Falafel

falafel

Hvor var du når du spiste din første falafel?

Min første falafel spiste jeg når jeg var 15, hjemme hos min libanesiske venninne Clara. Det var en aha opplevelse. Det var faktisk med henne og hennes familie jeg smakte østers for aller første gang ikke lenge etterpå. Det var ikke en like god opplevelse. Men tilbake til falafel..

Falafel er noe jeg oppsøker når jeg er i storbyer. Helst i en bydel som bærer preg av arabere, der andre arabere spiser. Gjerne fra ett gatekjøkken der de legges glovarme i myke store pitabrød pimpet med ett utvalg tilbehør. Når jeg så var i London forrige uke fikk jeg mettet min falafel behov hos Comptoir Libanais, en av de mer ordentlige stedene jeg har spist falafel.

Vel hjemme realiserte jeg at jeg ikke kunne vente på hver storbyferie for å spise falafel igjen, og derfor publiserer jeg nå en oppskrift her på bloggen som både du og jeg kan bruke. Ofte.

Det er enkelt å lage falafler – det er ikke vanskeliger enn å lage kjøttboller.  Bare husk å sette kikertene i bløt kvelden før om du ikke har tenkt å bruke hermetiske.

For å lage ca. 20 falafel:

ingredienser
 • 250g kikerter, tørket eller 2 bokser a 400g kikerter i lake*
 • 1/2 løk, finhakket
 • 1 hvitløksfedd, knust
 • 1 ss finhakket persillle
 • 2 ss finhakket koriander
 • 1/4 ts cayenne pepper
 • 1/2 ts spisskumin
 • 1/2 ts malt koriander
 • 1/4 ts kardemomme
 • 1/2t ts bakepulver
 • 1 ts salt
 • 1-3 ss hvetemel (bruk kikertmel om du ønsker å holde det glutenfritt)
 • sesamfrø
 • olje til steking
fremgangsmåte

*Jeg har testet oppskriften med tørkede og hermetiske kikerter. Bruker du tørkede kikerter må du begynne 12 timer før pga bløtlegging. Falaflene får en noe grovere tekstur og har en mer utpreget ‘nøtte’ smak. Hermetiske kikerter er raskere (ingen bløtlegging), deigen blir noe våtere og du må bruke litt mer mel for å få ønsket konsistens. Ingen utpreget ‘nøtte’ smak.

Så til fremgangsmåten:

Tørkede kikerter legges i bløt kvelden før. Dekk kikertene rikelig med vann.

Hell vannet av kikertene om du har brukt tørkede eller hermetiske. Bland kikertene med løk, hvitløk, persille og koriander. Bruk en kjøttkvern eller en food processor til å kverne/finhakke blandingen. Du bør ha en litt grov men nesten sammenhengende deig. Bruker du kvern må du bedømme om du må kjøre blandingen gjennom kvernen enda en gang. Bruker du food processor, pass på at deigen forblir litt grov.

Tilsett krydder, bakepulver og salt. Ha i mel. Jeg kan ikke fortelle deg hvor mye mel du trenger for det vil være avhengig av konsistensen på deigen din. Begynn med 1 ss og jobb deg oppover. Målet er å få en deig som er myk. kan lett kan rulles til kuler i hånden din og som holder formen. Ikke bland for mye mel inn på dette stadiet, du kan alltids tilsette mer etterpå.

Dekk deigen til og la den hvile en times tid i kjøleskapet eller til du trenger den.

Falafel

Ta frem deigen. Ta en god spiseskje med deig og rull den til en kule i hånden. Press den lett ned for å lage en liten kake. Varm godt med olje (oljen kan gjerne rekke opp til halvparten av tykkelsen av falaflene) i en stekepanne. Prøvestek en falafel. Er den for løs kan du blande mer mel inn i deigen. Er den for tørr kan du blande litt vann i deigen.

Form resten av deigen til falafel og strø med sesamfrø. Stek de i omganger i stekepannen, tilsett mer olje underveis om nødvendig.

Falaflene kan spises med det samme eller varmes opp igjen i ovnen. De kan også fryses.

Server med hummus (oppskrift kommeren en de neste dagene, i mellomtiden kan du bruke denne ), en salat og gjerne hjemmelagd pitabrød. 

Oppskriften tar utgangspunkt i falafel oppskriften i boken Jerusalem av Yotam Ottolenghi og Sami Tamimi. En fantastisk bok jeg anbefaler varmt til de som er interessert i mat fra Midtøsten.

Kommentarer

 • Reply Andy 2. november 2016

  Hei.
  Fin oppskrift. Deigen smaker godt den. Men veldig vanskelig å vite hvordan den skal stekes. i kommentarfeltet står steketid, men falafelene mine ble crispy/brent utenfor. Den ble helt tiltrukket med olje innvendig og forble myk. Hva gjør jeg feil?

  • Reply Mat På Bordet 3. november 2016

   hei Andy

   Vanskelig å si – først høres det ut som om du steker på for høy temperatur siden de blir brent, og så høres det ut som om du steker på for lav temperatur når du skriver at de suger til seg olje.
   Tror du må bare teste igjen, finne den ideelle temperaturen der de ikke brenner og samtidig blir gjennomstekt.
   Alternativt kan du prøve å steke de i ovnen – eller fritere de 🙂

 • Reply Jeanette 13. april 2016

  Dette gleder jeg meg til å lage!
  Men jeg lurer på ca hvor lenge skal de steke(så jeg kan beregne tid)? Og når du sier at oljen gjerne kan rekke halvveis opp, skal det være så varmt som når man friterer eller ikke fullt så mye?

  • Reply Mat På Bordet 27. april 2016

   Hei Jeanette
   Stek de til de har fin farge, ca. 3-5 minutter pr side.
   Oljen skal være så varm at det freser litt når du legger inn falaflene. Og husk å ikke steke for mange samtidig – da senker du temperaturen på oljen og falaflene får ikke fin farge.
   Lykke til!

 • Reply Ingela 11. august 2015

  Jeg fant din fantastiske blogg først nå i sommer och må først bare si tusen takk for alle lekre oppskrifter (og bilder) du deler! Jeg har fått så mye inspirasjon her og har allerede testet mange oppskrifter fra deg.

  I sommer eksprimenterte jeg med eltefrie rundstykker hele ferien – med stor hell! Deilig å ha nystekte rundstykker i midten på fjelltur!

  I dag laget jeg falafel etter din oppskrift (med noen modifikasjoner da jeg gjorde dobbel sats og det ble litt for smuldrer deig testet jeg å ha info eggeplommer jeg hadde i kjøleskapet og litt vann, jeg rakk ikke heller la dem hvile i en time før steking, det var alle for sultne for å vente på) og de ble h i m m e l s k g o d e!! Vi spiste dem i pitabrød med salat, akurk, tomat, avokado, masse frisk koriander og en vitløssås jeg lagre av tyrkisk yoghurt, bitte litt majo (alltid Hellmans!), 1 presset hvitløksbåt, salt og pepper til. Yummi! Alle i familien spiste godt og barna på 5 og 6 elsket det! Takk for oppskriften! Hadde googlet litt og funnet masse om hvor vanskelig det er å få til bra falafler men med din oppskrift – og tørkede, bløtlagte kikkerter – gikk det som en dans! 🙂

  • Reply Mat På Bordet 12. august 2015

   Hei Ingela
   Bedre sent enn aldri får vi si da 🙂
   Gøy at du prøver deg på oppskriftene, og veldig hyggelig å høre at de faller i smak 🙂 🙂

 • Reply Iselin 24. april 2015

  må nok teste dette iløpet av helga – tenk, vi har aldri smakt falafel før!
  men dette med sesamfrø, må man ha det, eller er det noe annet en kan bruke istedenfor?
  (skal forøvrig lage vårruller også (igjen..), hamstret vårrullplater på meny idag :P)

 • Reply Tone 3. mars 2015

  Spiste mine første falfler på studietur til Syria i 2010. Var veldig skeptisk til å spise noe fra et gatekjøkken i middle of nowhere. Men fy så godt det! Etter det har falfler vært en gjenganger på middagsmenyen.

  • Reply Ina Johnsen 6. mars 2015

   Hei Tone
   Wow, der fikk du sikkert smake ganske så autentiske falfler tenker jeg!

 • Reply Marte 26. februar 2015

  Ser kjempedeilig ut, og veldig bra å variere med litt vegetarmåltider i hverdagen. Men hvor har du oppdrevet sort steintøysservise? Megalekkert!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »