Det er ikke bare sjokolade i disse sjokoladesnurrene. Her er det mye hasselnøtter, litt honning og litt kanel. Egentlig så ligner disse mye på en babka. Babka er en søt gjærbakst populært blant annet i Polen, men serveres ofte som en kake med lignende teknikk som jeg brukte for den eltefrie brødkransen jeg lagde før jul.
Du kan selvsagt bruke denne deigen på samme måte – lage en (eller to) stor krans og steke det som en kake, men som snurrer fungerer de like godt. Og det er noe med det å ha sin egen lille kake…
for 20 mellomstore deilige snurrer trenger du
- 500g hvetemel
- 1ts salt
- 75g brun farin
- 1/2 pakke tørrgjær
- 125ml melk
- 3 egg
- 150g smør i små biter
for fyllet trenger du
- 200g grovhakkede ristede hasselnøtter uten skall
- 100g mørk sjokolade
- 100g lys sjokolade
- 150ml melk
- 3ss kakao
- 1 1/2 ts kanel
- 3ss flytende honning
sukkerglasur
- 75g brun sukker
- 75ml vann
ovn temp 180C
Lag deigen. Bland hvetemel, salt, brun sukker og tørrgjær i en bakebolle. Pisk melk og egg lett sammen. Bland det tørre med det våte. Elt til deigen kommer sammen. Tilsett smør mens du elter og elt videre til du har en glatt deig. Dette gjøres best ved hjelp av en kjøkkenmaskin. Regn med å måtte elte 5-10 minutter til deigen er glatt og uten smørklumper. Deigen vil være klissete, men ikke tilsett mer hvetemel.
Dekk deigen til og sett til heving et par timers tid et lunt sted. Min erfaring er at deigen ikke hever noe særlig. Ikke vær bekymret for det.
Lag fyllet. Ha 150g hasselnøtter, sjokoladene, melk, kakao, kanel og honning i en food processor og kjør til du har en glatt blanding.
Ta frem deigen og elt den lett på en melet flate (ikke mye mel). Kjevle den ut til en stor firkant på ca. 40 x 60 cm. Fordel fyllet jevnt over deigen og strø resten av de grovhakkede hasselnøttene over. Rull deigen sammen (som en rullekake) og skjær jevnstore snurrer. Sett snurrene på en bakeplate dekket med bakepapir.
Dekk til snurrene og la de heve et lunt sted 30-40 minutter.
Sett snurrene i forvarmet ovn og stek i 20-25 minutter. Lag sukkersirupen mens de steker. Ha sukker og vann og i en kjele og varm langsomt opp til sukkeret har smeltet. La det så koke et par minutter til den får en noe sirupsaktig konsistens. Dette ser du først når du tar den av varmen.
Pensle de ferdigstekte snurrene med sukkerglasuren mens de fortsatt er varme. Pensle de en gang til etter 10-15 minutter. La de avkjøle helt eller spis mens de fortsatt er lunkne.
Bollene egner seg fint for frysing. Gårsdagens snurrer kan gjerne varmes opp i ovnen.