Fastelavnsboller med nugattikrem

Fastelavensboller

Følger du meg her på Mat på bordet så vet du at jeg liker å gjøre ting med en vri. Jeg hadde opprinnelig tenkt å lage fastelavensboller med en lemoncurdkrem men etter en runde i butikken og en kikk på klokka falt valget på nugattikrem. Det vet jeg slår an i en familie med tenåringer!

Fremgangsmåten er enkel. Boller bakes og avkjøles. Krem piskes (ikke for stivt da den piskes videre når nugatti røres inn) og nugatti røres inn i krem. Så er det bare å sette sammen. Om du ønsker et lag med nugatti på bollen før du fyller med nugattikrem er helt opp til deg (jeg kan røpe at det var mest populært med et lag nugatti…).

Et tips til – vil du ha en pen form på kremfyllet bruk en iskremskje. Du får en fin kule med krem som kan presses lett ned og ut mot kantene når du setter på toppen. Ett dryss med melis på toppen og du er klar for servering.

Dette blir grisete så husk både tallerken og serviett.

for 24 hveteboller trenger du

ingredienser
 • 4dl melk
 • 2 egg
 • 800g hvetemel
 • en pakke tørrgjær
 • 150g sukker
 • 2ts kardemomme
 • 150g  smør eller margarin i terninger
Til fyllet
 • 7.5dl kremfløte
 • 3-4 ss nugatti
fremgangsmåte

ovn temp 180C

Lag hvetebollene. Bland melk og egg. Bland hvetemel, tørrgjær, sukker og kardemomme sammen i en bolle. Ha det våte i det tørre og elt til du har en smidig deig. Tilsett så smøret under elting og elt til smøret er integrert i deigen (ingen smørklumper altså…).

Sett deigen et lunt sted til heving 1-2 timer. Ha deigen over på en melet flate, elt den lett og del den opp i like store emner på ca. 70g eller 20-24 stykker. Rull de ut til boller og legg de på en bakeplate dekket med bakepapir. Om ikke du har lyst at de skal bake inn i hverandre må du huske på å ha litt god avstand mellom bollene.

Dekk bollene til og sett de til etterheving et lunt sted, 30-60 minutter. Pensle bollene med sammenpisket egg og sett de i forvarmet ovn. Stek i 15-20 minutter til de har fått fin farge og er gjennomstekt. La bollene avkjøle helt på rist.

Pisk krem stivt men ikke for stivt. Ha i nugatti og rør det inn. Jeg liker at nugattien ikke er helt utrørt, men det er en smaksak. Pass på å ikke røre kremen for mye, det er fare for at den skiller seg.

Skjær bollen i to. Smør den nederste delen med nugatti om du ønsker og legg på en kule nugattikrem (bruk en iskremskje). Sett lokket på toppen og press forsiktig ned slik at kremen presses ut mot kanten. Dryss melis på toppen og server.

fastelavensboller

Her har du bollene med nugattikrem men uten et lag med nugatti under. Smaker også godt!

fastelavensboller

Klassiske fastelavensboller innebærer krem og bær og kanskje litt syltetøy. Her er min favoritt kombinasjon – blåbærsyltetøy, krem og bær. Melisdryss må alltid til!

God fastelavenssøndag alle sammen!

Kommentarer

 • Reply Kristian 5. september 2015

  Er det riktig med 2 spiseskje kardemomme? Det høres mye ut!

  • Reply Mat På Bordet 7. september 2015

   Det har du helt rett i Kristian!
   Oppskriften er endret til 2ts….
   Takk for at du sa fra 🙂

 • Reply T 15. februar 2015

  Jeg er nysgjerrig på hva du ville bake hvis du skulle bake en kake uten å bruke sukker. 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »