🙂