Meze tallerken

IMG_9201

Gårsdagens falafler serveres i dag som del av en meze tallerken. Meze betyr småretter eller snacks, litt samme prinsipp som tapas. Dette er bare en av mange kombinasjoner man kan lage.

Bruk disse oppskriftene som et utgangspunkt – du kan la være å bruke noe av krydderet om du ønsker, eller bruke mer eller mindre. Du må nesten smake deg litt frem. Alle elementene kan serveres romtemperert alternativt kan du servere falafel, brød og risen varm. Og alt smaker godt dagen derpå om du skulle ha til overs.

Min meze tallerken består av

Alle elementene kan settes på bordet slik at man kan forsyne seg selv, alternativt kan man porsjonere ut på tallerkner slik jeg har gjort.

Et par tips:

  • Lag fordypninger i hummusen og hell opp i litt olivenolje.
  • Tabouleh kan serveres i et lite salat blad.
  • Pynt hele tallerkenen med granateplefrø og urter.

Brett opp ermene og inviter på middag for dette er festmat som er lett å tilberede på forhånd og som kan varieres i det uendelig.

For å lage tabouleh trenger du

  • 2 store tomater, modne men ikke myke
  • 1 sjalottløk finhakket
  • saften av en halv sitron
  • en stor god håndfull persille, grovhakket
  • en liten håndfull fersk mynteblader, grovhakket
  • 2 ts allehånde
  • olivenolje
  • frø fra en halv granateple (frø fra den andre halvdelen kan du bruke som pynt på tallerknene).

Skjær tomatene i 4 båter og fjern innmaten. Skjær skall og kjøttet i terninger. Bland tomater med sjalottløk og sitronsaft. Tilsett persille, mynteblader og allehånde og rør lett sammen. Tilsett et par spiseskjeer olivenolje og smak til med salt og pepper. Her er det fullt mulig å tilsette mer av den ene eller den andre urten om du ønsker. Rør inn granateplefrø til slutt.

For å lage mujaddara trenger du

  • 250 g tørkede grønne linser
  • 4 mellomstore løk
  • 200g basmatiris
  • 2 ts spisskumin
  • 2 ts koriander
  • 1/2 ts gurkemeie
  • 1 1/2 ts allehånde
  • 1 1/2 ts kanel
  • 1 ts sukker
  • 350 – 450ml vann
  • salt og pepper
  • olivenolje til steking

Skyll linsene. Ha de i en gryte med rikelig vann og la det koke opp. Sett ned varmen og la linsene koke en 15 minutters tid. De skal være møre men fortsatt ha litt bit – al dente altså. Hell av vannet.

Skjær løk i tynne skiver og stek til de er mørke og karamellisert. Dette vil ta en god halvtimes tid og kan gjøres mens linser og ris kokes. Pass godt på de slik at  de ikke brenner.

Skyll risen. Ha et par spiseskjeer olje i en gryte og stek risen sammen med krydderene (spisskumin, koriander, gurkemeie, allehånde og kanel). Stek et par minutter til det begynner å dufte godt fra gryta. Ha i sukker, 1/2 ts salt og godt med pepper sammen med 350ml vann. Ha også de kokte linsene opp i. Rør litt slik at alt er godt blandet.

La det koke opp, sett ned varmen og la risen småkoke under lokk. Tilsett mer vann under koking om nødvendig. Risen bør være ferdig etter ca. 15 minutter koking.

Smak risen til med salt og evt. pepper. Server med løken dandert på toppen.

Så gjenstår bare servering !

mezze tallerken

Kommentarer

  1. Reply Carita 17. januar 2016

    Hei,
    Grattis med flott pris – velfortjent!
    Jeg er norsk og gift med en Libaneser – og er vant med å få alt dette servert hos min svigerfamilie – elsker Meze! Alle familier har sine egne måter å lage dette på, men tenkte jeg kunne gi ett lite tips til Mjaddara’en. Dette bruker svigers som middag – den lages, varmes i ovnen og serveres med kål kuttet i strimlet (vendt i god olivenolje og sitron), sammen med midtøsten brød.

    • Reply Mat På Bordet 18. januar 2016

      Hei Carita
      Å tusen takk for tips – elsker å få sånn ‘insider information’ 🙂
      Skal prøves!

  2. Reply Torunn 16. januar 2016

    Jeg skal lage dette i kveld! Gleder meg vilt! Lurer på om det hadde vært godt med noe yoghurt eller fetaost til?

    • Reply Mat På Bordet 16. januar 2016

      Det hadde vært supergodt til Torunn!
      Å, nå kjenner jeg at jeg fikk lyst på det samme 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »