Knekkebrød med tranebær og gresskarkjerner

knekkebrød

I forbindelse med at de flinke folka hos Åpent Bakeri har gitt ut en bok som heter Knekkebrød, var jeg en av mange som var invitert på knekkebrødkurs på Åpent Bakeri i Maridalsveien her i Oslo. Sånt takker jeg selvsagt ja til. For det første er det super spennende å se innsiden av ett bakeri og for det andre så er det morsomt å bake sammen med andre. Ja, og for det tredje, så baker jeg ikke knekkebrød så mye og jeg trengte en liten dytt, kan du si.

Jeg har brukt en av oppskriftene fra boken for å lage det knekkebrødet jeg synes smakte best av alle som vi bakte (grissini med oliven og parmesan var en sterk toer) den kvelden, nemlig knekkebrød med tørka tranebær. Vi spiser den med ost her hjemme, men den smaker også godt til for eksempel spekeskinke eller bare et lag med godt smør. Kveldskos!

du trenger (gir ca. 20 knekkebrød)

 • 500g hvetemel
 • 11g salt
 • 50g surdeig*
 • 2-3g honning
 • 300g vann
 • 25g olivenolje
 • 80g havregryn
 • 80g gresskarfrø
 • 80g tørka tranebær

 

*har du ikke surdeig kan du erstatte 50g surdeig med 25g vann

Ovn temp 180C

Bløtlegg gresskarfrø og tranebær i varmt vann i 10 minutter. Hell av vannet.

Sett en bolle på en kjøkkenvekt og nullstill vekta. Hell opp i alle ingrediensen med unntak av frø og bær. Elt deigen for hånd eller med hjelp av en maskin. Deigen skal være smidig og slippe bollen. Elt inn frø og bær.

knekkebrød

Del deigen opp i emner på ca. 50g og sett de på et brett. Dekk de til og sett de kjølig over natten. Dette gjør det lettere å kjevle deigen ut til tynne knekkebrød.

knekkebrød

Rull ut emnene til tynne knekkebrød. Rull de ut så tynne som du kan, ca. 1mm tykke.

Legg knekkebrødene på et bakebrett dekket med bakepapir (jeg fikk plass til 4 stykker på ett brett). Sett brettet i forvarmet ovn. Stek knekkebrødene i 7-8 minutter på den ene siden, så 5 minutter på den andre. Snu knekkebrødene enda en gang og stek 10 minutter til.

La knekkebrødene avkjøle på rist. Oppbevar de tørt – en tett kakeboks er ypperlig for eksempel.

Kommentarer

 • Reply Kari 11. mars 2015

  Hva slags vekt bruker du? 2 g honning ??

  • Reply Ina Johnsen 12. mars 2015

   Hei Kari

   Jeg bruker en digital vekt, og den har ikke noe problem å måle 2g.
   Jeg skriver vanligvis ikke oppskrifter på den måten, men siden det er en oppskrift jeg har gjengitt fra boken Knekkebrød ville jeg ikke tulle med ingredienslisten. Det er selvsagt opp til deg å slumpe litt med målene (det gjorde jeg) men her får du iallfall helt nøyaktig utgangspunkt 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »